Nyhed
28. aug. 2018 | 14:04

Jakob Stegelmann modtager ærespris

Foto | Rico Feldfoss
Jakob Stegelmann er blevet en af de mest elskede skikkelser i dansk film for sin mangeårige indsats som tv-vært på DR-programmet Troldspejlet.

Den legendariske vært på Troldspejlet og formidler af populærkultur fik mandag overrakt en ærespris ved åbningsceremonien på årets filmfestival i Odense.

Af Frederik Bakkerud

De fleste, der har været børn eller barnlige sjæle i de sidste tre årtier, husker nok åbningssekvensen til Troldspejlet, udødeliggjort af temanummeret fra kultklassikeren Gremlins.

Siden 1989 har Jakob Stegelmann formidlet sin lidenskab for film, tegneserier og videospil til alle aldre i DR-programmet.

Som fast skribent i Ekko har han også slået et rungende slag for særligt animationsfilm. Men Stegelmann har i vores spalter også skrevet om andre dele af populærkulturen, eksempelvis Star Wars adskillige gange, og de mere obskure grene af historiens glemte kultfilm.

Med sin passion og fortællelyst har Jakob Stegelmann åbnet mange menneskers øjne for film i alle afskygninger.

Mandag aften blev han modtager af årets ærespris ved åbningsfesten på Odense International Film Festival, der har eksisteret siden 1975. Den foregår nu og frem til 2. september med visninger af en lang række danske og internationale kortfilm.

Dyrket af generationer
Jakob Stegelmann er kommet på den fynske festival i mange år som både gæst, jurymedlem og ordstyrer på workshops.

Den muntre ildsjæl beskrives som en ”ven af festivalen” i en pressemeddelelse fra Odense International Film Festival, der også skriver, at Stegelmann modtager æresprisen ”for sin evigt ungdommelige energi og uforlignelige dedikation til animationens univers.”

Det startede i 1980 for Jakob Stegelmann med Så er der tegnefilm på DR, hvor han viste korte animationsfilm som Tom & Jerry og Looney Tunes. Senere overtog Disney Sjov den plads. Siden startede han Troldspejlet, der er blevet sendt i knap 700 afsnit. Programmet kører endnu, men i en månedlig udgave på DR Ultra.

”Det er selvfølgelig fantastisk, at nogen har følt, at man har gjort så godt et arbejde, at man har fortjent en pris,” fortæller Jakob Stegelmann til DR.

”Jeg ville ønske, at flere mennesker fik priser, for mange har gjort et stort arbejde uden at blive hædret. Men jeg var så heldig, at nogle lagde mærke til det.”

De øvrige vindere på årets filmfestival i Odense annonceres lørdag den 1. september. Over 35 lande er i år repræsenteret på festivalen, der er den eneste Oscar-kvalificerende af sin slags i Danmark.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko