Nekrolog
06. mar. 2020 | 17:10 - Opdateret 07. mar. 2020 | 16:03

Hele Danmarks Bogart er død

Foto | DR
Ole Michelsen havde en naturlig karisma på skærmen og intet behov for medietræning eller andre hjælpemidler end en Bogart-hat.

En af vores mest kendte og elegante filmanmeldere – Ole Michelsen – er gået bort i en alder af 79 år.

Af Claus Christensen

Vi husker ham iført pæn jakke og Bogart-hat, med et glas fransk vin på bordet, en elegant formulering på læben og et glimt i øjet.

Ole Michelsen var fra 1985 til 2002 landets mest kendte anmelder som vært fra DR-programmet Bogart. Han var selv stolt af, at programmet blev det længst kørende filmprogram nogensinde, hvilket det stadig er.

Han holdt det gode gamle anmelderhåndværk i hævd og anmeldte uge efter uge nye biograffilm, som han gav Bogart-hatte – fra én til fem. Han var ikke bange for at være kritisk og blev ofte beskyldt for at være frankofil.

Der var da heller ikke nogen tvivl om, at hans hjerte bankede for europæiske artfilm, men han var dog mere alsidig end sit rygte. Det var således ingen tilfældighed, at hans program var opkaldt efter en af de store amerikanske skuespillere, Humphrey Bogart.

Ole Michelsen blev født i 1940 og forlod universitetet for at prøve lykken i Frankrig. Den franske nybølge var på sit højeste, og Ole ville være filminstruktør. Han blev instruktørassistent for selveste Jean-Pierre Melville og arbejdede som assistent på Storgangsterens sidste kup fra 1966.

Han blev freelancejournalist, vendte tilbage til Danmark og blev ansat på Danmarks Radio i 1970. Her lavede han radioprogrammet Kardinalens middag fra 1976 til 1982, men det var som vært for Bogart, at han for alvor blev et kendt ansigt.

”Film skal ses i biografen!” gjorde Ole Michelsen til et motto for alle filmelskere. Det lykkedes ham at overbevise distributørerne om, at han i programmet skulle vise scener fra filmene frem for traileren – og vel at mærke selv udvælge klippene.

Hans autoritet og karisma var enestående og er ikke siden blevet overgået, selv om der har været flere forsøg på at lave filmanmelderprogrammer på tv. I dag ville man nok have kaldt Ole Michelsen for en smagsdommer af den gamle skole, men han havde celluloid i blodet og en særlig evne til at karakterisere en film med en eller to rammende formuleringer.

Privatlivet var præget af en tragedie. Hans kone Nina Varberg døde i en bilulykke blot to år efter, at parret havde fået datteren Trine Michelsen.

Datteren blev skuespiller og model. Hun medvirkede i flere italienske film i 1980’erne. Hun fik et comeback i Lars von Trier Dogme-film Idioterne, men døde af kræft i 2009.

Ole Michelsen lagde aldrig skjul på, at han var en levemand. Han havde også et alkoholmisbrug, som hans bog Den dansende dæmon (1999) handler om. Tre år senere udgav han den glimrende novellesamling Natten har tusind øjne.

Han døde i dag efter flere års sygdom. Før sin død optog DR Michelsens sidste ord.

Ole Michelsen om film og tv

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko