Nyhed
03. aug. 2020 | 22:26

Koda: Gode fremskridt i forhandlingerne

Foto | YouTube
En undersøgelse viser, at 69 procent af danskerne hører musik via den amerikanske tjeneste YouTube, men det giver en yderst begrænset indtægt til komponister og sangskrivere.

YouTube har fjernet dansk musik, og komponisternes forening Koda kimes ned af bekymrede medlemmer. Men Koda sender forsonlige toner og forventer at kunne indgå et forlig.

Af Thea Torp

Danske musikere er fra den ene dag til den anden forsvundet fra webportalen YouTube, der er eget af Google.

Techgiganten og musikskabernes forening Koda kæmper i øjeblikket om en ny licensaftale gennem Polaris, der forhandler komponistrettigheder for en sammenslutning af nordiske lande, hvor Danmark indgår. 

Da parternes aftale udløb 1. august, krævede techgiganten en indtægtsnedgang på 70 procent for danske komponister og sangskriver i en midlertidig forlængelse af den gamle aftale. 

Da Koda afviste kravet, tog YouTube den dramatiske beslutning at fjerne alle danske musikere, der er medlemmer af Koda, fra tjenesten. 

Koda svarede igen med en pressemeddelelse. ”Google har altid haft en ’our way or the highway’-strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt,” udtalte Kodas mediedirektør Kaare Struve i torsdag. 

Fire dage senere lyder der dog mere forsonlige toner fra direktøren. 

”Vi har gjort gode fremskridt hen over de seneste par uger,” siger Kaare Struve til Filmmagasinet Ekko.

Et åbent sår
Ifølge mediedirektøren kører forhandlingerne mellem Polaris og Google stadig på højtryk. Alligevel kan han ikke sige noget om, hvornår det igen bliver muligt for danske musikere at distribuere deres musik via streamingtjenesten.

”Det er umuligt at vide, hvornår vi får aftalen i hus. Det kan godt tage noget tid,” vurderer Kaare Struve, som tror, at parterne før eller siden vil finde hinanden.

Konflikten kommer på et kritisk tidspunkt for Kodas medlemmer. Corona-nedlukningen har presset musikerne, som ikke har mulighed for at tjene penge på koncerter.

”Det er som at komme salt i et åbent sår,” siger Kaare Struve om Googles fjernelse af musikernes indhold.

Hård presbold
Indtjeningerne fra den gratis tjeneste er i forvejen lave. Kun 2,8 procent af musikernes streamingindtjening kommer – ifølge de nordiske rettighedsorganisationer inden for musik – fra YouTube, selv om hele 69 procent af danskerne hører musik via tjenesten.

YouTube er således som den største streamingtjeneste i Danmark en vigtig distributør for dansk musik.

”YouTube er et vigtigt vindue ud mod danskerne. Streamingtjenesten har en meget dominerende markedsposition, så derfor er nedtagningen ubehagelig for den danske musikbranche – ikke bare for komponister og sangskriver, men også for musikere og musikselskaber,” fortæller Kaare Struve.

Telefonerne har de seneste dage nærmest konstant kimet hos Koda, der står over for en af sine største udfordringer.

”YouTube er en af kunstnernes primære distributionsplatforme, så det er en hård presbold fra streamingtjenesten. Det er også ærgerligt for danskerne, der ser og lytter til de danske kunstnere på YouTube.”

– Har I stadig jeres medlemmer bag jer, efter at YouTube har fjernet deres musik?

”Vores medlemmer har selvfølgelig mange spørgsmål: ’Hvad betyder det her for mig?’ Vi arbejder i døgndrift på at besvare spørgsmål."

”Men vi oplever faktisk en stor opbakning fra vores medlemmer over en bred kam. Topmedlemmerne bakker også op. Der er selvfølgelig nogle, som ikke er tilfredse, men der er efter min vurdering stor opbakning til beslutningen om at sige nej til YouTubes udspil.”

Monopolstatus til debat
Nedtagningen af dansk musik på streamingtjenesten kom dagen før, den amerikanske kongres afholdt høringer om amerikanske techgiganters monopolstatus på det amerikanske marked.

Her deltog Google sammen med Facebook, Apple og Amazon. Konsekvenserne af Googles støvsugning af mediebranchens annonceindtægter var på dagsordenen.

Alphabet – Googles moderselskab – har oplevet en nedgang på omkring to procent i forbindelse med coronakrisen. I fjerde kvartal i 2019 var virksomhedens overskud dog hele 256 milliarder kroner på verdensplan.

Kaare Struve, er Koda ikke for lille en fisk til at slås med Google?

”Man er vel aldrig for lille til at kæmpe for dét, man mener er rigtigt.”

Er man for lille til at vinde?

”Nej, det mener jeg ikke. Sådan skal man ikke se på det. Vores opgave er at kæmpe for danske komponister og sangskrivere. Vores opgave er at sikre, at de får en rimelig betaling. Og det gør vi, selv om vi er små i en international sammenhæng.”

Ekko har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Google.

Dan Chalmers, chef for YouTube, har ifølge Information udtalt, at det vil være urimeligt at forlænge aftalen med Koda i forhold til lande som Tyskland, Storbritannien, Holland og Sverige, hvor betalingen af musikerne er lavere end herhjemme.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko