Nyhed
07. mar. 2019 | 17:47

Jørgen Leth sparker fodboldfestival i gang

Foto | Kristoffer Akselbo
I Voodoo Simonsen fortæller Jørgen Leth i en animeret udgave om Allan Simonsens brækkede ben i åbningskampen mod Frankrig ved EM i 1984.

Filmfestivalen Shoot! handler om meget mere end fodbold, når man fra torsdag aften viser tragiske og skæbnesvangre dokumentarer fra hele verden.

Af Anders Højberg Kamp

Den københavnske fodboldfestival Shoot! begynder i år på en bar i Haiti. Sammen med Jørgen Leth.

I den nye animerede kortfilm Voodoo Simonsen holder filmskaberen forklædt som 3D-avatar en fem minutter monolog om en konspiration, der omhandler voodoo og Allan Simonsens brækkede ben i åbningskampen mod Frankrig under EM i Frankrig i 1984.

Mere om den sag skal vi ikke afsløre!

Filmen kan ses torsdag aften i Huset i Magstræde. Her lægger man for tredje gang hus til fodboldfilmfestivalen, der i år har tema-aftener om både europæisk og sydamerikansk fodbold.

Livets store spørgsmål
Festivalen viser både nye og gamle dokumentarer af vidt forskellig længde. Blandt andet om den fordrukne legende George Best, om dengang Arsenal stjal mesterskabet fra Liverpool og en spøjs historie om en brasilianer, Carlos Kaiser, der blev en del af holdkortet i flere klubber, selv om han rent ud sagt var boldmongol.

Festivalens film rækker ud over spillet på banen, fortæller Svend Rybner, der er forfatter til Fodbold i Guds eget land og formand for Shoot!

”Vi bruger fodbolden som indgang til at tale om livets store spørgsmål. Vi vil gerne vise, hvordan fodbolden afspejler verden omkring,” siger han og henviser til Nossa Chape om det brasilianske fodboldhold Chapecoense, der alle på nær tre mand styrtede i døden i 2016.

”Filmen handler om genopbygningen af fodboldklubben, der plejer deres image på bekostning af enker og de tre overlevende fodboldspillere,” siger Svend Rybner.

Kvindernes fodboldkamp
I morgen fredag er det kvindernes internationale kampdag. Her viser festivalen to dokumentarer for at markere dagen.

Untold Stories: Deutschlands Fussballfrauen handler om, at det frem til 1970 var forbudt for kvinder at spille organiseret fodbold i Tyskland, og filmen perspektiverer til tysk fodboldhistorie. Mens Football For Better or For Worse handler om den svenske fodboldklub FC Rosengårds vej i Champions League.

”Den rejser spørgsmålet, hvorfor den kvindelige udgave af Champions League kun modtager 0,2 procent af de samlede Champions League-midler. Nu må kvinder gerne spille fodbold, men hvor langt er vi kommet, når den økonomiske uligevægt er så stor?”

Shoot! viser også en film om den brasilianske fodboldspiller og kommunist João Saldanha, der modarbejdede fodboldens kommercialisering i 70’erne. Og en om den lille spanske fodboldklub Ceares.

”Det en spansk udgave af Skt. Pauli, hvor tilhængerne har overtaget klubben og arrangerer punkkoncerter. Det er interessant at se en anden side af det glittede, spanske fodbold,” siger han.

Begyndte i Berlin
Svend Rybner har set alle nitten film på programmet og mange flere for at sammensætte det bedste program.

Shoot! startede, da formanden for Boldklubben Skjold og Svend Rybner, der har været ungdomstræner i klubben, tog til den fem dage lange fodboldfilmfestival 11 Milimeter i Berlin og blev inspireret af deres kæmpe biograf med 400 pladser plus to mindre sale.

Den danske pendant kører nu på tredje år og har langt mere beskedne forhold, men det går fremad, siger Svend Rybner.

”Billetsalget i år er langt bedre end sidste år. Jeg kan mærke i år, at der er langt flere, som kender os nu. Men vi måler ikke succes på, om vi får udsolgt, fordi vi har fondsmidler, og vi er glade, bare vi kommer ud med det,” fortæller formand for festivalen.

Shoot! viser også nogle af filmene ude i fodboldklubberne for unge drenge. ”Filmfestivaler kan godt blive lidt fimset for de drenge,” siger han.

Der er stadig billetter til arrangementer, så det er bare om at tage sig sammen, eller som fodboldtilhængerne råber i England: ”Get in there!”

Kaiser: The Greatest Footballer Never to Play Football

Kommentarer

Shoot!

Filmfestival med fodboldfilm.

Afholdes for tredje år i København.

Finder sted i Huset i Magstræde fra torsdag 7. marts til søndag 10. marts.

Se programmet.

© Filmmagasinet Ekko