Nyhed
25. juli 2018 | 16:29

Herzog bag roret på film om Gorbatjov

Foto | Lena Herzog
Instruktøren Werner Herzog og den tidligere statsleder Mikhael Gorbatjov mødes for at tale om Sovjetunionen, historiens gang og genforeningen af Tyskland.

Werner Herzogs dokumentarfilm om Sovjetunionens sidste leder får verdenspremiere den 29. oktober på DOK-festivalen i Leipzig

Af Frederik Bakkerud

Werner Herzog anses af mange som en pioner inden for filmkunsten med værker som Fitzcarraldo og Grizzly Bear.

Og i en alder af 75 år er han stadig uhyre aktiv – særligt som dokumentarist i de senere år.

Hans nye projekt er en dokumentar om Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov.

Filmen får verdenspremiere den 29. oktober på DOK-festivalen i Leipzig, som var en storby i det kommunistiske Østtyskland.

Det skriver Politiken og flere internationale medier.

Stoppede våbenkapløbet
Mikhail Gorbatjov regnes for en af vor tids vigtigste politikere. Han kom til magten i 1985, hvor Europa var delt mellem øst og vest, og hvor Den Kolde Krig raserede.

Men Gorbatjov gik straks i gang med at reformere det sovjetiske samfund og indledte samtidig forhandlinger med USA, der mundede ud i en aftale, som stoppede våbenkapløbet.

Gorbatjov spillede en afgørende rolle for Murens Fald i 1989, han opnåede nærmest rockstjernestatus i Vesteuropa og modtog sågar Nobels Fredspris i 1990. Men i hjemlandet var holdningen til ham mere blandet, og i 1991 trak han sig som præsident for Sovjetunionen, som derefter blev opløst.

Succeser og fejl
Mikhail Gorbatjov fyldte 87 i foråret og døjer efter sigende med helbredet. Derfor er det ved at være sidste udkald for et dybdegående interview med den tidligere leder.

I filmen, der har titlen Meeting Gorbachev, fortæller Gorbatjov åbent om sine politiske overvejelser, sine fejl og sine succeser som leder af USSR. Og selvfølgelig om genforeningen af Tyskland.

Werner Herzog har lavet Meeting Gorbachev i samarbejde med britiske André Singer, der tidligere har produceret en række af Herzogs bedste værker. Ikke mindst Into the Abyss, der skildrer en dødsdømt fange i et amerikansk fængsel.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko