Nyhed
10. feb. 2014 | 10:03 - Opdateret 10. feb. 2014 | 10:27

Gabriel Axel er død

Foto | Jan Buus
"Jeg har denne aften lært, at alt er muligt i vores smukke verden" sagde en bevæget Gabriel Axel, da han vandt en Oscar for Babettes gæstebud i 1988.

En af dansk films store instruktører er sovet stille ind i en alder af 95 år. Gabriel Axel vandt som den første dansker nogensinde en spillefilm-Oscar for Babettes gæstebud.

Af Freya Bjørnlund

Danmarks første Oscar-vindende spillefilminstruktør er død i en alder af 95 år. Gabriel Axel sov stille ind i søndags, oplyser familien.

Hans hovedværk, det lille vestjyske drama Babettes gæstebud, er baseret på en roman af Karen Blixen.

Da filmen modtog en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film i 1988, blev det startskuddet til en succesperiode i dansk film.

Og samtidig var det første gang, at den prestigefulde statuette gik til en dansk film. I sin takketale sagde den bevægede instruktør: ”Jeg har denne aften lært, at alt er muligt i vores smukke verden.”

Karrieren spændte bredt
Gabriel Axel debuterede med det socialrealistiske drama Altid ballade fra 1955, mens gennembruddet kom med en filmatisering af Knud Sønderbys En kvinde er overflødig.

Siden har han bevæget sig gennem en bred vifte af genrer – fra satiriske folkekomedier med Familien Gyldenkål til dansk films egenartede sengekantsfilm med blød porno.

Gabriel Axel var desuden en af dansk tv’s mest produktive instruktører med 48 tv-spil frem til 1968, ligesom han står bag en række teateropsætninger.

Egentlig er han uddannet skuespiller og arbejdede som sådan i Frankrig indtil 1950. Som skuespiller kender man ham formentlig bedst som Marcel de Sade i filmen Jeg – en markis instrueret af Mac Ahlberg og Peer Guldbrandsen i 1967.

Instruktøren blev født i Aarhus, men det meste af opvæksten udfoldede sig i Paris. Som voksen boede han i en årrække i Frankrig, hvor han også opsatte teaterstykker på fransk tv.

Gabriel Axels sidste instruktørbedrift blev spillefilmen Leïla fra 2001.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko