Nyhed
14. nov. 2007 | 22:19

”I dag har vi kondomer”

Eftertænksom stilhed, varme klapsalver og én besvimede, da der i søndags var gallapremiere på årets rumænske Cannes-vinder.

Af Boline Skovly

Det er ikke kun Hollywood-film, der kan slå benene væk under publikum. Det blev dokumenteret, da EKKO i samarbejde med Angel Films og Grand Teatret i søndags holdt gallapremiere på 4 måneder, 3 uger og 2 dage.

Den rumænske Guldpalmevinder kredser om den unge Otilia og hendes gravide veninde Gabita. Sammen forsøger de at arrangere en illegal abort under Ceausescus diktatur i 1987.

Blikket fjernes aldrig fra kvinderne, og at den nærgående realisme virker, blev understreget, da en kvindelig tilskuer besvimede under filmens barske hovedscene. Gallagæsten kom gudskelov hurtigt til hægterne igen og syntes i øvrigt, at det var en fantastisk film!

Besøg Rumænien
Inden filmen fik de 250 fremmødte et par ord med fra den rumænske ambassadør, Theodor Paleologu. Han forklarede, at filmen tegner et troværdigt billede af Rumænien anno 1987, især på grund af de små, men meget præcise detaljer.

Ambassadøren benyttede lejligheden til at fortælle, at der er sket store forandringer i Rumænien siden det kommunistiske styres fald. "Kom og besøg landet - i dag er der færre løse hunde i gaderne, og vi har kondomer," forsikrede ambassadøren til stor moro for salen.

Den 39-årige instruktør, Cristian Mungiu, var selv til stede, og efter filmen lod han sig interviewe på scenen af EKKOs Peter Schepelern.

"Filmen er baseret på en virkelig begivenhed. Jeg har fået historien fortalt af den kvinde, som er blevet karakteren Otilia," afslørede Mungiu.

Sådan var det
Peter Schepelern spurgte til detaljerne: "I en scene ser man, at kvaksalveren bliver vred over at skulle aflevere sine papirer i hotellets reception. Men han henter dem ikke, når han går. Hvorfor?"

"Sådan var det," svarede den rumænske Guldpalmevinder og forklarede, at han har forsøgt at lægge sig så tæt op ad virkeligheden som overhovedet muligt. "Men jeg har arbejdet meget med lydsiden, som er med til at skabe tidsbilledet og får publikum til at opleve begivenhederne fra Otilias subjektive perspektiv."

Efter interviewet var der rumænske specialiteter i Grands foyer. Her fortalte Mungiu, at der næsten ingen biografer er i Rumænien. Derfor lejede han to store biler og kørte rundt i landet og arrangerede sine egne forevisninger af Guldpalmevinderen.

"Jeg filmede turen og har lavet en dokumentar for at gøre opmærksom, at der er behov for investere i biografer."

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko