Nekrolog
08. juli 2022 | 10:34

James Caan er død

Foto | Paramount
Temperamentsfulde og voldelige Sonny Corleone (James Caan) indtager i The Godfather en kriminel underverden, hvor han møder en brutal afslutning.

”Det er svært at tro, at han ikke er i verden længere, for han var så levende og modig,” siger kolleger om skuespilleren kendt for roller i The Godfather og Triers Dogville.

Af Nicki Bruun

Ingen kunne som James Caan skildre en rå fyr, så man mærkede følsomheden lure lige under overfladen.

Den 6. juli døde Hollywood-legenden 82 år gammel i Los Angeles, skriver Caans familie på hans Twitter-konto. Dermed har verden mistet en skuespiller, der med sin tilstedeværelse og enorme passion altid var en fornøjelse at se på lærredet.

Bedst kendt er han for rollen som den iltre og voldelige Sonny Corleone fra Francis Ford Coppolas The Godfather. Den rolle blev Caan Oscar-nomineret for i 1973, hvor han dystede med Godfather-medspillerne Al Pacino og Robert Duvall i kategorien for bedste mandlige birolle. De måtte dog alle se sig slået af Joel Grey fra Cabaret.

Sine særlige evner demonstrerede James Caan også i perler som Stephen King-filmatiseringen Misery og Lars von Triers Dogville.

I den første spiller han en kendt forfatter, som bliver offer for Kathy Bates’ superfan, der tvinger ham til at omskrive afslutningen i sin bogserie. Den forrygende kemi mellem de to skuespillere bærer den spændingsfyldte thriller.

Lars von Trier brugte skuespilleren i det, Caan gjorde til sit varemærke: en gangster på kant med loven. Han spiller hovedpersonen Graces far, der går under navnet The Big Man.

Mindeværdige præstationer
James Caan blev født i New York i 1940 som et af tre børn i en jødisk familie. På universitetet blev han optaget af skuespil og begyndte at optræde i teateropsætninger.

James Caan har gennem karrieren medvirket i langt over 100 film og serier, hvoraf ikke alle forståeligt nok er lige så stærke som højdepunkterne.

Tv-filmen Brian’s Song fra 1971 sikrede ham en Emmy-nominering, mens skuespilleren leverede mindeværdige præstationer i film som The Gambler (1974), Thief (1981) og Elf (2003).

I 1980 forsøgte Caan sig som instruktør med Hide in Plain Sight. Her indtager skuespilleren selv hovedrollen som en mand, der mister kontakten til sine børn, da ekskonen gifter sig med en kriminel mand. James Caan blev rost for præstationen, men filmen blev ikke nogen videre succes.

Resten af karrieren blev Caan da også foran kameraet som skuespiller. Han mødte kritik, da han som en af få i Hollywood erklærede sin støtte til Donald Trump i 2016, men hans mange samarbejdspartnere gennem tiden har alligevel nu rosende ord til overs for ham.

Stjernerne sørger
”Jimmy”, som skuespilleren blev kaldt af venner, bekendte og de fleste andre, er allerede blevet hyldet vidt og bredt af sine kolleger på sociale medier.

”Jimmy var min fiktive bror og min livslange ven. Det er svært at tro, at han ikke er i verden længere, for han var så levende og modig. En stor skuespiller, en brillant instruktør og en kær ven. Jeg vil savne ham,” udtaler Al Pacino.

Robert De Niro konstaterer kort: ”Jeg er meget ked af at høre om Jimmys bortgang.”

Lidt flere ord kommer fra Francis Ford Coppola, der instruerede James Caan i The Rain People fra 1969, før de to fandt sammen igen i The Godfather.

”Hans mange store roller vil aldrig blive glemt. Han vil altid være min gamle ven fra Sunnyside (nabolag i New York, red.), min samarbejdspartner og et af de sjoveste mennesker, jeg nogensinde har kendt.”

James Caan medvirkede i film helt indtil sin død og spiller en rolle som gangsterboss i den kommende Fast Charlie, der står til at få premiere næste år.

Han var gift fire gange og efterlader sig fem børn, deriblandt sønnen Scott Caan, der er gået i farens skuespillerfodspor.

Video: Hyldest til James Caan

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko