Nyhed
07. juli 2016 | 15:53

Stanley Kubricks datter afviser vild måneteori

Foto | Geoffrey Unsworth
Ved premieren i 1968 bjergtog Stanley Kubricks Rumrejsen år 2001 mange med sin imponerende billedside. Så måske filmede Kubrick også USA’s månelanding året efter som et fupnummer?

Vivian Kubrick har fået nok af den omsiggribende konspirationsteori om, at instruktøren sammen med den amerikanske stat fingerede månelandingen i et filmstudie.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

USA’s månelanding i 1969 er filmet i et studie, og det er i virkeligheden instruktøren Stanley Kubrick, der står bag det filmede fupnummer.

Sådan lyder en af de vildeste og mest velkendte konspirationsteorier om den amerikanske månelanding, som mange mennesker stadig betvivler den dag i dag.

Da landingen blev transmitteret i tv, mistænker flere konspirationsteoretikere netop Kubrick for at stå bag optagelserne – vel at mærke i et studie på Jorden. Den afdøde mesterinstruktør står jo bag den banebrydende sci-fi-film Rumrejsen år 2001, så hvorfor skulle han ikke også kunne fingere USA’s månelanding?

Men har Kubricks egen datter, Vivian Kubrick, fået nok af de vilde spekulationer.

”Påstanden om, at månelandingen skulle være forfalsket og filmet af min far? Det kan jeg simpelthen ikke forstå! Hvordan kan nogen tro, at en af de største talsmænd for menneskeheden ville begå sådan et forræderi?” skriver Vivian Kubrick på Twitter.

Apollo 11-sweater
Siden 1990’erne har rygterne om Stanley Kubricks indblanding i månelandingen for alvor svirret. Og i de seneste år har to film leget med tanken om, at instruktøren gemte på flere hemmeligheder.

Dokumentaren Room 237 indeholder en vild teori om, at Kubrick selv antydede sin forbindelse til månelandingen. Blandt andet noteres det, at drengen Danny fra The Shining bærer en sweater med Apollo 11 på maven.

Desuden spinder komedien Moonwalkers fra sidste år sin historie over netop beskyldningerne om Kubricks indblanding med den amerikanske stat og CIA.

Men alle disse beskyldninger afviser Vivian Kubrick blankt. ”Min fars arbejde og film er hans uangribelige forsvar!” skriver hun.

En grotesk løgn
Stanley Kubrick døde i 1999, kort efter han havde færdiggjort sin sidste film Eyes Wide Shut fra samme år. I dag står Kubrick som en af de allerstørste instruktører med mesterværker som A Clockwork Orange, Full Metal Jacket, Dr. Strangelove og Rumrejsen år 2001.

Og faktisk arbejdede Kubrick flere gange sammen med sin datter på sine film.

Vivian Kubrick har lavet musikken til både Full Metal Jacket og Eyes Wide Shut, ligesom hun spiller med i mindre roller i blandt andet Rumrejsen år 2001, Barry Lyndon og The Shining.

”Til sidst – uagtet min kærlighed til min far – kendte jeg ham faktisk! Jeg boede og arbejdede med ham, så tilgiv mig min hårdhed, når jeg kategorisk slår fast: Den såkaldte ’sandhed’, som disse ondsindede særlinge fastholder: At min far konspirerede med den amerikanske stat om månelandingen, er tydeligvis en grotesk løgn, ” slutter Kubrick-datteren sit indlæg af.

Læs hele Vivian Kubricks indlæg på Twitter her.

Room 237: Konspirationsteorien om månelandingen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko