Nyhed
12. juni 2020 | 16:25

John Cleese: ”Tåbeligt at fjerne min sitcom”

Foto | BBC
Hotelejeren Basil Fawlty (John Cleese) er panisk, mens Major Gowen (Ballard Berkeley) holder humøret højt i Halløj på badehotellet fra 1970’erne.

En britisk streamingtjeneste har valgt at fjerne det berømte ”don’t mention the war”-afsnit af Halløj på badehotellet, fordi det indeholder racistiske ord.

Af Claus Christensen

Det brutale politidrab på George Floyd i USA har chokeret hele verden, og det har fået konsekvenser i filmkunstens verden.

Forleden valgte HBO Max at fjerne klassikeren Borte med blæsten, fordi det romantiske drama under den amerikanske borgerkrig er blevet kritiseret for at være racistisk.

HBO Max har dog annonceret, at Borte med blæsten kun er borte, indtil man får lavet en introduktion, hvor streamingtjenesten advarer brugerne og sætter filmen i historisk kontekst.

Nu har streamingtjenesten UKTV, der er ejet af BBC, valgt at fjerne et legendarisk afsnit af John Cleeses sitcom Halløj på badehotellet fra 1975, skriver flere britiske medier.

Forældet sprogbrug
Afsnittet hedder Tyskerne og huskes bedst for John Cleeses komplet kiksede og misantropiske hotelvært Basil Fawlty, der forgæves forsøger at skjule sin antipati, da hotellet får besøg af tyske turister.

Som elefanten i glasbutikken kommer han hele tiden til at gøre det, man for alt i verden ikke må: Nævne Anden Verdenskrig, hvor de allierede styrker som bekendt besejrede Hitlers tyske regime.

”Afsnittet indeholder racistiske ord, så vi fjerner afsnittet, mens vi gennemgår det. Vi går regelmæssigt ældre indhold igennem for at sikre, at det lever op til publikums forventninger, og vi er særligt opmærksomme på virkningen af forældet sprog,” siger en talsmand for UKTV.

Det er dog ikke Basils tyskerhad, som tjenesten finder problematisk. Derimod er UKTV faldet over en af de faste gæster på hotellet, Major Gowen (Ballard Berkeley), der flere gange siger ”nigger” om det vestindiske crickethold.

John Cleese, der i dag er 80 år og bor i Los Angeles, tager skarpt afstand fra, at afsnittet er blevet taget ned og kalder det ”tåbeligt”.

”En af de ting, jeg har lært i de sidste 180 år er, at mennesker har meget forskellig humoristisk sans. Nogle folk forstår, at når du putter nonsens ind i munden på en person, du ønsker at lave grin med, står du ikke på mål for vedkommendes synspunkter – du gør grin med dem,” siger John Cleese til det australske dagblad The Age.

Gammelt fossil
John Cleese blev verdensberømt som en del af komikergruppen Monty Python, der skamløst brød samfundets tabuer med gakket, surrealistisk komik i slutningen af 60’erne og starten af 70’erne.

Efter Monty Python fik Cleese stor succes med Fawlty Towers, der herhjemme blev døbt Halløj på badehotellet.

”Majoren var et gammelt fossil, der hørte fortiden til. Vi bakkede ikke op om hans synspunkter,” siger John Cleese og siger om UKTV: ”Hvad skal jeg sige til, at de er så dumme, at de ikke kan se det?”

Halløj på badehotellet har givet et stort antal mennesker en stor glæde, hvorfor skal det stoppes? Det minder mig om definitionen på en skotsk presbyterianer som én, der har en lumsk mistanke om, at nogle et eller andet sted har det sjovt.”

John Cleese giver ikke meget for folkene på BBC.

”Mange af de folk, der i dag leder BBC, klynger sig bare til deres job. Hvis nogle få seere bliver ophidset, vil de pacificere dem snarere end at stå fast, som de ville have gjort for 30 eller 40 år siden.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko