Nyhed
02. juli 2010 | 14:26

Guide til film i sommerlandet

Der er masser af filmoplevelser i vente.
Af Line Bitsch Herdel

Biograferne byder på store sommerblockbustere som Toy Story 3, A Nightmare on Elm Street og Inception.

Men hvis du vil bruge sommeren i det fri eller med ungerne, så er der også en række spændende tilbud.

Årets Roskilde Festival kører allerede for fuld musik. I festivalens biograf ved Agora N kan man læne sig tilbage og tage sig en slapper til blandt andet den Oscar-vindende delfinfilm The Cove, forundres og grine ad Mads Brüggers skæve dokumentar fra Nordkorea, Det røde kapel, og gyse til Michael Noer og Tobias Lindholms barske fængselsdrama R.

Roskilde Cinema er 100 procent digital, og stort set alle film afvikles i full HD-format. Roskilde Cinema har cirka 800 siddepladser i det komplet lystætte telt, og der er sørget for, at der er bløde sæder til alle foran det 7x11-meter store lærred.

Programmet er udviklet i samarbejde med DR Dokumania, Future Shorts og filmfestivalerne Cph Dox og Cph Pix.

Børn laver film
I Cinematekets interaktive filmstudie Film-X kan børn stifte bekendtskab med filmproduktion fra idé til færdig film. Produktionen af filmene i Film-X foregår i samarbejde på filmhold.

Når børnenes film er færdige, får de den med hjem på CD-rom. Processen tager godt to timer. De seks-tolvårige skal ledsages af voksne.

Åbningstider i juli: 1.-2. og 5.-9. juli, besøg 1: kl. 10:00 og besøg 2: kl. 14:00.

Kontantbetaling ved entré i Film-X, indgang ved Cinematekets Bog- & Videohandel, Vognmagergade 8b. Billetpris: 30 kr. pr. person.

Sommerkurser i Ebeltoft
European Film College i Ebeltoft afholder hen over sommeren syv sommerkurser.

Politiken-anmeldere Kim Skotte og Henrik Palle holder kursus om filmskurke og -helte den 18.-24. juli. Instruktør og kritiker Christian Braad Thomsen inviterer til debat om normalitet og galskab den 11.-17. juli.

Ekkos egen Peter Schepelern er kursusleder på Kunsten at lave film, som løber fra 25. juli til 31. august. Hvad er det for metoder, teknikker og erfaringer, der knytter sig til instruktørens profession? Og hvad skal man gøre, hvis man vil skabe filmkunst, og hvad skal man for alt i verden ikke gøre?

Instruktøren Jørgen Leth, dokumentaristen Christoffer Guldbrandsen samt instruktørduoen bag R, Michael Noer og Tobias Lindholm, kigger forbi.

Endelig handler det kun om kvinder, når Empire Bios daglige leder Katrina Schelin holder kurset Kvinder der elsker film den 8.-14. august. Her præsenterer blandt andre Pernille Fischer Christensen sin nye En familie, der får dansk premiere i starten af 2011. Lotte Svendsen fortæller om sin metode, og Mette Horn giver et indblik i figuren Damen med de blå tænder.

Under åben himmel
Sidste år benyttede mere end 100.000 filmglade danskere sig af muligheden for at se gratis film under åben himmel.

Det får de igen muligheden for, når Zulu Sommerbio ruller storskæmen ud og tager endnu en sæson.

Zulu Sommerbio er gratis og løber af stablen den 28. juli-27. august i København, Odense, Aalborg, Århus og, som noget nyt, også i Horsens. I år er der blandt andet Oscar vindere som Avatar, Inglourious Basterds og The Hurt Locker på programmet.

Filmfestival i Odense
Der er liv og glade dage, når Odense International Film Festival med Mikkel Munch-Fals i spidsen indtager H. C. Andersens by med et væld af kortfilm.

Festivalens program når rundt om animation, fiktion og dokumentar, og det giver plads til såvel populærkultur som til undergrund inden for kortfilmgenren.

Odense International Film Festival fejrer 25 års jubilæum i Brandts Klædefabrik den 23.–28. august, og det er ganske gratis.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko