Nyhed
29. apr. 2021 | 10:58

Hollywoods åbne hemmelighed er afsløret

Foto | ABC
Scott Rudin vandt filmverdens største pris i 2008, da han fik en Oscar sammen med Coen-brødrene for instruktørernes No Country for Old Men.

Oscar-vinderen Scott Rudin er en af filmbranchens mest magtfulde producere, men efter anklager om voldelig adfærd ligner han en færdig mand.

Af Rune Abildgaard

Endnu en stor Hollywood-producer synes færdig efter alvorlige anklager. 

Denne gang handler det ikke om sexchikane og voldtægt, der sendte Harvey Weinstein i fængsel, men om voldelig adfærd og krænkelser af adskillige assistenter. 

Scott Rudin vandt i 2008 en Oscar for Coen-brødrenes No Country for Old Men og har produceret store film som Stephen Daldrys The Hours, David Finchers The Social Network, Wes Andersons The Grand Budapest Hotel, Greta Gerwigs Lady Bird og Paul Thomas Andersons There Will Be Blood

Branchemediet The Hollywood Reporter bragte den 7. april en artikel under overskriften: ”Alle ved, at han er et monster.” Her anklager flere af Rudins tidligere ansatte ham for voldsomme vredesudbrud. 

En af historierne beskriver, hvordan Scott Rudin i 2012 smadrede en computerskærm ned over hænderne på sin assistent, fordi han ikke formåede at skaffe billetter på et udsolgt fly. 

Assistenten blev kørt på hospitalet, mens Rudin havde travlt med at kontakte sin advokat. 

Siden har også avisen New York Times og magasinet Vulture udgivet artikler med lignende historier om, hvordan Scott Rudin med fysisk vold og mafia-lignende metoder har skabt frygt blandt folk omkring sig. 

Produceren har taget konsekvensen og stoppet alle sine aktive projekter i filmbranchen og på Broadway, hvor han også står bag en række store teaterstykker. 

”Jeg er oprigtigt ked af den smerte, som min opførsel har forårsaget, og jeg træder tilbage med et løfte om at ændre mig,” udtaler Scott Rudin. 

Grov racisme
At 62-årige Scott Rudin er en af de største nulevende producere, beviser hans sjældne titel som EGOT-vinder. 

Navnet dækker over både at have vundet tv-verdens Emmy, musikkens Grammy, filmens Oscar og teaterverdens Tony. Rudin blev den første producer til at opnå hæderen, da han i 2012 vandt en Grammy for sit arbejde på musicalen The Book of Mormon

Hans navn har i en årrække været synonym med høj kvalitet. 

Scott Rudin havde indtil for nylig et fast samarbejde med det prisvindende filmselskab A24, som han har været med til at lave de kritikerroste film Uncut Gems, Ex Machina og First Cow for. 

Det samarbejde er nu ophørt, og Rudin er ude af fælles projekter som Joel Coens Shakespeare-filmatisering The Tragedy of Macbeth

Scott Rudin har produceret kommende film som Wes Andersons The French Dispatch og Netflix-filmen Kvinden i vinduet, men det vides endnu ikke om, og hvordan han bliver krediteret for dem. 

Producerens kollega Megan Ellison, der som stifter af filmselskabet Annapurna Pictures har arbejdet med Rudin på Coen-brødrenes True Grit, holdt sig ikke tilbage, da The Hollywood Reporter bragte artiklen fuld af anklager mod Scott Rudin. 

”Artiklen kradser dårligt nok i overfladen på Scott Rudins grove, racistiske og sexistiske opførsel. Ligesom med Harvey har mange været bange for at sige noget,” skrev Megan Ellison på Twitter. 

”Jeg støtter og hylder dem, som har gjort det. Der er god grund til at være bange, for han er hævngerrig og har ikke noget problem med at lyve.” 

Nyt niveau af sindssyge
Produceren Andrew Coles, der har titler som Queen & Slim på cv’et, arbejdede for Scott Rudin i 2012, hvor assistenten fik smadret sine hænder. 

”Vi vidste, at alt kunne ske. Nogle sov på kontoret, andre mistede hår eller fik mavesår. Det var et meget intenst miljø, men den situation skilte sig alligevel ud,” siger Coles til The Hollywood Reporter. 

”Vi havde nået et nyt niveau af sindssyge – et niveau af manglende kontrol, som jeg aldrig før havde set på en arbejdsplads.” 

En anden assistent fik kastet en bagt kartoffel efter sig, fordi han ikke vidste, at kontoret fik uventet besøg af folk fra A24. Andre fortæller, at Rudin engang smadrede en klipsemaskine, en bærbar computer og en glasskål ind i væggen. 

Ifølge Vulture gik der på arbejdspladsen historier mellem de ansatte om deres chefs grænseoverskridende opførsel. 

Da en ung kvinde en dag besvimede foran ham – udmattet af arbejdsrelateret stress og pres – trådte han angivelig hen over hende og sagde, at hun skulle fjernes, inden han kom tilbage. 

Manden, der fik en kartoffel kastet efter sig, blev i øvrigt fyret kort tid efter, at han var droppet ud af universitetet til fordel for en fultidsansættelse hos Rudin. 

Drevet til selvmord
De ekstreme forhold har længe været kutyme for de nytilkomne, som ville ind i filmbranchen via et arbejde hos Scott Rudin. 

I 2005 skrev The Wall Street Journal, at Rudin havde haft 119 assistenter siden 2000 – og det endda uden at medregne dem, som ikke klarede sig igennem de første to prøveuger. 

The Hollywood Reporter kaldte ham i 2010 ”den mest frygtede mand i byen”, og New York Post kaldte ham i 2014 ”Hollywoods største røvhul” på deres sladderside Page Six. 

Efter de offentlige beskyldninger mod Rudin er flere branchefolk trådt frem, heriblandt The Walking Dead-produceren Gale Anne Hurd. 

”Scott Rudins behandling af sine ansatte er ikke kun en offentlig hemmelighed, men én, som har været tolereret i alt for lang tid,” siger hun til The Hollywood Reporter. 

For nylig har David Graham-Caso på vegne af sin tvillingebror lagt en video adresseret til Scott Rudin på Twitter. 

”Hej, Scott. Kevin Graham-Caso var min bror. Han var din assistent i slutningen af 2008 og 2009, og du mishandlede ham. Du kritiserede, nedgjorde, mobbede, intimiderede og generede ham i otte lange måneder. Det var så intenst, at han udviklede angst, depression og posttraumatisk stress.” 

Rudins dårlige behandling påvirkede ifølge broren Kevin Graham-Casos mentale velvære så meget, at han sidste år tog sit eget liv. 

Magt til at redde liv
Det vides i skrivende stund ikke, hvor lang tid Scott Rudin har planer om at holde pause fra den film- og teaterbranche, hvor han er en særdeles magtfuld aktør. 

Men David Graham-Caso fremhæver vigtigheden af, at folk i branchen tager afstand fra produceren. 

”Magten til rent faktisk at ændre tingene, at redde fremtidens assistenter fra samme skæbne som Kevin, den har de, som tillod Rudins opførsel i al den tid,” siger Graham-Caso til The Hollywood Reporter. 

”Hvis skuepillerne, manuskriptforfatterne og instruktørerne, som før har arbejdet sammen med Rudin, siger noget til hans mobning, så har de magten til at redde liv.”

Scott Rudins takketale for Golden Globe-prisen i 2011

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko