Nyhed
20. dec. 2017 | 17:10

Julestorm rammer DR efter aflysning

Foto | Fredrik Wenzel
Claes Bang har haft et fantastisk år med hovedrollen i Guldpalmevinderen The Square, men har med resten af holdet bag Jul i republikken måttet se sig stoppet af DR.

I aften opfører Aveny-T Jul i republikken med Claes Bang og Johanne Schmidt-Nielsen. DR stoppede julekalenderen af frygt for højrefløjen, afslører mails.

Af Patricia Smollerup

”Vi er desværre blevet ramt af en redaktionel frygt for at ende i et DR-stormvejr over ’Røde lejesvende’, som det skete på Historien om Danmark”.

Således skrev en DR-ansat 14. november til Johanne Schmidt-Nielsen i en elektronisk mail, som TV 2 har offentliggjort. I mailen står der, at det er for ”risikabelt” at have to ”så markante stemmer fra venstrefløjen” – den anden er Georg Metz fra Information – med i P1’s julekalender Jul i republikken.

Julekalenderen skulle handle om monarkiets afskaffelse og indsættelsen af Johanne Schmidt-Nielsen som præsident. Der skulle være blevet sendt et afsnit om dagen frem til juleaften.

På rollelisten var foruden Johanne Schmidt-Nielsen og Informations tidligere chefredaktør Georg Metz også Claes Bang, som i disse dage nyder stor succes med den prisbelønnende satire The Square.

Men Johanne Schmidt-Nielsen blev imidlertid klippet ud af julekalenderen, som senere blev helt droppet.

En neutral præsident
TV 2 har også offentliggjort en mail fra en DR-ansat til julekalenderens instruktør Lotte Svendsen. I mailen står der om DR’s indblanding i julekalenderens indhold: ”Vi skal tage Johanne Schmidt helt ud. Hun må ikke være der …”

”Så i 3 og 4 (afsnit, red.), hvor hun nævnes, må I prøve at cutte replikken ved præsident. Og i de kommende må al reference direkte til hende fjernes, så præsidenten er neutral.”

Disse mails har fået Alternativet til at kalde kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance i samråd. Hun skal tage stilling til, om DR bryder princippet om, at politiske hensyn ikke må være styrende for den redaktionelle linje.

Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard vil også have kulturministeren til at få DR til at svare på, om der har været tidligere tilfælde i år, hvor indgriben ovenfra har forhindret folk med tilknytning til Enhedslisten i at deltage i programmer.

Prins Henrik klippes ud
Sagen om P1’s satiriske julekalender begyndte at rulle, da DR valgte at fjerne den fra sendefladen dagen før, at første afsnit skulle i æteren i radioprogrammet P1 Morgen.

Den officielle forklaring fra DR’s kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen går på, at serien samlet set ikke havde den fornødne kvalitet.

”Vi har ikke en facitliste, når vi skaber drama og satire. Jeg tror, at alle, der arbejder med kreative processer, ved, at det er en dynamisk størrelse, og at man sommetider ikke opnår det, man ville,” siger hun i P1 Morgen den 4. december.

Julekalenderen er skrevet af Flemming Klem og instrueret af Lotte Svendsen. Instruktøren mener, at der ligger andet bag og fortæller til DR’s hjemmesideredaktion, at hun føler sig udsat for censur.

”Vi fik en instruktion om, at vi ikke kunne have to venstreorienterede på rollelisten,” siger Lotte Svendsen. ”Det kunne huset ikke tåle, sagde de. Og at de aldrig ville have godkendt det, hvis de havde set rollelisten fra begyndelsen af.”

Efterfølgende blev hun bedt om først at klippe enkelte scener med Prins Henrik (spillet af Claes Bang) ud for til sidst at få besked på at fjerne ham fuldstændigt. Holdet klippede Prins Henrik ud, men julekalenderen begyndte at falde fra hinanden, og DR besluttede så at droppe den.

Sagen kommer på et følsomt tidspunkt for DR med et snarligt forestående medieforlig, som skal indgås i 2018.

Det mener Lotte Svendsen skal findes som forklaring.

”Vi måtte ringe og fortælle Johanne, at hun blev klippet ud, fordi jeg måtte vælge mellem hende og Georg Metz. Det var simpelthen for utaktisk op til medieforliget,” siger hun til DR’s hjemmeside.

Selvcensur i DR?
Julekalenderens medvirkende undrer sig ligeledes over beslutningen.

”Forklaringen om den manglende kvalitet er lidt mærkelig. Den hænger dårligt sammen, når man ser på, hvor mange dygtige mennesker, der var med i julekalenderen. Lotte Svendsen er en anerkendt instruktør, og manuskriptet var godkendt af DR, inden optagelserne gik i gang. Jeg kan bare konstatere, at DR ikke ønskede to venstreorienterede i serien, da man var bange for at få politisk kritik af serien,” siger Johanne Schmidt-Nielsen til TV 2 og understreger sin bekymring for, om der er selvcensur i DR’s ledelse.

”I stedet for bare at sige ’det tør vi simpelthen ikke sende’, så ender vi i en argumentation, der handler om, at det ikke er kvalitet,” siger Claes Bang i programmet Presselogen på TV 2.

Georg Metz siger til DR, at så vidt han var bekendt, havde ledelsen fulgt processen med julekalenderen helt fra start.

”De har endda været hos etikchefen, som har sagt god for den måde, man behandler prins Henrik. Det er helt naturlig humor, og jeg tror sågar, at kongehuset også ville have brudt sig om det.”

Fagforeningen Danske Filminstruktører har på deres hjemmeside udsendt en erklæring, hvor de støtter op om Lotte Svendsen.

”Det er problematisk, når en aktør som DR – der jo er en mastodont på markedet – tromler et af vores medlemmer og det kreative hold, som det er sket her,” skriver foreningen.

Interesse for julekalenderen
Kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen har hele vejen igennem holdt fast i, at frygten for de forestående medieforligsforhandlinger ikke har haft indflydelse på valget om at droppe julekalenderen.

”Hvis det havde været årsagen, så havde det nok ikke været dagen før, at vi vurderede det her, for vi har jo været i gang med den længe. Så det er ikke sådan, det forholder sig,” siger hun til DR’s hjemmeside.

”De drøftelser, der ligger til grund for beslutningen, vil jeg ikke gå ind i. Men jeg vil gerne tage det fulde ansvar for, at processen ikke har været optimal, og det har bestemt haft indflydelse på resultatet. Men beslutningen om ikke at sende var udelukkende baseret på en kvalitetsvurdering,” svarer hun til Politikens spørgsmål om selvcensur.

Radio24syv har valgt alligevel at afspille klip fra flere afsnit af P1’s julekalender i æteren i deres programmer Den Korte Radioavis og AK24syv.

Det har mødt kritik fra DR. Til Politiken udtaler Martin Bekker Bauer fra DR Kommunikation, at det grundlæggende ikke er i orden og håber, ”at Radio24syv fremadrettet vil respektere, at det er et ophavsretligt beskyttet materiale”.

Radio24syv mener dog ikke, at der skulle være problemer med ophavsretten.

”Vi har kun spillet uddrag fra julekalenderen. Ophavsretten ligger hos DR, og derfor har vi ikke offentliggjort hele eller halve afsnit,” udtaler chefredaktør Jørgen Ramskov i Politiken.

Teatret Aveny-T arrangerer i samarbejde med Mungo Park en forestilling i aften den 20. december, hvor Jul i republikken vil blive opført af julekalenderens medvirkende. Her er både Johanne Schmidt-Nielsen, Georg Metz, Claes Bang og Mette Horn på rollelisten.

DR er før blevet kritiseret for at bevæge sig lidt for langt til venstre.

Tidligere på året mødte de stærk kritik for deres historiske søndagsserie Historien om Danmark, hvis afsluttende afsnit ifølge flere historikere var for venstreorienteret. Den kritik var højrefløjen med på.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti kom med forslag om, at afsnittet skulle fjernes fra DR’s hjemmeside, mens Naser Khader fra Konservative mente, at der skulle tilføjes en tekst, hvor publikum blev orienteret om kritikken af afsnittet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko