Ekko Shortlist Awards 2023
18. okt. 2023 | 23:53

Jubilæumsjuryen for Ekko Shortlist Awards

Foto | diverse

Otte kvindelige og otte mandlige filmfolk arbejder lige nu på livet løs for at nominere fem film eller præstationer i elleve kategorier ved Ekko Shortlist Awards 2023.

Dar Salim, Marijana Jankovic, Nicolas Bro, Mette Heeno og Christoffer Guldbrandsen er blandt de seksten jurymedlemmer, som skal udpege årets bedste film på Ekko Shortlist.

Af Frederik Hoff

Til Ekko Shortlist Awards den 17. november i Bremen Teater kåres de bedste film og præstationer i de omkring 150 kortfilm, som er kommet ind på Ekko Shortlist det seneste år.

Ekko Shortlist så dagens lys i 2013, og det er tiende gang, at talenterne bliver hyldet med en stor prisfest. Satirikerne Lasse Dein og Kristoffer Eriknauer styrer slagets gang i jubilæet, hvor fjorten priser skal uddeles.

Skynd dit at købe billet her

To af priserne, Shortlist Prisen og Publikum Prisen, uddeles til de tyve nye film, der har klaret sig bedst på Top 10 i årets løb, mens Diversitet Prisen vælges af en særjury. 

De nominerede til de sidste elleve priser findes af en jury bestående af dansk films største navne og specialister på hver deres felt. 

Vi udløser spændingen og offentliggør nomineringerne den 31. oktober kl. 12 her på siden. Hvis du får en nominering, kan du roligt regne med, at den er fortjent.


Dar Salim, skuespiller og forperson for juryen

Med den bærende rolle i de hårdkogte Underverden-film og stærke præstation i internationale hits som Game of Thrones er Dar Salim blevet en af Danmarks største skuespillere. 

Det store gennembrud kom med den Bodil-nominerede rolle som hævngerrige Jamil i Omar Shargawis debutspillefilm Gå med fred, Jamil. 

Tidligere i år havde han premiere på Guy Ritchies krigsfilm The Covenant, hvor han spiller over for Jake Gyllenhaal. 

Men rejsen til toppen har været lang og svær. I en forrygende forsideartikel fra Ekko #93 fortalte Dar Salim for første gang om sine oplevelser med at være brun i den danske filmbranche. 

Nu står han i spidsen for juryen, der skal hylde de bedste danske kortfilm og talenter. 


Marijana Jankovic, instruktør og skuespiller

Den erfarne skuespiller kendes bedst for roller i film og serier som Nordskov og Fred til lands, men i Ekkos spalter huskes hun som den altoverskyggende sejrherre ved Ekko Shortlist Awards 2019. 

Jankovic sprang ud som instruktør med den selvbiografiske kortfilm Maja om lille pige, der ankommer til Danmark fra Montenegro og kæmper med trivslen i børnehaven. 

Den smukke film fik folk fra hele verden til at græde – blandt andre den kendte amerikanske komiker Keegan-Michael Key

Maja er måske den bedste danske kortfilm i dette årtusind. Den blev da også kaldt en øjeblikkelig klassiker af det års jury, som belønnede Jankovic med både prisen for bedste fiktion og Shortlist Prisen. 

Vi er mange, der ser frem til, at Jankovic fortsætter historien om den lille pige med en spillefilm. 


Christoffer Guldbrandsen, instruktør

Det er en usædvanlig præstation, da den danske dokumentarinstruktør satsede alt for at kaste lys på mørkets fyrste og undervejs nær mistede sit eget liv

Christoffer Guldbrandsen står bag en række af Danmarks mest roste politiske dokumentarfilm som Den hemmelige krig og Lykketoft finale. Men han rykkede op i den internationale liga med A Storm Foretold, hvor han følger Donald Trumps rådgiver Roger Stone før under og efter stormen på kongressen i 2021. 

Med et opsigtsvækkende fraklip fra dokumentaren lykkedes det i august Guldbrandsen endnu engang at sætte ild under fødderne på Stone, der ellers var sluppet for tiltale om sammensværgelse i Georgia. 

Christoffer Guldbrandsen må siges at være den rette til at bedømme årets dokumentarister på Ekko Shortlist. 


Mette Heeno, manuskriptforfatter

Karrieren startede stærkt med at skrive frække replikker som manuskriptforfatter på sitcom’en Langt fra Las Vegas og animationsklassikeren Terkel i knibe. 

Siden er Mette Heeno blevet en af landets førende og mest produktive skribenter med serier som Bedre skilt end aldrig og Lærkevej. Og som hovedforfatter til Carmen Curlers kan hun glæde sig over skamrosende anmeldelser af anden sæson, der lige nu kan ses på DRTV. 

I Carmen Curlers er Heenos evne til at forene den personlige historie og socialhistoriske sammenhæng intet mindre end mesterlig. Det giver hende de bedste muligheder for at vurdere årets manuskripter på Ekko Shortlist. 


Nadim Carlsen, fotograf

Alt bliver lidt mere intenst, når det har været igennem Nadim Carlsens linse. 

Den filmskoleuddannede fotograf har de seneste år udmærket sig som en af landets stærkeste billedskabere. Hans arbejde på Isabella Eklöfs Holiday og Ali Abbasis Holy Spider har ikke bare givet ham henholdsvis en Bodil- og en Robert-pris, men også vakt international opsigt. 

Holy Spider havde således verdenspremiere i hovedkonkurrencen på verdens førende filmfestival i Cannes. 

Senest har han vundet juryprisen for bedste fotografering med Isabella Eklöfs kommende Kalak på den prestigiøse filmfestival i San Sebastián. 

Nadim Carlsen sad i juryen ved Ekko Shortlist Awards 2018, og siden har vi hvert år spurgt, om han ville gentage succesen. I jubilæumsåret lykkedes det, hvilket vi er meget taknemmelige for. 


Fanny Leander Bornedal, skuespiller

Som syvårig debuterede hun som skuespiller i Kærlighed for voksne, og siden har der været knald på i Fanny Leander Bornedals karriere. 

Den roste præstation som farlig nonne i Skyggen i mit øje og den Robert-nominerede indsats i Journal 64 har gjort hende til et hovednavn i dansk film, selv om hun blot er 23 år. 

Lige nu er hun aktuel som Kathrine i Carmen Curlers, og hun spiller hovedrollen i sin far Ole Bornedals imødesete efterfølger til Nattevagten, som har premiere til december. 

Vi har fået lov til at smugkigge Nattevagten – Dæmoner går i arv, hvor hun spiller datter af Nikolaj Coster-Waldaus traumatiserede nattevagt, og vi tør godt love en stærk præstation. 


Sorena Sanjari, instruktør og manuskriptforfatter

Som del af det satiriske animationskollektiv Gigis er Sorena Sanjari steget til tops i dansk animation uden nogen filmuddannelse. 

Gigis står bag populære YouTube-videoer, to DR-serier og den sprudlende originale biograffilm Blokhavn, som tog røven på biografpublikummet. Sidstnævnte fulgte gruppen i år op med Shabholm

Sammen med resten af Gigis opruller Sorena Sanjari røverhistorier fra blokken i en veloplagt artikel i Ekko #94. Han formår at fortælle om diskrimination og ulighed, så man både mærker smerten, bliver indigneret og får rørt lattermusklerne. 

Det er fandenivoldsk på den fede måde. Nu er et af landets store humanistiske talenter klar til at kigge Ekko Shortlists animationsfilm efter i sømmene. 


Gitte Sønderby, tilrettelægger

Årets helst store dokumentariske landeplage blev serien Balladen om kolonihaven, som fortjent fik seks stjerner af Ekkos anmelder. 

Hovedtilrettelægger Gitte Sønderby lykkedes sammen med sine kolleger med at lave et tankevækkende og tragikomisk Danmarksportræt blot ved at følge en kolonihaveforening i Aalborg. 

Det er en genistreg, som uden tvivl vil blive overdænget med tv-priser, når der skal kigges tilbage på 2023. Sønderby ramte ikke bare generationskonflikten på kornet, men fik også sagt noget om det menneskelige helvede, der kaldes for bestyrelse. 

Gitte Sønderby er en erfaren dokumentarskaber, der før sin tid hos produktionsselskabet Kompagniet i Aarhus har lavet bunkevis af dokumentarprogrammer for DR. 


My Thordal, klipper

Dansegarderoben og Riget Exodus er bare nogle af de store serier, My Thordal har haft forbi sit klippebord.

Den erfarne klipper har to gange været nomineret til en Robert for sine redigeringsevner i Beast og Journal 64, der begge er instrueret af ægtemanden Christoffer Boe.

My Thordal formår altid at sætte tempoet rigtigt, lige meget om det drejer sig om drama som Borgen eller komik som Ditte & Louise-serien.

Med sit skarpe blik vil hun være med til at udpege de bedste klippepræstationer i årets Ekko Shortlist-film.


Nicolas Bro, skuespiller

Han er vokset op i en familie, hvor alle er skuespillere, og selv er Nicolas Bro blevet en af landets største og mest arbejdsomme.

Efter det store gennembrud i Christoffer Boes Offscreen, som han fik en Bodil for, er han blevet en ægte karakterskuespiller og forsvinder ind i rollerne i alt fra Retfærdighedens ryttere til Spies og Glistrup.

Senest spiller han Balder i Riget Exodus og far til Nicolai Jørgensens karakter i Christian Arhoffs absurd morsomme Viktor mod verden.

Og så er Nicolas Bro knuselsket i branchen for sin generøsitet. Han har været presenter ved Ekko Shortlist Awards og sagde sågar ja til at trække i dommertøjet og fløjte ved Ekkos fodboldturnering i en gentagelse af sin hylemorsomme rolle i Voksne mennesker.


Sara Koppel, instruktør

Dengang hun stadig var en ildelugtende bz-punker, blev hun ansat som farvelægger på den berømte danske animationsfilm Valhalla. Men hun blev fyret, fordi hun kun var femten år. 

Siden har Sara Koppel arbejdet som animator på en lang række film og instrueret internationalt anerkendte, erotiske kortfilm som Naked Love – Ea’s Garden og Little Vulvah and her Clitoral Awareness. 

Sara Koppel er medlem af Oscar-akademiet, og i 2022 blev hun udnævnt til årets kunstner ved Viborg Animation Festival. 


Rasmus Winther Jensen, tonemester

Rasmus Winther Jensen har for længst fortjent titlen som en af dansk films fremmeste lyddesignere. 

Siden han blev uddannet tonemester fra Den Danske Filmskole i 2003, har han formået at holde lyden sprød på en lang liste af imponerende produktioner. 

Lyden i Under sandet og Nordvest har han skruet sammen, og ikke mindst er han ansvarlig for den uudholdelige spænding i Janus Metz’ fremragende tennisfilm Borg. 

I år vandt han en Robert for bedste lyddesign med Holy Spider. Her formår han at skabe illusionen af en iransk storby, men også med sin ekspressive tilgang at give de undertrykte kvinder en stemme og samtidig drage os ind i en seriemorders psykopati. 


Kristine Maj de Neergaard, scenograf

Som en af Danmarks mest flittige production designere har Kristine Maj de Neergaard de sidste ti år lavet lidt af hvert i både ind- og udland. 

Tidligt i karrieren var hun lærling på Mike Newells Hollywood-film Prince of Persia: The Sands of Time, og som scenograf har hun siden fortalt smukke historier fra baggrunden i danske serier som Elvira og Guru. 

Ikke mindst ledede hun den danske kunstafdeling på det anmelderroste HBO-periodedrama Gentleman Jack. 

Som juryens scenografispecialist fokuserer hun særligt på filmenes rum og i det hele taget visuelle design. Selv holder hun sig helst bag kameraet, men hun har indvilget i at lade Rolando Diaz tage et sjældent portrætbillede til denne artikel. 


Toke Brorson Odin, komponist

Han står bag den Robert-nominerede musik til Hlynur Pálmasons roste debutspillefilm Vinterbrødre, som den dedikerede komponist udgav på en meget smuk vinylplade. 

Siden har Toke, der er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, prydet en række stærke film med sine insisterende, grænsebrydende lydlandskaber. 

I 2019 vandt Toke Brorson Odin prisen for bedste musik ved Ekko Shortlist Awards for sin synthesizer- og amatørkorværker til Christian Einshøjs uforglemmelige Hjemsøgelsen.

Senest har han lavet musik til Einshøjs bevægende efterfølger Bjergene, men han har også prøvet kræfter med en kinesisk spillefilm. 


Hannah Elbke, instruktør

Vilde sind ryddede nærmest bordet ved sidste års Ekko Shortlist Awards. 

Hannah Elbkes blændende afgangsfilm fra Super16 om en dreng, der fortæller sin sårbare mor, at han vil flytte ind hos far, vandt fem priser ved Ekko Shortlist Awards 2022, heriblandt Shortlist Prisen. 

”At vise sårbarhed kan være en stærk kraft og noget, vi sagtens kan bruge meget mere af i den her verden,” sagde hun i sin takketale. 

På Super16 har vi kunnet følge Elbkes forbløffende udvikling fra film til film, og med afgangsfilmen er hun trådt i karakter som et af landets mest lovende talenter. 

Nu skal hun sammen med de erfarne filmfolk i juryen være med til at vælge sin efterfølger ved prisuddelingens store jubilæumsår. 


Claus Christensen, chefredaktør

Ekkos chefredaktør år stiftede i 2013 onlinehitlisten Ekko Shortlist, der med over 1500 film i dag er den største streamingtjeneste for kortfilm i Danmark.

Alle film, der kommer ind på Ekko Shortlist, og dem, der sorteres fra, er blevet scannet af chefredaktørens kyndige kritikerblik. Og med over 3000 film siden Ekko Shortlists fødsel må han være et af de mennesker, der har set flest kortfilm herhjemme.

For Claus Christensen er nomineringsarbejdet et årligt højdepunkt, men også en hård proces, fordi han som leder af streamingtjenesten er nødt til at sortere mange af sine filmbabyer fra.

Han vil uden tvivl kæmpe for, at så mange film som muligt bliver nomineret og dermed inviteret med til jubilæumsfesten den 17. november. 

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm på Ekko Shortlist.

Startede i 2014 og finder i år sted for tiende gang.

Indstil dine kandidater til Diversitet Prisen i mail til ekko@ekkofilm.dk inden deadline 8. november kl. 12.

Ekko Shortlist Awards 2023 er støttet af Det Danske Filminstitiut, Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, Danske Dramatikere, ANIS, Dansk Filmfotograf Forbud og Politiken-Fonden.

Køb billet!

© Filmmagasinet Ekko