Nyhed
13. dec. 2017 | 15:48

Harvey Weinsteins mange medløbere

Foto | Evan Agostini
Hillary Clinton måtte tage kraftig afstand fra sin gamle ven Harvey Weinstein, efter sexskandalerne rullede. Men ifølge New York Times advarede Lena Dunham hende tilbage i 2016 om producentens ry som voldtægtmand.

New York Times undersøger, hvordan Harvey Weinstein i årtier kunne begå sine påståede overgreb på kvinder, uden at nogen skred ind.

Af David Madsen

Det var New York Times, som 5. oktober afslørede Harvey Weinsteins utallige seksuelle overgreb mod kvinder i branchen. Siden da har hundredvis af kvinder og mænd delt deres historier om overgreb og magtmisbrug under #MeToo-kampagnen, der indtil videre har fældet magtfulde mænd som Charlie Rose, John Lassetter og Kevin Spacey.

Nu følger avisen op på den originale historie.

En omfattende artikel baseret på mere end 200 interviews, tidligere utilgængelige mailkorrespondancer og interne firmakontrakter forsøger at besvare spørgsmålet, som mange har stillet:

Hvordan kunne Harvey Weinstein begå sine angivelige overgreb i så mange år? Hvorfor sagde ingen noget?

Artiklen belyser, at masser af folk i industrien kendte til den producentens fordækte foretagender. Den gennemgår en hel række nyhedsorganisationer, agentbureauer og medarbejdere, som systematisk fortiede kvinder og tillod Harvey Weinstein at fortsætte sine overgreb.

Advarede Hillary Clinton
Weinstein er kendt for sine rundhåndede donationer til demokratiske kandidater.

To prominente kvinder, Lena Dunham og Tina Brown, fortæller, at de advarede folk fra Hillary Clintons bagland om at være forbundet med ham.

”Jeg vil bare informere dig om, at Harvey er en voldtægtsmand, og at det her kommer til at komme ud på et tidspunkt,” siger Lena Dunham, at hun skrev til kampagnens kommunikationschef, Kristina Schake i marts 2016, hvor Hillary Clinton var præsidentkandidat.

Lena Dunham har selv været på glatis i sammenhæng med #MeToo-kampagnen, efter at hun forsvarede en kollega, der var blevet anklaget for at have voldtaget en kvinde.

Også den anerkendte redaktør fra The Daily Beast, Tina Brown, udtaler i artiklen, at hun helt tilbage i 2008 advarede folk nær Hillary Clintons valgkampagne om at associere sig med producenten.

”Jeg havde hørt, at Harveys sleske opførsel mod kvinder kun var forværret, siden jeg havde forladt min stilling hos Talk i 2002, og at hun ikke burde være så nært associeret med ham,” udtaler Tina Brown om Hillary Clinton.

Agenter ignorerede skuespillere
Artiklen peger på agentbureaet Creative Artists Agency, som i årevis har hørt historier om overgreb, men som har valgt at ignorere dem.

Den canadiske skuespiller Mia Kirshner fortæller, at hun i 1994 havde et møde med Harvey Weinstein, hvor han tilbød karrieremuligheder for sex. Mia Kirshner fortalte senere sin agent fra Creative Artists Agency Lisa Grode, talentmanageren John Carrabino og hans chef Sandy Gallin om hændelsen.

”Jeg kan huske, at John og Lisa begge sagde: ’Nej, du skal ikke gøre noget ved det, Mia!’ Jeg fik at vide, at jeg skulle glemme det – at det var meningsløst at gøre noget ved det,” erindrer Mia Kirshner.

New York Times kommer frem til, at mindst otte agenter fra Creative Artists Agency havde kendskab til Harvey Weinsteins opførsel.

Som artiklen pointerer, er forholdet mellem agentbureauer og producenter kompliceret. Et bureau har umiddelbart sin klients interesser for øje, men bureauet skal også i fremtiden kunne samarbejde med en producent som Harvey Weinstein og er derfor sjældent interesseret i en alvorlig konflikt.

Tavse vidner
New York Times’ kilder fortæller, at assistenter blev bedt om at narre kvinder til at mødes med Harvey Weinstein alene på hotelværelser. Danseren Ashley Matthau fortæller, at hun i 2004 mødte Harvey Weinstein på et hotelværelse i forbindelse med en film. Han skubbede hende ned på en seng, masturberede og ejakulerede ud over hende.

”Assistenten ville ikke engang anerkende, at jeg var til stede,” fortæller hun og tilføjer, at hun forlod hotelværelset grædende.

Artiklen giver et klart indtryk af, at ansatte under Harvey Weinstein enten kunne spille med til lyden af hans fløjte eller forlade firmaet.

”Som et vidne til mishandling var du tavs, fordi du var bange for, at du ville blive det næste mål,” siger Amy Israel, som har været afdelingsleder i selskabet Weinsteins Miramax-selskab.

”Det eneste alternativ var umiddelbart at sige op – og smide alt, man havde arbejdet så hårdt for, ud ad vinduet.”

En tidligere assistent, som arbejdede for The Weinstein Company i London, Michelle Franklin, erindrer, at hun eskorterede kvinder ud af Harvey Weinsteins hotelværelser, som var synligt rystede over deres møder med ham. Da hun konfronterede ham med det, blev hun fyret.

”Din holdning tæller ikke,” skal Harvey Weinstein have sagt til hende.

Journalister som spioner
Det var ikke kun agentbureauer og Harvey Weinsteins egne ansatte, som dækkede over hans angivelige misgerninger. Han brugte også journalister til at sende følere ud omkring potentielle nyheder og historier om sine overgreb, så han kunne stoppe dem, før de nåede offentlighedens lys.

Artiklen nævner tabloidgiganten American Media Inc., som har haft et tæt samarbejde med Harvey Weinstein. I 2015 indgik de en millionkontrakt med The Weinstein Company om at producere et online-talkshow for Radar Online.

En anden gren af AMI, tabloidmagasinet The National Enquirer, fik til opgave at samle smuds på skuespillere, som kunne være en trussel mod Weinstein, heriblandt Rose McGowan og Ashley Judd. Rose McGowan var en af de første kvinder til at stå frem og har siden været prominent i debatten omkring #MeToo.

”Det her er fantastisk. Især hvis mine fingeraftryk ikke er noget sted i nærheden af det her,” skrev Harvey Weinstein i en email til magasinets redaktion om forsøget på at finde smuds på de to skuespillere.

En anden tabloidjournalist A. J. Benza står i artiklen frem og fortæller, at Harvey Weinstein sidste efterår foreslog, at Benza skulle lade, som om han var en reporter, der ville skrive en historie om Harvey Weinsteins seksuelle overgreb for på den måde at rapportere tilbage til Weinstein.

Seks kvinder sagsøger
For Weinstein fungerede pressen og særligt sladderpressen som et net af spioner og sabotører. Han kunne sno dem om sin finger med sladderhistorier om andre kendte, han gav dem adgang til fester, filmstjerner og instruktører og indgik dyrt betalte bog- og filmaftaler med dem.

Igen tegner det samme mønster sig hos Weinsteins journalistiske allierede som agenterne, der arbejdede for ham – det kunne langt bedre betale sig at være en medløber end en modstander.

Politiet i London, New York og Los Angeles efterforsker i øjeblikket anklager om seksuelle overgreb mod Harvey Weinstein. I onsdags sagsøgte seks kvinder Harvey Weinstein, The Weinstein Company, Miramax og medlemmer af begge selskabers ledelse for i et stort omfang at have fortiet seksuelle overgreb og sexchikane.

”Vi er kun seks kvinder, men vi repræsenterer hundredvis,” siger de seks sagsøgere i en fælles udmelding.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko