Nyhed
09. okt. 2019 | 21:05

Filmværkstedet bliver reddet

Foto | Københavns Kommune
Kultur- og fritidsborgmester i København, Franciska Rosenkilde, understreger, at det gælder om at få de unge talenter i spil, og her spiller Filmværkstedet en afgørende rolle.

”Filmværkstedet er et af de vigtige kulturelle fyrtårne i København,” siger kulturborgmester og glæder sig over, at det efter lukningstrussel lykkes filmtalenternes hjem at overleve.

Af Nicki Bruun

I disse dage sidder lokalpolitikerne i Københavns Kommune og lægger budgettet for byens kulturinstitutioner, som lever af offentlig støtte. 

Det blev ikke til penge for Copenhagen Film Fond, som derfor lukker og slukker.

Til gengæld kan ellers lukningstruede Filmværkstedet juble over, at kommunen har afsat 1,2 millioner kroner, så det også til næste år er muligt for talenter at få hjælp til deres film i hovedstaden. 

Pengene fra kommunen er nødvendige for, at Filmværkstedet kan få sin samlede statsstøtte på fem millioner kroner årligt. Det er en del af den nye aftale, at støtten til Filmværkstedet i København er gældende for de næste fire år, skriver Kulturmonitor. 

”Filmværkstedet er et af de vigtige kulturelle fyrtårne i København, så det er både en stor glæde og lettelse for mig, at det lykkedes os at redde Filmværkstedet,” siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alternativet) i en pressemeddelelse.

”København er en filmby i verdensklasse. Og det skal København fortsætte med at være. Vi har brug for at få de unge talenter i spil, og med Filmværkstedets indsats er det i den grad lykkedes. Nu ved vi, at det gode arbejde kan fortsætte, og det glæder jeg mig som kultur- og fritidsborgmester virkelig meget over.”

På vej mod jubilæum
Før folketingsvalget i sommer, der ændrede magtbalancen i dansk politik, kunne vi skrive, at der var stemning for at redde Filmværkstedet hos Københavns Borgerrepræsentation.

Men værkstedet for filmtalenter var fanget i et politisk slagsmål mellem stat og kommune.

Det blev en sag, som optog mange af spidserne i dansk film, som i starten af deres karriere har benyttet sig af Filmværkstedets tilbud.

Omkring 2.000 underskrifter nåede det at blive til for at bevare Filmværkstedet. Samtidig gik magtfulde stemmer som Det Danske Filminstituts direktør Claus Ladegaard ud med holdninger til, hvorfor det ville være galimatias ikke at holde Filmværkstedet i live. 

Filmværkstedet er en af de store bidragsydere til Ekko Shortlist og henter traditionelt mange nomineringer ved det årlige Ekko Shortlist Awards. Sidste års vinder af Shortlist Prisen, Forever Now, var således produceret med støtte fra Filmværkstedet.

Filmværkstedet i København blev stiftet i 1970 og kan dermed fejre 50-årsjubilæum næste år. Prami Larsen har været leder siden 1995 og kan i 2020 altså bryste sig med at have stået i spidsen for værkstedet halvdelen af dets levetid.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko