Nyhed
06. feb. 2004 | 15:07

Jan Guillou-filmatisering til Oscar-galla

Ondskab har netop høstet hæder ved den svenske filmbranches årlige prisuddeling. Nu er filmen også med i opløbet om en Oscar.
Af Annemarie Hørsman
I vores skoler lærer vi børnene, at vold altid er forkert. Det er hyklerisk og fejlagtigt, siger Jan Guillou i et eksklusivt interview i EKKO 21 i forbindelse med filmatiseringen af hans selvbiografiske bestseller Ondskab. Sidst i januar vandt filmen, som er instrueret af Mikael Håfström, den svenske filmbranches pris for bedste film, og den har nu chancen for at smykke sig med endnu én ved årets Oscar-uddeling i slutningen af februar.

Historien bygger på Guillous barske ungdomsår på en svensk kostskole og under en voldelig fars indflydelse. Men hvor Guillous alter ego i bogen bruger vold som hævn, er filmens helt mere entydigt god. Det passer bedre til den amerikanske fortællestil, hvor helten bare er god, siger Jan Guillou om nomineringen til Göteborgs-Posten. Havde helten været mere kompleks, var det nok ikke gået lige så godt i USA, spår han.

I EKKO 21, som netop er kommet på gaden, fortæller han om det svenske skolesystems hykleriske forhold til vold og om forskellen på bogens og filmens helt. Ondskab får dansk premiere den 23. april.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko