Nyhed
24. nov. 2011 | 18:02

Instruktør foreslår komedie-Oscar

Knocked Up-instruktøren Judd Apatow er utilfreds med, at komedier stort set aldrig bliver Oscar-nomineret.
Af Henrik Østergaard

Som regel er det prestigefulde dramaer, der løber med Oscar'en for bedste film. Til gengæld er der længere imellem statuetterne til regulære komedier.

Det skal der laves om på, mener instruktøren Judd Apatow, der står bag komedier som Knocked Up og The 40 Year Old Virgin.

”Eftersom komedier sjældent er i spil, når Oscar-showet løber af stablen, giver det mening at have en komediekategori,” har Apatow skrevet på sin Twitter-profil, og på Los Angeles Times' hjemmeside uddyber han i et videoklip:

”Kun fem gange i trillioner af år har en komedie vundet for bedste film.”

Komediens Spielberg
Onde tunger vil nok mene, at det ikke er overraskende, at ønsket om netop en komedie-kategori kommer fra netop Judd Apatow, der med lidt god ret kan kalde sig for komediens Spielberg.

Ligesom Spielberg er han hyperaktiv.

Som enten producer, manuskriptforfatter, instruktør eller allestedsnærværende igangsætter har han haft en finger med i de seneste års mest populære komedier, for eksempel Brudepiger og Superbad.

Men modsat Spielberg har Apatow ingen Oscar-statuetter på kaminhylden.

Schindler tager ikke skade
Det kan godt være, at den bramfrie filmskaber overdriver og fisker efter en Oscar, men der er faktisk noget om snakken.

Kun et fåtal regulære komedier er således blevet nomineret til bedste film i det seneste årti. Siden 2008 har både Juno og Little Miss Sunshine dog været nomineret.

”Det vil ikke ødelægge noget for Schindlers liste, hvis Tømmermænd i Vegas får sin egen kategori. Det ødelagde heller ikke noget, da animationsfolkene fik deres,” siger Apatow og henviser til, at akademiet i 2001 indførte en kategori for bedste animationsfilm.

Oscar-showets lillebror, Golden Globe-prisen, der uddeles af de udenlandske kritikere i Los Angeles, har siden 1952 opdelt sine priser til spillefilm og skuespillere i kategorierne Drama og Komedie/musical.Kommentarer

Komedier som har vundet Oscar'en for Bedste Film

1999: Shakespeare In Love (Instr. John Madden)

1990: Driving Miss Daisy (Instr. Bruce Beresford)

1978: Mig og Annie (Instr. Woody Allen)

1961: Nøglen under måtten (Instr. Billy Wilder)

1945: Går du min vej (Instr. Leo McCarey)

1939: Du kan ikke tage det med dig (Instr. Frank Capra)

1935: Det hændte en nat (Instr. Frank Capra)
© Filmmagasinet Ekko