Nyhed
06. aug. 2020 | 16:59 - Opdateret 07. aug. 2020 | 12:20

Flere danske biografer nærmer sig konkurs

Foto | uoplyst
Der er mange tomme pladser i en lang række af landets biografer, hvis ejere er frustrerede over ikke at få hjælp af regeringen gennem coronakrisen.

Nødråb til kulturministeren fra provinsbiografer og art cinema, der kæmper for livet og føler sig udsat for unfair konkurrence.

Af Lasse Torp Hansen og Marcus Uhre

”Vi kan ikke holde ud ret længe. Jeg er bange for konkurs inden udgangen af 2020.”

Det siger Annette Sønder Nielsen. Hun er direktør i Kalundborgs Kino Den Blå Engel, der beskriver sig selv som værende et markant kulturelt mødested for lokalområdet.

Biografen har eksisteret i 62 år, og det er en af de biografer, som i den grad kan mærke coronakrisen. Det samme gælder en række tilsvarende biografer.

Landets største og rigeste biografkæde, Nordisk Film Biografer, har udtalt, at de frygter at skulle fyre nogle af de tusind medarbejdere som konsekvens af de forskellige benspænd, som krisen har ført med sig.

Men for privatejede biografer i provinsen og art cinemas ser situationen endnu mere alvorlig ud. Her er det spørgsmål om liv og død. Disse biografer er ofte drevet af viljestyrke og lige netop holdt i live af de få penge, der kommer i kassen.

Der tegner sig et dystert billede, da vi ringer rundt i landet til et udvalg af biografer.

Tjener ikke en bøjet femøre
”Jeg frygter virkelig for, at biograferne begynder at lukke. Der er ingen, som tjener så meget som en bøjet femøre. Og det er dyrere at have åbent end lukket,” siger Kim Krogh Pedersen.

Han er direktør i Varde Bio, som er over 100 år gammel og har tre biografsale.

Efter corona-genåbningen slog han dørene op for alle tre sale, men der kom alt for få mennesker. Derfor gik han ned til kun at bruge to sale, og nu overvejer han kun at have én åben.

”Jeg finansierer biografen af egen lomme, og jeg fortsætter kun, så længe jeg synes, det er sjovt,” fortæller Kim Krogh Pedersen.

Økonomien strammer også i arthouse-biografen Vester Vov Vov i København.

”Sommeren er altid lavsæson, men coronavirus har helt klart givet en ekstra nedgang. Hvis problemerne fortsætter i 2021, ser det ikke godt ud,” siger direktør Torben Wolsgaard.

Kaffebar uden kaffe
Biograferne er udfordret af restriktioner i form af ekstra rengøring og frie sæder mellem de betalende gæster. Men det største problem er udsættelsen af de store, amerikanske film, der ellers ville kunne trække folk til huse.

”Folk hungrer efter at komme ud og få nogle oplevelser, hvor de føler sig trygge. Og du kan lave en tryggere oplevelse i biografen end på et museum,” mener Louise Obel fra kæden Big Bio, der har filialer i Holstebro, Herlev og Nordhavn.

”Men vi mangler store film. Det er som en kaffebar uden kaffe,” siger direktøren.

I starten af corona-pandemien blev James Bond-filmen No Time to Die flyttet fra april til november. Mulan får i USA og en række andre lande direkte premiere på Disney+ og kommer muligvis slet ikke i biografen herhjemme, mens blockbusters som Fast & Furious 9 og Top Gun: Maverick er blevet flyttet til 2021.

Tenet er blevet rykket flere gange, men ser nu ud til at få premiere i Danmark 26. august. En måned senere får Thomas Vinterbergs Druk premiere, men de to film alene er ikke nok til at redde de mest kriseramte biografer.

Sat på porten
Biograferne er svært skuffet over, at man ikke er blevet en del af regeringens 700 millioner kroner store sommerpakke, hvor man har støttet en bred mængde af kulturinstitutioner som museer og zoologiske haver samt idrætsforeninger.

”Vi er blevet sat på porten af kulturministeren. Det er under al kritik, at der bliver sået tvivl om, hvorvidt vi er kultur, ” siger Annette Sønder Nielsen fra biograf Den Blå Engel.

Kulturministeriets sommerpakke, som regeringen har gennemført med et stort flertal af Folketingets partier, har betalt halvdelen af publikumsbilletten for en række kulturinstitutioner, som giver gæsterne 50 procent rabat.

København Zoo har således kunne sætte billetprisen ned fra 195 kroner til 97,50, mens det på Statens Naturhistoriske Museum blot koster 52,50 kroner at komme ind.

Til sammenligning koster en typisk biografbillet 110 kroner.

”Vi konkurrerer med en sommerpakke, som støtter kulturen. Den støtte får biograferne ikke, fordi vi åbenbart ikke er kulturelle nok. Hele branchen lider, og man kunne have givet biograferne en hånd. Vi kan jo ikke bare sætte prisen ned til det halve,” siger Louise Obel fra Big Bio.

Fuckfingeren
Kim Krogh Pedersen fra Varde Bio er decideret vred. Nord for Esbjerg, 25 kilometer fra Varde, tilbyder Blåvand Zoo billetter til halv pris, nemlig 65 kroner.

”Hvis man mener, at en zoo er mere kultur end en biograf, så fatter jeg ikke en bjælde. Det er virkelig demotiverende. Vi har det i forvejen svært, og nu får vi konkurrence til halv pris – betalt af staten, som vi andre skal betale til,” siger Kim Krogh Pedersen.

”Jeg hidser mig ikke op over, at de flytter amerikanske film. Jeg havde gjort det samme. Jeg hidser mig op over, at vi møder sådan konkurrence fra staten. Vi får fuckfingeren, det er grænseløst.”

Kulturminister Joy Mogensen har forståelse for biografernes situation, men fra regeringen er der kun moralsk støtte til biograferne, ingen økonmisk.

”Aftalen afspejler, at et bredt politisk flertal har valgt at have fokus på de klassiske kulturtilbud, som ikke opererer på fuldt ud kommercielle vilkår,” skriver kulturministeren til Ekko og tilføjer:

”Kultur beriger og bevæger os på mange måder. Derfor vil vi uanset, hvor vi lægger snittet for, hvem der skal omfattes af rabatordningen, opleve, at der er nogle, som undrer sig over, at de ikke er inkluderet. Det har jeg fuld forståelse for.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko