Nyhed
19. juli 2022 | 14:49 - Opdateret 19. juli 2022 | 16:33

Jafar Panahi skal seks år i fængsel

Foto: Jafar Panahi Film Productions
Instruktør Jafar Panahi og skuespilleren Behnaz Jafari rejser i 3 kvinder fra 2018 rundt i Iran og blotlægger kønsdiskriminationen i det patriarkalske styre.

Guldbjørnevinderen Jafar Panahi er af de iranske myndigheder blevet beordret til at afsone en gammel fængselsstraf for antistatslig virksomhed.

Af Claus Christensen

Jafar Panahi ville i sidste ugen bare høre de iranske myndigheder, hvorfor to af hans instruktørkolleger var blevet anholdt.

Men myndighederne reagerede ved at anholde ham på stedet, og nu har retten bestemt, at han skal afsone en tolv år gammel fængselsdom, skriver blandt andre branchebladet Variety.

”Panahi blev i 2010 idømt sammenlagt seks år i fængsel … og derfor blev han taget i detentionen i Evin-fængslet for at afsone sin straf der,” siger Massoud Setayeshi, der er talsperson for retsvæsenet i Iran.

Kollegerne Mohammad Rasoulof og Mastafa Al-Ahmad er stadigvæk tilbageholdt.

De er anklaget for at have ”opildnet til uro og underminering af samfundets psykologiske sikkerhed”, efter at de på sociale medier har skrevet kritisk om myndighederne i forbindelse med et højhus’ kollaps og 40 mennesker døde.

Film på trods
62-årige Jafar Panahi er en af Irans førende instruktører.

Han er kendt for Taxi Teheran, der vandt Guldbjørnen på Berlinalen i 2015. Han vandt i 2000 hovedprisen på Venedig-festivalen med Cirklen, og senest har han i 2018 vundet prisen for bedste manuskript på Cannes-festivalen for Tre kvinder.

Han har gentagne gange i løbet af karrieren været fængslet eller sat under husarrest, fordi myndighederne mener, at hans film er såkaldt antistatslig virksomhed.

Selv om han har fået forbud mod at lave film, har han alligevel igennem årene formået at instruere og få sine film ud på europæiske festivaler, hvor han dog ikke selv har haft mulighed for at deltage på grund af et udrejseforbud. 

To måneders afsoning
Fængslingen af Jafar Panahi og hans to kolleger ses af iagttagere som et tegn på, at præsident Ebrahim Raisi, der blev valgt i 2021, er i gang med at anlægge en hårdere kurs over for kunstnere.

Panahi blev i 2010 arresteret for at støtte en protest imod regimet, skriver BBC News.

Senere blev han idømt seks års fængsel for ”propaganda imod systemet”, men han nåede kun at afsone to måneder, før han blev løsladt.

Panahi blev i 2010 arresteret for at støtte en protest imod regimet, skriver BBC News. Senere blev han idømt seks års fængsel for ”propaganda imod systemet”, men han nåede kun at afsone to måneder, så blev han løsladt. 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko