Nyhed
19. feb. 2019 | 20:27

Instruktør kritiseres af inspirationskilde

Foto | Nadja Klier
Tom Schilling spiller den tyske kunstner Kurt Barnert, der er plaget af traumer fra en opvækst under nazismen og baseret på maleren Gerhard Richter.

Tyske Florian Henckel von Donnersmarck møder kritik af maleren Gerhard Richter, hvis liv ligger til grund for historien i den Oscar-nominerede Værk uden skaber.

Af Kristian Enevoldsen

”En misbrugt mulighed og et gyseligt billede af sandheden.”

Sådan siger den tyske maler Gerhard Richter om Værk uden skaber, der er baseret på kunstnerens liv. Richter har til The New Yorker givet udtryk for, at han er meget utilfreds med det endelige resultat, og at han ikke kan lide hverken filmen eller hovedpersonen.

Værk uden skaber er instrueret af Florian Henckel von Donnersmarck. Han slog igennem med dramaet De andres liv, som vandt Oscaren for bedste udenlandske film i 2006.

”Det er lykkedes ham at ødelægge og hakke min biografi i stykker,”siger Gerhard Richter til The New Yorker.

Den tyske kunstner bliver af mange kaldt den største nulevende maler, men han møder hård kritik fra instruktøren.

”Richter har selv sagt god for manuskriptet, og jeg har hans kommentarer på bånd,” siger Donnersmarck ifølge Artnet News.

”Han dømmer udelukkende filmen på traileren og ikke på det fulde resultat, da han ikke har set filmen. Richter valgte desuden selv ikke at være med på filmens produktion.

Dramatisk effekt
Værk uden skaber fortæller historien om den tyske kunstner Kurt Barnert. Han flygter til Vesttyskland under Den Kolde Krig, men er plaget af traumer fra en barndom under nazismen.

”Florian har ikke gjort sig umage nok med flere detaljer, som jeg ikke ønskede, skulle ud. Samtidig bliver flere af scenarierne i filmen urealistiske,” siger Gerhard Richter til The New Yorker.

Richter har haft et ønske om, at filmen ikke direkte skulle fortælle om hans liv, men være en allegori om hans fortid. Men kunstneren mener, at Donnersmarck bruger unødvendige dramatiske effekter, som ingen nytte har.

”Det er ikke en direkte biografi,” svarer Florian Henckel von Donnersmarck, der ikke er enig med Gerhard Richter.

”Filmen handler om, hvad kunst kan gøre ved mennesket, og hvordan det kan være en hjælp i dårlige tider. Det er en fiktionaliseret historie, inspireret af en sand historie.”

Værk uden skaber er i spil til to Oscars ved prisfesten på søndag den 24. februar. Filmen kan ses i danske biografer fra 17. april.

Trailer: Værk uden skaber

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko