Nyhed
20. nov. 2012 | 10:51

Film fører til musikalsk genopstandelse

Foto | Canfield Pictures
Sixto Rodriguez var lige så stor som The Rolling Stones i Sydafrika – uden han vidste det. Nu har han fået et forsinket, velfortjent verdensomspændende gennembrud.

I 40 år var Sixto Rodriguez’ musik ukendt af de fleste. I dag spiller han udsolgte koncerter i verdens storbyer og indtager hitlisterne.

Af Caroline Thing B. Lundsteen

En kold efterårsaften for et par uger siden stod hundredvis af newyorkere i kø for at komme ind på koncertstedet Highline Ballroom.

De havde købt billetter til en usædvanlig koncert – en koncert med en 70-årig kunstner, der indtil for nylig nærmest var ukendt, og som ikke har udgivet nyt materiale siden starten af 1970’erne.

Kunstneren hedder Sixto Rodriguez, og havde det ikke været for en ny dokumentarfilm, havde han nok ikke oplevet, hvad Rolling Stone Magazines anmelder David Fricke kalder ”en ubegribelig, fortjent og hjertevarm opstandelse”.

Succes i Danmark
Sixto Rodriguez’ sene gennembrud illustrerer, hvordan en films popularitet kan booste en ellers udtømt musikkarriere.

Siden Malik Bendjellouls dokumentarfilm Searching for Sugarman havde premiere, er den over det meste af verden ukendte amerikanske folk-sanger Sixto Rodriguez’ popularitet steget voldsomt.

Salgstallene placerede i seks uger i træk soundtracket til Searching for Sugar Man i top ti på det amerikanske Billboard Heatseekers Chart, der fokuserer på musikere, som aldrig tidligere har været i top 100 på standard Billboard-listen.

Albummet var helt oppe på tredjepladsen, og også i Danmark har successen været mærkbar.

Her har filmens soundtrack, der kun består af Rodriguez’ musik, ifølge histlisten.nu ligget på top 40 i en måneds tid, omringet af navne som Maroon 5 og Rasmus Seebach.

Superstjerne i Sydafrika
Sixto Rodriguez udgav i starten af 1970’erne to anmelderoste studiealbums. Begge floppede salgsmæssigt, og Rodriguez forsvandt ud af den professionelle musikbranche.

Mens han blev glemt i den vestlige verden, blev han imidlertid en kæmpe navn i Sydafrika på linje med Bob Dylan og The Rolling Stones. Et af Rodriguez’ album var blevet illegalt importeret på landet, der på grund af apartheid var hermetisk lukket for omverdenen.

Unge, hvide sydafrikanere fandt optimisme i Rodriguez’ samfundskritiske og poetiske sange om tab og kærlighed, og for de sydafrikanske fans voksede myten om rockstjernen Rodriguez.

Rygterne gik om et dramatisk selvmord, men i slutningen af 1990’erne fik et par sydafrikanske fans kontakt med Rodriguez’ familie via internettet og inviterede sangeren til at spille en række koncerter i Sydafrika.

Gæst hos Letterman
Searching for Sugarman, der fortæller hele historien, vandt publikumsprisen ved Sundance Film Festival tidligere i år, og filmen er blevet modtaget med stor begejstring af publikum og anmeldere siden.

Rodriguez har i løbet af efteråret optrådt i populære amerikanske tv-programmer som Late Show with David Letterman og 60 Minutes.

Og han er nu booket til at spille udsolgte koncerter i London og New York, hvor han blandt andet skal spille i den historiske Carnegie Hall, der tidligere har huset musiklegender som Duke Ellington, The Beatles, Igor Stravinsky og Luciana Pavarotti.

Den ægte vare
Rolling Stones anmelder David Fricke beskrev det utrolige ved at opleve et udsolgt Highline Ballroom i New York og synge med på Rodriguez’ originale sange, mens manden i centrum virkede fuldstændig upåvirket og ydmyg over for den pludselige opmærksomhed.

The Guardians Mischa Pearlman beskriver oplevelsen ved samme koncert sådan her:

”Det er Rodriguez’ beskedenhed og upåvirkede ærlighed, der virkelig skiller ham ud. Som en fan råber i en pause under koncerten: ’You're the real thing!’"

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko