Nyhed
13. mar. 2006 | 18:44

Gasolin’-filmen slår alle rekorder

Aldrig har en dokumentarfilm solgt så mange billetter på en weekend herhjemme 
Af Markus Bernsen

og da slet ikke en dansk dokumentarfilm.

Den danske filmbranche har ventet i spænding på Anders Østergaards film om Gasolin'. Dokumentarfilm klarer sig sjældent godt i biograferne, og mange mente, at premieren på Gasolin' betød knald eller fald for de danske af slagsen. For hvis ikke Kim Larsen, Franz Beckerlee, Wili Jønsson og Søren Berlev kunne sælge billetter, ville ingen kunne gøre det.

Men med næsten 38.000 solgte billetter i premiereweekenden — en ny rekord for en dokumentarfilm i danske biografer — er det gået bedre, end selv de mest optimistiske havde turde håbe på.

Stor satsning
"Det er en enestående film fra en utroligt talentfuld instruktør," siger Claus Ladegaard, formand for Rådet for Kort- og dokumentarfilm ved Det Danske Filminstitut. Men selv om Gasolin' er en unik film om et særligt emne, lægger Ladegaard vægt på, at danske dokumentarister alligevel kan lære noget af Anders Østergaards store satsning.

"Der findes jo ikke så mange emner som Gasolin' derude," siger Ladegaard. "Men når instruktører leder efter dem, bør de holde sig for øje, at biografen er et marked, og her handler det om at henvende sig til det brede publikum."           

Succesen med Gasolin' betyder dog ikke, at Det Danske Filminstitut for fremtiden kun skal støtte de brede dokumentarfilm. Det mener Jørgen Ramskov, områdedirektør i afdelingen for produktion og udvikling på DFI.

"Vi skal bare glæde os over, at denne her film klarer sig så godt, og så i øvrigt fokusere på, at dansk dokumentarfilm fortsat udvikler sig og bliver set — ikke bare i biografen — men også på tv, hvor mange danskere jo ser dokumentarfilmene," siger Jørgen Ramskov.

Slår også spillefilmene
Sandrew Metronome forventer, at Gasolin's samlede besøgstal kommer til at ligge et pænt stykke over de 200.000. Til sammenligning havde Michael Moores Fahrenheit 9/11, der indtil i weekenden var den største publikumssucces, i alt 157.228 besøgende. Den bedst sælgende danske dokumentarfilm hidtil er Troels Kløvedals Nordkaperen i det indiske ocean med 61.000 besøgende.  

Gasolin' har også slået de fleste danske fiktionsfilm. Af de 31 danske film, der havde premiere i 2005, var der kun fire, som solgte flere billetter end Gasolin' i åbningsweekenden. Nemlig Solkongen, Adams Æbler, Drabet og Nynne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko