Nyhed
12. dec. 2014 | 13:52

Internationale magasiner kårer årets film

Foto | Matt Lankes
Linklaters Boyhood om drengen Mason (Ellar Coltrane) er populær hos britiske Sight & Sound og Empire Magazine. Hos franske Cahiers du cinema regnes den dog ikke for en af årets ti bedste film.

December byder traditionen tro på utallige lister over årets bedste film. Vi samler her listerne fra tre internationale tidsskrifter, og de er ikke helt enige om kåringen.

Af Jeppe Mørch

2014 går på hæld, og det store spørgsmål presser sig efterhånden på: Hvad har været årets bedste film?

Her på Ekko er vi snart klar med vores bud.

I mellemtiden kan man spejde mod udlandet, hvor nogle af de største internationale filmmagasiner allerede har deres årslister klar.

Franske Cahiers du cinéma og britiske Sight & Sound og Empire Magazine har forskellige profiler, og det skinner igennem, når de skal vælge årets største filmoplevelse.

Empire og Cahiers du cinéma har ikke et overlap på deres top ti.

Til gengæld er Sight & Sound og Empire enige om, at Richard Linklaters Boyhood var årets helt store oplevelse, mens Godards Adieu au langage indtager andenpladsen hos både Sight & Sound og Cahiers du cinéma.

Udkommer stadig kun på print
Cahiers du cinéma er det hæderkronede tidsskrift, som mange af den franske nybølges instruktører har skrevet for.

Her har Eric Rohmer, François Truffaut og Jean-Luc Godard tidligere svunget pennen.

I 2014 udkommer Cahiers du cinéma stadig kun på print, men Indiewire har gjort magasinets top 10-liste tilgængelig online.

Listen indeholder kun én film af en amerikansk instruktør. Det er Love Is Strange af Ira Sachs, der handler om et homoseksuelt par fra Manhattan, som gifter sig efter 39 års samliv.

Fransk hyldest til auteurs
Cahiers du cinéma spillede i 1950’erne en afgørende rolle i udviklingen af auteur-teorien. Og i 2014 hylder de stadig instruktører med et fremtrædende særkende.

Førstepladsen går noget overraskende til Bruno Dumonts miniserie L’il Quinquin om en særegen politiefterforskning ved den franske nordkyst.

På andenpladsen indtræder magasinets tidligere skribent og en af Frankrigs store instruktører, Jean-Luc Godard, med Adieu au langage.

Da 84-årige Godards film havde premiere på festivalen i Cannes tidligere på året, var mange kritikere ellers ikke begejstret. I Ekkos internationale stjernebarometer modtog den et gennemsnit på 1,7 stjerner. Det er under vurderingen ”rimelig”.

Under the Skin med Scarlett Johansson i hovedrollen er nummer tre, og Cronenbergs Maps to the Stars er nummer fire.

Den unge Xavier Dolan, der var en af de mest omtalte instruktører på årets Cannes-festival, indtager syvendepladsen med Mommy, mens Lars von Triers Nymphomaniac og Miyazakis Når vinden rejser følger på de næste pladser.

Linklater tager førstepladsen
På linje med Cahiers du cinéma har britiske Sight & Sound Godards Adieu au langage på andenpladsen over årets film. Den må dog se sig slået af Richard Linklaters Boyhood, der er blevet berømt for at være optaget over tolv år.

Da filmen fik premiere i Danmark, kvitterede Ekkos anmelder med seks stjerner, og siden har den vundet et væld kritikerpriser. Mon ikke Linklaters film efterhånden er favorit til at vinde Oscar-statuetten for bedste film?

Tredjepladsen deles mellem russiske Leviathan og den barske portugisiske dokumentar Horse Money, der er instrueret af Pedro Costa. Horse Money blev også vist under Cph:Dox, og det er en dyster skildring af den mystiske Ventura, der gennemlever fortiden via hallucinationer.

På syvendepladsen på Sight & Sounds’ liste ligger Guldpalme-vinderen Vintersøvn, der er instrueret af tyrkiske Nuri Bilge Ceylan. Han må dog se sig slået af Wes Anderson, der sniger sig ind foran med The Grand Budapest Hotel. På femtepladsen ligger Under the Skin, der også optræder hos Cahiers du cinéma.

Polske Ida ligger også på top ti sammen med Lisandro Alonsos Jauja, der har Viggo Mortensen og Ghita Nørby på rollelisten. De to film deler niendepladsen, mens Mike Leighs Mr. Turner må nøjes med at være nummer elleve.

Sight & Sound har tyve film på deres liste, og på en delt attendeplads findes dokumentarerne The Look of Silence og Citizenfour. Begge var blandt de mest roste film under Cph:Dox.

Blockbusters taget til nåde
Empires liste tager sig noget anderledes ud. De har samlet årets 50 bedste film – og til en afveksling er de ikke gået uden om de store blockbusters fra Hollywood.

Empire har på den anden side ikke fundet plads til Godard. End ikke i top 50.

Alligevel er det også her Richard Linklater, der trækker det længste strå med sit imponerende portræt af en drengs stille opvækst. Andenpladsen går til Dan Gilroys Nightcrawler med Jake Gyllenhaal i hovedrollen.

Længere nede på listen finder man en flok vaskeægte blockbusters som Abernes planet: Revolutionen (nummer ni), Edge of Tomorrow (nummer seks) og Guardians of the Galaxy (nummer fem).

Til gengæld har de Spike Jonzes Hende som nummer ti og Coen-brødrenes Inside Llewyn Davis som nummer fire. Begge havde premiere i starten af 2014. Og det havde listens tredjeplads også. Her ligger nemlig Scorseses komedie om ekstrem grådighed, The Wolf Of Wall Street.

Årets bedste film ifølge tre internationale magasiner

Cahiers du cinéma

1. Li’l Quinquin, Bruno Dumont
2. Adieu au langage, Jean-Luc Godard
3. Under the Skin, Jonathan Glazer
4. Maps to the Stars, David Cronenberg
5. Når vinden rejser sig, Hayao Miyazaki
6. Nymphomaniac, Lars von Trier
7. Mommy, Xavier Dolan
8. Love Is Strange, Ira Sachs
9. Le Paradis, Alain Cavalier
10. Our Sunhi, Sang-Soo Hong

Sight & Sound

1. Boyhood, Richard Linklater
2. Adieu au langage, Jean-Luc Godard
3. Leviathan, Andrey Zvyagintsev
3. Horse Money, Pedro Costa
5. Under the Skin, Jonathan Glazer
6. The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson
7. Vintersøvn, Nuri Bilge Ceylan
8. The Tribe, Miroslav Slaboshpitsky
9. Ida, Pawel Pawlikowski
9. Jauja, Lisandro Alonso
11. Mr. Turner, Mike Leigh
11. National Gallery, Frederick Wiseman
11. The Wolf of Wall Street, Martin Scorsese
11. Whiplash, Damien Chazelle
15. The Duke of Burgundy, Peter Strickland
16. Birdman, Alejandro González Iñárritu
16. To dage, én nat, Jean-Pierre og Luc Dardenne
18. Citizenfour, Laura Poitras
18. The Look of Silence, Joshua Oppenheimer
18. Når vinden rejser sig, Hayao Miyazaki

Empire Magazines

1. Boyhood, Richard Linklater
2. Nightcrawler, Dan Gilroy
3. The Wolf Of Wall Street, Martin Scorsese
4. Inside Llewyn Davis, Joel og Ethan Coen
5. Guardians Of The Galaxy, James Gunn
6. Edge Of Tomorrow, Doug Liman
7. The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson
8. What We Do In The Shadows, Jermaine Clement og Taika Waititi
9. Abernes planet: Revolutionen, Matt Reeves
10. Hende, Spike Jonze

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko