Nyhed
18. dec. 2018 | 23:46

Ingen Oscar-fest til danske kortfilm

Foto | Emil Aagaard
Den syriske flygtning Sayid (Salim Assi) og hans søn Adnan (Jihad Assi) har vanskeligheder med at finde fodfæste i Danmark, hvor noget så almindeligt som en skole-hjem-samtale bliver en udfordring.

”Det er enormt berigende at have været igennem det her amerikanske cirkus,” siger produceren af Ekko Shortlist-vinderen Abu Adnan, der ikke kommer med til prisfesten.

Af Nicki Bruun

Det var en glædelig nyhed, da det amerikanske Oscar-akademi i dag offentliggjorde, at Den skyldige er blandt de ni såkaldt shortlistede titler til prisen for bedste ikke-engelsksprogede film. 

Da også dokumentaren Olegs krig – en barndom i krigens skygge blev shortlistet i sin kategori, så det godt ud for dansk film. 

Men midt i de glædelige nyheder er der også nogle ærgerlige. De ti shortlistede film i kampen om bedste kortfilm er nemlig også blevet afsløret, og her er der desværre ikke dansk deltagelse. 

Blandt feltet på 140 film fandt man sidste års firedobbelte Ekko Shortlist-vinder Abu Adnan, der havde kvalificeret sig til Oscar-betragtning ved at vinde en pris på en festival i USA. 

Indforstået humor
Den lignede et godt bud på en Oscar-nominering, men træerne voksede ikke ind i himlen for filmen om en syrisk flytning og hans søn, der har fået opholdstilladelse i Danmark, hvor faren kæmper for at falde til og få hverdagen til at fungere. 

”Der var forskel på modtagelsen, når vi viste den i USA. Når man ser på Oscar-statistikkerne i den kategori, er det faktisk oftest komedier, som vinder. I New York og på østkysten er det de politisk slagkraftige film, som gør sig gældende, men på vestkysten vil man underholdes på en anden måde,” siger filmens producer Sune Wahl, der har været i USA og ført kampagne for Abu Adnan over flere omgange. 

Efter at have oplevet, hvor vigtig komikken er for publikummet på vestkysten, er produceren ikke helt så overrasket over at være blevet fravalgt. 

”Filmen beror utroligt meget på små, finurlige og meget danske komiske ting – som at lave brunsviger! Så det, der får det danske publikum til at grine, tæller ikke helt lige så meget internationalt.” 

Den store scene
Sune Wahl fortæller, at det har kostet tid og penge – estimeret 165.000 kroner inklusive lønudgifter for arbejdstid – at føre kampagne for Abu Adnan. Men tilføjer straks, at de har været givet godt ud. 

”Det har været enormt berigende og lærerigt – både for mig og resten af holdet – at have været igennem det her amerikanske cirkus. Så det ville jeg helt klart gøre igen,” siger Sune Wahl, der stadig oplever stor interesse for filmen, selv om den er fra 2016. 

”Vi skal på Sundance med den til februar, og så skal jeg vise den for en EU-delegation af ambassadører i Washington ugen før Sundance. Dér får vi mulighed for at påvirke nogle mennesker og tale om flygtninge og immigration på den helt store politiske scene,” fortæller produceren. 

”Rejsen er ikke slut, og jeg er i snak med en amerikansk distributør, der arbejder med den her slags politiske film. Så det er jeg også i gang med at undersøge.” 

Se herunder titlerne på de ti kortfilm, som er gået videre og nu skal kæmpe om de endelige nomineringer ved Oscar-uddelingen. De tæller vinderen fra årets OFF, Detainment af irske Vincent Lambe, der blev kvalificeret via sin hovedpris på den danske festival.

Shortlistede til Oscar 2019

Bedste kortfilm

Caroline (USA), instr. Celine Held og Logan George
Chuchotage (Ungarn), instr. Barnabás Tóth
Detainment (Irland), instr. Vincent Lambe
Fauve (Canada), instr. Jérémy Comte
Icare (Belgien), instr. Nicolas Boucart
Marguerite (Belgien), instr. Mik Colignon
May Day (Belgien), instr. Fedrik De Beul og Olivier Magis
Mother (Spanien), instr. Rodrigo Sorogoyen
Skin (USA), instr. Guy Nattiv
Wale (England), instr. Barnaby Blackburn

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko