Nyhed
16. sep. 2014 | 13:27

The Imitation Game vinder i Toronto

Foto | Jack English
Benedict Cumberbatch spiller i The Imitation Game matematikeren Alan Turing, der havde en vigtig finger med i spillet under Anden Verdenskrig.

Publikum på Toronto International Film Festival har udnævnt deres favorit – The Imitation Game, som dermed kører sig i stilling til den kommende Oscar-uddeling.

Af Morten Scriver Andersen

The Imitation Game med Keira Knightley og Benedict Cumberbatch i hovedrollerne vandt i går den eftertragtede publikumspris på canadiske Toronto International Film Festival.

Filmen er baseret på den autentiske historie om Alan Turing (Cumberbatch) en engelske matematiker, der hjalp de allierede under Anden Verdenskrig.

Ved at knække den såkaldte Enigma-kode, som tyskerne brugte til at kryptere meddelelser, havde matematikeren en vigtig finger med i spillet under krigens afslutning.

The Imitation Game er instrueret af norske Morten Tyldom, der tidligere har instrueret thrilleren Headhunterne fra 2011.

Gode Oscar-chancer
Toronto International Film Festival er en såkaldt publikumsfestival og Nordamerikas største af slagsen. Der uddeles én hovedpris for bedste film, og modsat traditionelle festivaler er det ikke en jury, der udråber vinderen, men publikum.

At dømme efter tidligere år har vinderfilmen gode chancer i det kommende Oscar-kapløb.

Sidste år var det 12 Years a Slave, der tog den eftertragtede pris i Toronto, hvorefter den drog på et mindre triumftog til Oscar-festen. Her vandt den både for bedste manuskript og bedste film.

Tidligere vindere på festivalen tæller også Slumdog Millionaire (2008), The King’s Speech (2010) og Silver Linings Playbook (2012).

Bank til Bier-film
Susanne Biers En chance til med Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen fik også verdenspremiere i Toronto, dog uden den store bevågenhed eller positive omtale til følge.

Leslie Felperin, der også skriver for Ekko, omtalte i The Hollywood Reporter filmen som et manipulerende psykologisk drama, hvis bedste bedrift er at caste Coster-Waldau.

”Desværre har resten af filmen, foruden castet, udueligt få forsonende indslag,” skriver hun i sin nedslående anmeldelse.

Oppenheimer slået
Foruden en række canadiske priser uddeles der også en pris for bedste dokumentar. Her har Joshua Oppenheimer været et af festivalens helt store samtaleemner, hvilket da også har resulteret i yderligere distribution til USA, Japan, Frankrig, Australien og Canada.

I Toronto måtte Oppenheimer dog bukke sig for den sudanesiske dokumentar Beats of the Antonov, der er instrueret af den sudanesiske krigsreporter Hajooj Kuka.

Filmen inviterer os ud til en flok farmere i regionen omkring Den Blå Nil og Nuba-bjergene. Farmerne kæmper for deres rettigheder og kulturelle arv efter landets opdeling i 2011.

Midnatsvanvid fra New Zealand
I en af de mere spøjse kategorier, Midnight Madness, vandt den skæve og morsomme australske What We Do in the Shadows. Det er en fiktionsfilm i dokumentarklæder (en såkaldt mockumentary).

Filmen følger i en New Zealandsk forstad tre vampyrer, der kæmper for at tilpasse sig det 21. århundrede.

What We Do in the Shadows er instrueret af Taika Waititi og har frontfiguren fra kult-tv-serien Flight of the Conchords Jermaine Clement i hovedrollen.

Læs mere om prisvinderne på filmfestivalen i Toronto her.

Trailer: The Imitation Game

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko