Nyhed
13. okt. 2009 | 14:42

Gennembrud for Lone Scherfig i USA

For første gang en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i film af en dansk instruktør?
Af Mikkel Kofod

”Sensationel”, ” must see” og ”et mirakel af en film” er blot nogle af de superlativer, Peter Travers, filmanmelder for amerikanske Rolling Stone Magazine, bruger om Lone Scherfigs nyeste film, An Education.

Han er så begejstret for engelske Carey Mulligans skuespilpræstation, at han forudser en Oscar til hende for bedste kvindelige hovedrolle. I sin anmeldelse kalder han hendes præstation ”star-making”, og han er ikke mindre glad for filmen, som han tildeler den næsthøjeste karakter tre en halv.

Andre af USA's mest fremtrædende anmeldere er enige med ham. Varietys Todd McCarhty kalder An Education ”en vidunderlig film”, og hans kollega på Los Angeles Times, Kenneth Turan, bakker ham op: ”Konstant morsom og usigeligt bevægende.”

Bedre end Coen-brødrene
I An Education stræber den sekstenårige Jenny i 1960’ernes London efter at komme på Oxford University. Hun opgiver dog hurtigt sine fremtidsplaner, da hun indleder en affære med den meget ældre David og indser, hvilket trygt liv han kan tilbyde hende.

Størstedelen af det samlede amerikanske anmelderkorps deler begejstringen for Lone Scherfigs film, som hun har indspillet i England med Carey Mulligan, Peter Sarsgaard og Alfred Molina i hovedrollerne.

På rottentomatoes.com, der måler procentdelen af positive anmeldelser for en bestemt film i USA, scorer An Education 91 % – fem procentpoint bedre end Coen-brødrenes seneste opus, A Serious Man.

Folkets dom også positiv
Men det er ikke kun anmelderne, der har fået øjnene op for historien om Jenny.

På New York Times’ Pulse-liste over de mest diskuterede film er An Education nummer ét og slår dermed både A Serious Man og Steven Soderberghs The Informant.

Om Carey Mulligan vinder en Oscar, må vi vente med at se til prisuddelingen den 7. marts 2010. Den første internationale pris er dog allerede i hus. An Education vandt publikumsprisen på den prestigefyldte Sundance Film Festival.

Filmen får premiere i Danmark 23. april næste år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko