Nyhed
31. mar. 2021 | 19:26

Biografejer: Genåbningen bliver et kaos

Foto | Gentofte Kino
Ved en forpremiere på Vores mand i Amerika i Gentofte Kino er biografdirektør Sune Lind Thomsen flankeret af instruktør Christina Rosendahl og skuespiller Ulrich Thomsen.

”Det er på alle måder uigennemtænkt,” siger biografdirektør til regeringens plan om at lade landets biografer genåbne med efterårets restriktioner og krav om coronapas.

Af Nicki Bruun

Det vakte glæde blandt mange af filmbranchens aktører, da regeringen valgte den 6. maj som dagen, hvor danske biografer igen kan slå dørene op.

Men der kunne også spores ængstelig spænding i forhold til, hvordan det kommer til at fungere. Bliver der de samme restriktioner som i efteråret, samtidig med at publikum skal kunne fremvise et coronapas?

Det tyder udtalelser fra kulturminister Joy Mogensen til DR på, og hvis det er tilfældet, ser genåbningen særdeles svær ud for biograferne.

Det mener en af dem, som er direkte berørt: Sune Lind Thomsen, der ejer Gentofte Kino og i øvrigt bestyrer Box office-klummen i Ekkos trykte magasin.

”Lige nu er det et uoverskueligt benspænd at give branchen. Det er på hårde betingelser, når man siger: ’Nu kan I bare åbne!’ siger Sune Lind Thomsen og fortsætter:

”Når kulturministeren siger, at vi skal forvente at åbne med samme restriktioner, som vi lukkede med, plus et coronapas, er det voldsomt.”

”Biografen er jo en spontan oplevelse. Hvis vejret er godt, bliver folk måske i haven. Er det dårligt, går de i biffen. Zoologisk Have og Tivoli har deres eget testcenter, men det har biograferne ikke, så folk skal andre steder hen og få en test for at komme i biografen.”

Sytten minutters ventetid
I øjeblikket arbejdes der på en app, der skal fungere som digitalt coronapas. Men indtil da bliver det appen MinSundhed, som skal understøtte coronapasset.

Den skal ifølge myndighederne have udvidet serverpladsen, så den ikke går ned. Men biografdirektøren har svært ved at se det som en farbar løsning.

”Da jeg gik ind på MinSundhed forleden, var der sytten minutters ventetid bare for at komme ind. Det svarer til at komme på Skats hjemmeside, hvor man står i online-kø sammen med tusindvis af andre mennesker,” siger Sune Lind Thomsen.

”Det bliver jo kun værre, når folk faktisk skal bruge en test til at komme til arrangementer. Og modsat Zoologisk Have og Tivoli har biograferne en forestilling, der starter et bestemt tidspunkt.”

Sure kunder
Landets filmdistributører har i disse dage arbejdet på en ny kabale i forhold til, hvordan premierekalenderen skal se ud den kommende tid.

Der ligger mange film klar til at blive vist. Men Sune Lind Thomsen frygter, at publikum vil finde det for besværligt at gå i biografen, når de både skal vise billed-id og en test, der højst er 72 timer gammel.

”Hvis jeg skal lukke 200 mennesker ind til en visning, vil jeg helt sikkert møde folk, der siger: ’Jeg kommer ikke til at stå her og vise id i døren. Så bliver jeg hellere væk,’” fortæller biografdirektøren.

”Tænk på, hvor sure kunder vi får, hvis vi skal sige: ’Beklager, den test er 80 timer gammel, så du kan ikke komme ind i aften.’”

Og så er der ifølge Sune Lind Thomsen et helt andet praktisk problem omkring, at unge mennesker uden anden billedlegitimation end deres pas også skal kunne gå i biografen.

”Hvor mange forældre vil sende deres børn ud i byen med deres pas på sig? Det er dyrt at miste og erstatte, og kriminelle bander vil gerne have fat i så mange pas som muligt. Det er på alle måder uigennemtænkt.”

En hård sommer
Problemet er akut lige nu, hvor biograferne den 6. maj vil have holdt lukket de seneste fem måneder. Det endda i en periode, hvor folk normalt går meget i biografen.

Men det koster stadig penge for en biografejer som Sune Lind Thomsen at gå på arbejde.

”Hjælpepakkerne dækker ikke vores udgifter, men holder os nogenlunde flydende. Men jeg frygter at skulle åbne med så mange forhindringer, at gæsterne bliver væk. Er hjælpepakkerne så også væk, overlever vi ikke sommeren,” siger Sune Lind Thomsen.

”Det er blevet meldt ud, at så længe der er restriktioner, bliver der givet hjælpetilskud. Men faktum er, at aktivitetspakkerne slet ikke er beregnet til biograferne, så vi har svært ved at gøre brug af dem.”

Publikum vil ifølge Sune Lind Thomsen gerne se film i biografen, men han frygter, at grænsen for, hvor besværligt det må være, bliver nået med de skærpede restriktioner.

”Hvis du vil se elefanten, skal du gå i Zoologisk Have, og hvis du vil køre rutschebane, skal du gå i Tivoli. Men du behøver ikke gå i biografen for at se film. Folk kan se open air på projektoren i haven eller på deres 75 tommer skærm til 5.000 kroner fra Elgiganten. Den i forvejen pressede biografbranche får det kun endnu sværere.”

Nødvendigt onde
Socialdemokratiets kultur- og medieordfører, Kasper Sand Kjær, har forståelse for biografernes trængsler. Men restriktionerne er nødvendige, siger han.

”Jeg forstår godt, at det er svært. Det er det under pandemien for alle, der lever af at samle mange mennesker. Men man er nødt til at huske, at det er den eneste mulighed for at åbne,” siger Kasper Sand Kjær.

”Alternativet ville være fortsat at holde lukket, og det er mit generelle indtryk fra kulturlivet, at man meget gerne vil åbne, og at befolkningen gerne vil ud og opleve kultur. Forudsætningen for det er de her restriktioner.”

– Er det ikke for meget med både efterårets restriktioner og et coronapas oveni?

”Det er sundhedsmyndighedernes vurdering, at begge dele i hvert fald i en overgang kan være nødvendigt. Det er simpelthen, fordi vi endnu ikke ved, hvor megen smitte der kan leve selv med en negativ test og vaccination.”

”I forhold til coronapasset arbejder vi på, at det bliver en meget nemt anvendelig digital løsning, hvor man bare kan scanne sit coronapas, ligesom man scanner en billet. Det skulle være klart midt i maj og vil derfor ikke kræve mange ressourcer i den enkelte biograf.”

– Sune Lind Thomsen er nervøs for, at nogle vil modstride sig at skulle vise billedlegitimation. Tror du ikke, at det vil blive et benspænd?

”Det er vilkårene for, at vi på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde kan åbne. Det er ikke for at genere nogen. Og vi kan se en stor opbakning i befolkningen for at blive vaccineret og testet. Hver uge slår vi nye rekorder for, hvor mange vi tester.”

”Der er ikke noget i den her tid, der er nemt, men jeg tror nok det skal gå. I hvert fald er det nødvendigt, hvis vi skal åbne hurtigere, end hvis vi skulle vente på, at alle er vaccineret.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko