Film du skal se på Cph Pix
Der er et strejf af Hollywood i København, når Cph Pix bliver skudt i gang med et brag i morgen torsdag.
Cph Pix åbner festivalen nemlig med superheltefilmen Doctor Strange, hvor vores egen Mads Mikkelsen giver den som troldmand med hang til sort magi over for britiske Benedict Cumberbatchs mærkelige og magiske superhelt.
Det er uvant for Cph Pix at åbne festivalen med en blockbuster, men noget kan tyde på, at festivalen er ved at dreje i en mere kommerciel retning efter i de seneste par år at have haft problemer med at få økonomien til at hænge sammen.
Cph Pix er i år også for første gang slået sammen med børnefilmfestivalen Buster. Det må man håbe kan rette op på økonomien.
Der er dog stadig mange film på festivalen, som ikke vil blive vist i de danske biografer, hvis det ikke var for Cph Pix.
Festivalen har blandt andet koreanske speed-zombier, David Lynch og Harry Potters pik på menuen.
Her er nogle af de film, som vi kan anbefale at se på Cph Pix, og som umiddelbart kun kan opleves i Danmark under festivalen. Festivalen foregår i de københavnske biografer fra 27. oktober til 9. november.
Swiss Army Man
Man må anerkende Daniel Radcliffe, at han virkelig vil tages seriøs som skuespiller og ikke kun kendes som Harry Potter. Det ses tydeligt i hans valg af roller som i Horns og Imperium. Mindre alvorlig er hans rolle i Swiss Army Man, hvor han spiller et pruttende lig, og hvor hans pik viser sig at være et eminent kompas.
Filmen viser et bizart venskab mellem den skibsbrudne eneboer Hank (Paul Dano) og liget Manny (Daniel Radcliffe). Swiss Army Man er udtaget til Cph Pix’ hovedkonkurrence New Talent Grand Prix, og den er Daniel Scheinert og Dan Kwans instruktørdebut.-
In Embryo
Det er et meget personligt projekt, som den garvede skuespiller Ulrich Thomsen har kastet sig ud i. Han har nemlig selv skrevet, produceret, finansieret og instrueret In Embryo, som han i øvrigt også selv medvirker i.
Filmen er Ulrich Thomsens debut som instruktør.
In Embryo er en kærlighedshistorie i film noir-klæder og foregår i Los Angeles, hvor pusheren Sean (Ross McCall) bliver forelsket i heroinmisbrugeren Lilly (Kristen Hager). Sean skal nu forsøge at redde sin elskede Lilly ud af sit misbrug, samtidig med at han flygter fra sin egen sørgelige skæbne.
High Rise
Ben Wheatley, som står bag Kill List og Sightseers, har påtaget sig den svære opgave at skulle filmatisere J.G. Ballards High-Rise, en forfatter, hvis bøger har fået ry for at være umulige at overføre til film.
Doktor Laing, spillet af den altid charmerende Tom Hiddleston, flytter ind i det vanvittige højhus og skal tilpasse sig husets hierarki.
Hierarkiet ligner på mange måder det klasseinddelte samfund: fra de lavere etagers hippiefester, gennem de øvre etager med aristokratiets overdådighed og til toppen af højhuset, hvor paradisets have ligger.
Men situationen begynder at løbe løbsk for beboerne i den 40 etager høje skyskraber, da hierarkiet krakelere.
Train to Busan
Hurtigløbende zombier pisker af sted på jagt efter dig i et tog, som du ikke kan komme ud af, fordi det kører i fuld fart gennem Sydkorea.
En meget skræmmende tanke, som sagtens kunne lyde som ens værste mareridt. Det er den enkle idé i filmen, hvor en zombievirus bryder løs, mens en gruppe rejsende skal kæmpe for at overleve på en togtur fra Seoul til Busan.
Den sydkoreanske action-gyser blev en stor succes i hjemlandet, hvor den er blevet set af over elleve millioner mennesker. Train to Busan er flere steder på tegnebrættet hos amerikanske produktionsselskaber, som kæmper om rettighederne til en genindspilning.
Certain Women
Der er ”girl power” over hele linjen i et stærkt team bestående af Laura Dern, Michelle Williams og Kristen Stewart foran kameraet, mens indie-dronningen Kelly Reichardt (Wendy and Lucy) trækker i trådene bag kameraet.
Kelly Reichardts nye Certain Women følger tre ambitiøse kvinder i en lille by i USA.
”Hvis jeg var en mand, ville folk lytte,” afslutter Laura Dern i traileren til filmen. Det ligner et underspillet kvindedrama i det mandsdominerede USA.
Shambles
”Shambles” er et udtryk, som kan forstås som ”en tilstand af fuldstændig uorden”. Det er den tilstand, en ung mand sidder i, efter at han har stjålet marihuana fra den lokale gangsters cannabismark.
Han opsøger sin kriminelle bror for at bede om hjælp, hvilket skal vise sig at være en meget dårlig idé.
Manden bag filmen er Karl Lemieux, der er kendt for sine visuelle effekter for bandet You! Black Emperor. Han springer nu ud som filminstruktør med debuten Shambles. Det er en sort-hvid film om Montreals undergrund tilsat en god portion punkrock og selvdestruktiv opløsning i sprutflasker. Filmen er udtaget til Cph Pix’ hovedkonkurrence New Talent Grand Pix.
David Lynch The Art Life
David Lynch fortæller om sin specielle opvækst og om inspirationen til at blive kunstner i en ny dokumentarfilm. Instruktørerne Jon Nguyen, Rick Barnes og Olivia Neergaard-Holm vil være til stede ved begge visninger.
Som opvarmning kan man i Ekko #73 læse Lynch-eksperten Andreas Halskov artikel om den nye dokumentar, hvor han forklarer, hvordan dokumentaren bidrager med nye perspektiver på den mystiske mesterinstruktørs liv og hans film.
”Da Lynch senior en dag finder sønnens eksperimenter – dyr og frugter, som er ved at rådne op – tror han ikke sine egne øjne og vender sig mod sin søn: ’Du bør aldrig få børn!’” skriver Andreas Halskov.
Den røde skildpadde
En dialogløs tegnefilm om en mand strandet på en øde ø lyder måske ikke ophidsende. Men den poetiske fortælling om en mand, hvis liv bliver fuldstændigt forandret efter mødet med en rød skildpadde, er alligevel værd at lægge mærke til.
Det japanske animationsstudie Studio Ghibli, som stod bag alle mesterinstruktøren Hayao Miyazakis værker, har co-produceret filmen. Og den er da også blevet flot modtaget af kritikerne og ligefrem kaldt et mesterværk i Indiewire. Den Oscar-vindende instruktør Michael Dudok de Wit modtog en specialpris for Den røde skildpadde på Cannes-festivalen.
The Woman Who Left
Filippinske Lav Diaz’ vandt Guldløven på Venedig filmfestival for den næsten fire timer lange, sort-hvide film The Woman Who Left.
Kvinden Horacia (Charo Santos-Concio) bliver efter tredive år løsladt fra fængslet for et mord, hun aldrig har begået. Nu vil hun hævne sig på sin tidligere elsker, der sørgede for, at hun skulle tilbringe en halv livstid bag tremmer.
Anmelderne har været stærkt begejstrede for Lav Diaz’ drama The Woman Who Left, og især Charo Santos-Concio portrættering af den hævntørstige Horacia er blevet rost til skyerne. Du kan læse Ekkos Simon Johansens reportage fra Venedig-festivalen om den prisvindende The Woman Who Left.
Microbe & Gasoline
Daniel (Ange Dargent) vil gerne være ligesom alle andre, og Theo (Théophile Baquet) passer bare aldrig ind. De to outsidere er utilfredse med deres tilværelse og beslutter sig for at tage på en road-trip tværs gennem Frankrig i deres hjemmelavede, selvkørende hus.
Michel Gondry har lavet en ungdomsfilm om to teenagers umage venskab. The Guardian har kaldt Microbe & Gasoline Gondrys bedste film siden Evigt solskin i et pletfrit sind, så forventningerne er høje.
Særarrangementer:
Neil Young bag kameraet
Den legendariske rockmusiker Neil Young er en levende legende i musikverdenen. Mindre berømt er han dog som filminstruktør under synonymet Bernard Shakey. Siden 1974 har Neil Young selv instrueret seks film, som byder på alt fra satirisk americana-musical til en personlig collagefilm.
Cph Pix sætter fokus på guitaristen med en serie bestående af otte film af og med Neil Young. En af filmene er Jonathan Demmes koncertfilm Neil Young Trunk Show, hvor man kan se den canadiske guitarist folde sig helt ud på scenen.
Terence Davies Masterclass
Cph Pix sætter i samarbejde med Cinemateket fokus på den engelske mesterinstruktør Terence Davies. Instruktøren har i de sidste fyrre år på magisk vis formået at skildre sine egne oplevelser gennem sine film. Terence Davies giver selv en masterclass om sine film den 7. november på Cinemateket.
Under festivalen kan du få mulighed for at se alle Terence Davies’ film. Især Terence Davies gennembrud Fjerne stemmer, stille liv fra 1988 kan anbefales. Den er Ekkos chefredaktør Claus Christensen yndlingsfilm.
Jóhann Jóhannsson koncert live på Bremen Teater
Jóhann Jóhannsson formår på fremragende vis at blande elektroniske lyde med minimalistisk, klassisk musik. Det viste han på mesterlig vis i Sicario, hvor han med sin musik skabte en skræmmende undertone af spænding og angst.
Hollywood har for alvor fået øjnene op for den islandske komponist, som de seneste år er blevet Oscar-nomineret for musikken til Sicario og Teorien om alting.
Nu er han aktuel med sin soloplade Orphée, der er hans første i seks år. I forlængelse af Cph Pix-festivalen giver han en livekoncert med strygerkvartet på Bremen Teater. Man kan håbe, at der også sniger sig nogle strofer ind fra den kommende Blade Runner-film.
Jóhann Jóhannsson spiller lørdag 3. december kl. 20 på Bremen Teater.
Kommentarer