Nyhed
29. dec. 2016 | 14:18 - Opdateret 29. dec. 2016 | 17:31

Journal 64 venter på Nikolaj Arcel

Foto | Henrik Ohsten
Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares spiller ligesom i Flaskepost fra P stadig hovedrollerne i den næste Afdeling Q-filmatisering, men efter det er deres fremtid som Carl Mørck og Assad mere usikker.

”Med tanke på firmaets skrantende økonomi vil vi gerne ud og nakke 700.000 billetter, så der er ikke tale om nogen forhaling,” siger Peter Aalbæk Jensen om den næste Afdeling Q-film, der sandsynligvis først kommer i 2018.

Af Nicki Bruun

De første tre filmatiseringer af Jussi Adler-Olsens storsælgende Afdeling Q-bogserie – Kvinden i buret, Fasandræberne og Flaskepost fra P – hittede stort i biograferne med omkring 700.000 solgte billetter hver.

De er alle skrevet af Nikolaj Arcel, der efterfølgende rejste til Hollywood, hvor han lige nu arbejder på en anden filmatisering: Stephen Kings The Dark Tower, som Arcel både instruerer og skriver.

Den blev for et par måneder siden udsat og står nu til dansk biografpremiere den 27. juli.

Den fjerde film i Afdeling Q-serien – Journal 64 – må altså vente på, at Nikolaj Arcel får tid til at skrive den.

”Vi har en manuskriptforfatter, der har travlt med at instruere The Dark Tower, så hans prioriteringer er dér lige nu,” fortæller Zentropas medstifter Peter Aalbæk Jensen om ventetiden på den kommende film.

Ekko har prøvet at kontakte Nikolaj Arcel omkring hans tidsplan, men uden held.

Jussi vil have indflydelse
Trods det forrygende billetsalg har ikke alle været lige tilfredse med resultatet af de første tre film.

Særligt forfatteren Jussi Adler-Olsen har kritiseret Zentropas filmserie for ikke at være nok i tråd med hans bøger. Som konsekvens solgte han i sommer rettighederne til filmatiseringer af de resterende bøger til Nordisk Film, som delvist ejer Zentropa.

I den forbindelse udtalte han til BT, at Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares måske ikke er de rigtige skuespillere til de efterfølgende film, som Adler-Olsen selv vil få mere indflydelse på.

Ingen bevidst forhaling
Det skabte en irritation på Zentropa, hvor man jo stadig har én film til gode med Nikolaj Lie Kaas. Men ventetiden på Journal 64 er ikke for at drille hverken Nordisk Film eller Jussi Adler-Olsen, forsikrer Peter Aalbæk Jensen.

”Med tanke på firmaets skrantende økonomi vil vi jo gerne ud og nakke 700.000 billetter, så der er ikke tale om nogen forhaling,” siger produceren.

Den 12. oktober skrev produceren af de foreløbige Afdeling Q-film, Louise Vesth, på vegne af Zentropa en kommentar på Zentropas hjemmeside, hvor hun roste Jussi Adler-Olsens romaner, men også kom med denne stikpille:

”Jeg synes, at Jussi skal koncentrere sig om at skrive flere gode bøger, så skal vi nok koncentrere os om at lave de bedste film, vi kan. Når vi har lavet Journal 64, ender vores æra. Filmene må tale for sig selv, og så ønsker vi Jussi og Nordisk Film held og lykke med deres visioner for de efterfølgende filmatiseringer, som Jussi forhåbentlig kan få, ligesom han ønsker.”

Mørck går Bond i bedene
Hos Nordisk Film må man pænt vente på at overtage filmserien fra Zentropa, når Journal 64 efter al sandsynlighed får premiere i 2018.

Men her er de kommende mange film – seks, hvis Adler-Olsens plan om ti bøger holder – også kun ved at blive planlagt. Man er ved at finde ud af, hvem instruktør, manuskriptforfatter og skuespillere skal være.

”Vi er i gang med processen, men hvornår filmen kommer og med hvem, ligger endnu ikke fast,” siger Henrik Zein, administrerende direktør i Nordisk Film Production A/S, som ikke har yderligere kommentarer.

I sommer bakkede han dog Jussi Adler-Olsen op omkring, at de nye film ikke nødvendigvis behøver ligge i forlængelse af de allerede eksisterende.

”Vi betragter de kommende filmatiseringer som en reboot. Og ligesom man har set med James Bond og andre serier, så kan man sagtens skifte skuespillere ud med respekt for universet,” udtalte han dengang til BT.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko