Ekko Shortlist Awards 2024
29. nov. 2024 | 00:21

Trine Dyrholm i spidsen for Ekkos store jury

Foto | Diverse

Otte kvinder og otte mænd sidder i årets Ekko Shortlist Awards-jury, og tilsammen repræsenterer de centrale metierer inden for filmkunsten.

Juryen til Ekko Shortlist Awards 2024 er spækket med nogle af Danmarks førende filmfolk som Trine Dyrholm, Josephine Park, Simon Bennebjerg, Bo hr. Hansen, Roja Pakari og Frelle Petersen.

Af Frederik Hoff

Torsdag den 19. december bliver Danmarks bedste kortfilm og største talenter hyldet ved Ekko Shortlist Awards.

De 154 film, der er kommet på onlinehitlisten Ekko Shortlist det seneste år – 6. november 2023 til 18. november 2024 – er i spil til tretten filmpriser.

Herudover uddeles Diversitet Prisen, når det store show løber af stablen i Bremen Teater med komikeren og skuespilleren Nina Rask som vært.

Sidste års prisfest blev udsolgt, så skynd dig at købe billet her!

De tyve film, der i det forløbne år har klaret sig bedst på Ekko Shortlists ugentlige top 10, er automatisk indstillet til Shortlist Prisen og Publikum Prisen. Den første vælger juryen, den anden bestemmer publikum.

Nominerede til de sidste elleve priser vælges af en højt kvalificeret jury.

Nomineringerne offentliggøres på tirsdag den 3. december klokken 11, og du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde. Frem til fredag den 13. december kan du nemlig stemme på dine favoritter her på Ekkos hjemmeside.

Men først skal juryen nominere 55 film og præstationer i elleve kategorier – fra bedste fiktion over bedste kvindelige og mandlige skuespiller til bedste fotograf og komponist.

Juryen er fyldt med nogle af danske films allerbedste folk. Otte kvinder og otte mænd, der i alderen fra 34 til 67 år dækker alle væsentlige fagområder på en film. Hver især er toneangivende på deres felt, og i år er der også blevet plads til to filmkritikere.
 

Trine Dyrholm

Det er ikke for meget at sige, at Trine Dyrholm er den førende skuespiller i dansk film i de sidste to årtier.

Siden debuten i kærlighedsdramaet Springflod i 1990 og publikumsgennembruddet i Festen og serien Taxa i slutningen af 90’erne har hun vundet flere Robert- og Bodil-statuetter end nogen anden.

Vi anmeldere finder de helt store gloser frem, hver gang en ny Dyrholm-film kommer ud.

Trine Dyrholm kan være monstrøs manipulator i Dronningen, kuet komedieheltinde i Den skaldede frisør, presset løvemor i Birthday Girl og Danmarkshistoriens største seriemorder i Oscar-kandidaten Pigen med nålen.

I 2017 instruerede hun et afsnit af hitserien Arvingerne, hvor hun selv spiller en af de uforglemmelige hovedroller, og med en baggrund inden for musikken spænder hendes faglighed vidt.

Trine Dyrholm har juryerfaring fra nogle af verdens førende filmfestivaler i Berlin og Venedig, og hun holder sig godt orienteret om den danske talentundergrund. Kort sagt født til at stå i spidsen for juryen til Ekko Shortlist Awards 2024.

 
Simon Bennebjerg

Med en glansrolle i Pagten og ikke mindst tjansen som kæmpeskurk i storfilmen Bastarden er Simon Bennebjerg på rekordtid blevet en af landets førende skuespillere.

Både Pagten og Bastarden høstede ham en Robert for bedste birolle, og den 35-årige spiller har leveret stærke præstationer som narkoafhængig førsteelsker i serien Love og som Birgitte Nyborgs højre hånd i den nyeste sæson Borgen.

På Ekko Shortlist har vi kendt ham længe.

Især på grund af hovedrollen i Søren Peter Langkjær Bojsens dybt fascinerende science fiction-film Delphi, der indbragte ham en nominering for bedste hovedrolle.

Da Bojsen spillefilmdebuterede med slackersyretrippet Det store Glitch/Paradisets børn, var Bennebjerg også med som scene-stjælende alfa-junkie.

Bennebjerg underviser selv i skuespil, og det er svært at finde et menneske, der er bedre til at sætte ord på skuespilkunst end ham.


Josephine Park

Da vi i Ekko #97 rangerede 32 danske fiktionsserier og -film på international streaming, stod én ting klart. Hvis man vil lave en god streaming-serie, skal man hyre Josephine Park!

Hun spiller den vidunderligt ynkelige hovedrolle i streamingserien Skruk, der i Ekkos undersøgelse tog førstepladsen som den mest populære produktion. Og hun er skræmmende som den virkelige danske morder Christina Aistrup Hansen i Netflix-serien Sygeplejersken, som er nummer fem på rangeringen.

Hun vandt to Robert-priser for bedste birolle i en tv-serie som den rå, men skrøbelige provinskvinde Jose i Doggystyle og en Robert mere for sin birolle som sprælske Andrea i filmen Venuseffekten.

Den 36-årige skuespillers næste projekt er Mehdi Avaz’ romantiske komedie Mango på Netflix, hvor hun spiller over for sidste års jurymedlem til Ekko Shortlist Awards, Dar Salim.


Bo Hr. Hansen

63-årige Bo Hr. Hansen er en af landets mest respekterede forfattere af film og tv, og han er i disse måneder aktuel med manuskriptet til Thomas Vinterbergs storserie Familier som vores.

Mellemnavnet ”hr.” tilegnede han sig som ung firserdigter, og han agter at bruge det lige så længe, som Lars Trier bruger sit ”von”. I 1993 fik han gang i filmkarrieren med manuskriptet til Søren Faulis geniale kortfilm De skrigende halse, der af en ny generation i dag dyrkes som kult.

Han var med til at skrive manuskriptet til to Thomas Vinterberg-kortfilm, der regnes blandt de bedste danske kortfilm nogensinde: filmskoleafgangsfilmen Sidste omgang og Drengen der gik baglæns. De skildrer henholdsvis en ung, døende mands afsked med vennerne og et barns ensomme sorgbearbejde efter tabet sin højt elskede bror.

Siden har han skrevet elskede julekalendere som Jesus & Josefine, vundet Nordisk Råds Filmpris for Erlings Jepsen-filmatiseringen Kunsten at græde i kor og solgt spandevis af biografbilletter med Afdeling Q-filmen Journal 64.

Når han ikke selv stiller røven i klaskehøjde som filmskaber, klasker han løs som kritiker i Ekkos spalter. Han er dog kendt for sit empatiske og poetiske blik, som lige nu er vendt mod Ekko Shortlist-filmene.

 
Roja Bakari

Årets store danske dokumentarfilm er Roja Pakaris Min arv bor i dig.

Den dybt personlige film om at blive mor og samtidig få en terminal kræftdiagnose vandt den nordiske pris på Cph:Dox og fik overstrømmende gode anmeldelser, da den fik premiere på TV 2.

Den var desuden nomineret til Nordisk Råds Filmpris, og Roja Pakari blev belønnet med hovedprisen ved Nordisk Films årlige prisuddeling Isbjørnen for sit smukke bidrag til dansk dokumentarfilm.

Den 43-årige instruktør kom til Danmark fra Iran som fireårig og blev færdiguddannet på Den Danske Filmskoles dokumentarlinje i 2015 med afgangsfilmen Zayesh, som kan ses på Ekko Shortlist.

Hun brænder for kunstneriske dokumentarer, som er båret af en personlig vision og gerne må række ud over Danmarks grænser.


Besir Zeciri

Den 34-årige skuespiller Besir Zeciri er en ægte all star, når det kommer til Ekko Shortlist.

I 2020 var han veloplagt vært for Ekko Shortlist Awards sammen med kollegaen Zaki Youssef. Året efter vendte han triumferende tilbage og vandt en skuespilpris for sin rolle som faderlig cokepusher i Svend Coldings Den gode.

En pris, som han ikke har lagt skjul på, gav ham lysten til at fortsætte med at kæmpe for karrieren.

Siden har resten af Danmark fået øjnene op for stortalentet gennem hans stærke bidrag til fængselsserien Fredløs, der indbragte ham en Robert for bedste seriehovedrolle.

I Danmarks Oscar-bud Pigen med nålen, som havde premiere i hovedkonkurrencen i Cannes, spiller Zeciri hovedpersonens mand, der vender skamferet hjem efter Første Verdenskrig. Og i det aktuelle drama Vejen hjem leverer han et såre menneskeligt portræt af en syrienskriger.

Ekko Shortlist er et levende udstillingsvindue for filmtalenter, og sympatiske Besir Zeciri er i den grad en nysgerrig og modig skuespiller, som inkarnerer streamingtjenestens ånd.


Jette Lehmann

Hvis man vil have sin film eller serie til at stå visuelt stærkere end alle de andre, ringer man til Jette Lehmann.

Den 67-årige production designer begyndte egentlig karrieren som uddannet arkitekt. Men hun blev bidt af film, da hun fik job på Lars von Triers serie Riget og fik Rigshospitalet til at se perfekt gustent ud.

Siden har hun leveret scenografi til film og serier som Flammen & Citronen, Melancholia, Forbrydelsen, Pagten, Bastarden, Badehotellet og utroligt mange flere.

Hun har seks Robert-priser og to Bodil-statuetter samt det europæiske svar på en Oscar, en European Film Award, for sit dystopiske bidrag til Melancholia.

Jette Lehmann har ualmindeligt meget at lave, men i år er det endelig lykkedes hende at give en kyndig hånd med nomineringerne til Ekko Shortlist Awards, hvor hun har sit skarpe blik særligt rettet mod production designet.


Frelle Petersen

Med ungdomsspillefilmen Hundeliv kom autodidakte Frelle Petersen ind i det danske filmmiljø som sendt fra himlen. Næste film, den mesterlige Onkel, åbenbarede ham som en af landets mest interessante instruktører, og filmen vandt hovedprisen på Tokyo Film Festival.

Som ingen anden formår han med rolig hånd og kompromisløs lokalfornemmelse at få dramaet frem i den monotone hverdag, der er forankret i det Sønderjylland, han kommer fra. I en branche, der ofte beskyldes for at være prætentiøs, er Frelle Petersens film indbegrebet af autenticitet.

Opfølgeren Resten af livet fortsatte succesen med premiere på San Sebastián-festivalen og en Bodil for bedste film. Hjemstavns-trilogien rundes af med Hjem kære hjem, som netop er blevet klippet og får premiere næste sommer.

Frelle Petersen både skriver og klipper alle sine film selv, og han startede karrieren som instruktørassistent, så han er mere end kvalificeret til at bedømme de danske filmtalenter.


Mette Heide

I en menneskealder har Mette Heide været en af de førende dokumentarfilmproducere i Danmark.

Hun er direktør for produktionsselskabet Plus Pictures og står bag den Robert-vindende film om en serbisk krigsforbryder, Milosevic on Trial, og Mira Jargils gribende faderskabsfilm, Drømmen om en familie. Sidstnævnte anmeldte Ida Rud til fem stjerner i Ekko.

Den 59-årige producer var også nomineret til den eftertragtede amerikanske Emmy-pris for bedste dokumentar med den usædvanlige true crime-film Amanda Knox på Netflix.

Hun er knivskarp, hvad angår journalistisk drevne dokumentarfilm, men har også sans for de æstetiske og fortællemæssige greb, der kan løfte en dokumentar over det ordinære og give den et filmisk format.

Det kræver noget helt særligt i årevis at lede et dokumentarselskab, hvor indtægten slet ikke står mål med indsatsen. Mette Heide er uden tvivl gjort af det rette stof og derfor selvskrevet til Ekko Shortlist-juryen.


Martin Skovbjerg

En god jury sørger for at have en altmuligmand som medlem, og netop sådan én er Martin Skovbjerg.

Den 43-årige multikunstner startede karrieren som musiker og medlem af den forrygende, elektroniske gruppe Av Av Av, der har lavet musik til blandt andet Netflix-serien The Rain.

Siden kom han ind i filmbranchen som autodidakt instruktør af smukke musikvideoer for Lukas Graham, Tina Dickow og Suspekt.

Dansk film fik for alvor øje på ham, da han skabte den eksperimenterende ungdomsserie Anton 90. I dag har han lavet to imponerende spillefilm, nemlig den provinsielle ungdomsfortælling Brakland og det opslugende parforholdsdrama København findes ikke.

Ligesom mange af årets bidragsydere til Ekko Shortlist-filmene ved han, hvad det vil sige at stå på en lavbudgetproduktion i en skov klokken fire om morgenen og tænke: ”Hvad laver jeg dog her?” Men han kender også den ubeskrivelige glæde, når alt pludselig går op i en højere, kunstnerisk enhed.

Martin Skovbjerg var i Ekko Shortlist-juryen i 2020, og vi er glade for, at han er tilbage for at bruge sit musikalske og filmiske talent på at spotte nye talenter.


Carina Randløv

Carina Randløv arbejder i spændingsfeltet mellem animation, dokumentar og udstillingskunst.

Hun blev i 2012 uddannet instruktør fra Den Danske Filmskoles animationslinje, og hendes syrede afgangsfilm Turbulens ligger på Ekko Shortlist. I dag er hun nu selv faglærer for Filmskolens animationsinstruktører.

Som billedkunstner har hun udstillet i Berlin, New York, Istanbul, Aleppo og Vilnius. Et fast tema for hende er dyrkelsen af fejl som en kreativ inspiration.

Det kan måske være en lettelse for filmskaberne på Ekko Shortlist, som hun nu skal bedømme.

Dokumentarfilmen Det uopnåelige om modstandsmanden og multikunstneren Knud Pedersen blev udgivet på dvd sammen med Ekko #71. Sidste år spiddede Randløv veloplagt det danske arbejdsmarked og overgangen til pensionstilværelsen med dokumentaren, der har den sigende titel: Farvel uden tak.


Oskar Skriver

Hvis en dansk film lyder rigtig godt og er kommet ud i løbet af de sidste otte år, står der tit ”Oskar Skriver” et eller andet sted i rulleteksterne.

Den 38-årige tonemester beviste for alvor sit værd, da han lavede lyddesignet til Gustav Möllers debutspillefilm Den skyldige. Den ekstremt medrivende thriller består næsten udelukkende af telefonsamtaler, så Skrivers arbejde bærer stort set hele fortællingen.

Oskar Skriver har også lavet sprød lyd til alt fra dramaer som Ustyrlig og Dronningen med Trine Dyrholm til publikumssucceser som Jagtsæson og Ternet Ninja.

Med to Robert-statuetter i bagagen var han selvfølgelig med igen, da Gustav Möller i år vendte tilbage med fængselsdramaet Vogter. Og når der til januar er premiere på Pigen med nålen, kan publikum se frem til et lydunivers på Skrivers meget høje niveau.


Sine Vadstrup Brooker

De seneste år har 39-årige Sine Vadstrup Brooker markeret sig som en af landets nye, store filmfotografer.

Tidligt i karrieren modtog hun ros i Ekko for sit samarbejde med instruktøren Cecilie McNair på filmuddannelsen Super16, hvor de sammen lavede kortfilmen Lille a. Senere var de sammen om debutspillefilmen Ønskebarn.

Sine Vadstrup Brooker har også stået bag kameraet på flere afsnit af serierne Ulven kommer og Kastanjemanden. Og sidste år leverede hun inspirerende billeder til Karoline Lyngbyes debuthorrorfilm Superposition og Mika Gustafsons svenske drama Paradiset brænder, som fik premiere på Venedig-festivalen.

I 2024 er hun fotograf på en af årets helt store biografsucceser: Mørkeland. Hun har fotograferet seks film på Ekko Shortlist og står lige nu et spændende sted i karrieren, hvor hun kan vælge mellem kunstneriske perler og populære baskere. Uden tvivl et navn, som i de kommende år vil sætte sit præg på dansk film og serier.


Claus Toksvig Kjær

47-årige Claus Toksvig Kjær er symbolet på Viborgs succes som Nordens animationshovedstad.

Han blev selv uddannet som animator fra byens prestigiøse uddannelse The Animation Workshop. Og som producer og direktør for produktionsselskabet Nørlum står han bag flere imponerende succeser.

Ikke mindst har han produceret den Oscar-nominerede animationsfilm Sangen fra havet og været med til at lave Disney-filmen Big Hero 6.

Han har undervist på animationsskoler over hele verden og er mere end kvalificeret til at dykke ned i talentfilmene på Ekko Shortlist. Med fokus på det eksperimenterende, men også kortfilm, der måske kan blive starten på en kommerciel karriere.


Samina Yasmin Jakobsen

I år har vi valgt at byde en ekstra kritiker indenfor i juryen, og det bliver en fra vores egne rækker.

Samina Yasmin Jakobsen startede i praktik på Ekko for elleve år siden og har udviklet sig til en af Danmarks dygtigste filmanmeldere. Hun strør ikke om sig med stjerner, men er altid saglig og giver en særdeles kyndig vurdering med detaljeret argumentation og en indlevende pen.

Hun er en kritiker af den gode, gamle skole med sans for fornyende filmkunst, og det er ingen tilfældighed, at hendes anmeldelser ofte bruges til oplæring af nye skrivetalenter.

I mange år har Samina Yasmin Jakobsen været en del af forjuryen til Ekko Shortlist Awards. Flere gange har hun opdaget et nyt fotograf- eller skuespiltalent, som takket være hende er blevet indstillet til juryen og siden nomineret.

I år er Samina Yasmin Jakobsen blevet forfremmet til den professionelle jury, og man kan føle sig ekstra stolt over at blive nomineret af hende.


Claus Christensen

Limen i juryen er som altid Ekkos egen chefredaktør, der forvandlede Ekko fra et undervisningsblad til et uafhængigt filmmagasin, efter han blev chefredaktør i 2002.

I 2013 stiftede han onlinehitlisten Ekko Shortlist, som de fleste dengang betragtede som en døgnflue. Men i skrivende stund er der over 1.727 film på listen, hvilket gør den til landets største streamingtjeneste for kortfilm.

Og Claus Christensen har set dem alle sammen. Han er uden tvivl en af de danskere, der har set flest kortfilm. Redaktøren gennemkigger alt – også de film, der ikke slipper igennem nåleøjet til listen.

Som både jurymedlem og festarrangør kommer Christensen helt sikkert til at kæmpe en brav kamp for, at flest mulige film bliver nomineret. Så Bremen Teater bliver fyldt med glade nominerede den 19. december.

 

Ekko Shortlist Awards 2023

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm på Ekko Shortlist.

Startede i 2014 og finder i år sted for ellevte gang.

Indstil dine kandidater til Diversitet Prisen i mail til ekko@ekkofilm.dk inden deadline 5. december kl. 12.

Ekko Shortlist Awards 2024 er støttet af Det Danske Filminstitut og Producent Rettigheder Danmark.

Ekko Shortlist og Ekko Shortlist Awards er sponsoreret af Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, ANIS og Danske Scenografer.

Royal giver velkomstøl til festen.

Køb billet!

© Filmmagasinet Ekko