Nekrolog
30. juni 2020 | 15:34

Legendarisk komponist er død

Foto | FilmMusicFoundation
Johnny Mandel skiftede som ung fokus fra klaver til blæseinstrumenter, men han befandt sig alligevel godt foran tangenterne, hvor han skabte sin musik.

Den Oscar-vindende musiker bag den kongeniale intromelodi til MASH og en række andre udødelige sange er gået bort 94 år gammel.

Af Nicki Bruun

En af de store inden for filmmusik er død i en alder af 94 år, skriver internationale medier. Navnet Johnny Mandel klinger måske ikke bekendt, men det gør hans musik til gengæld.

Han vandt sammen med kollegaen Paul Francis Webster en Oscar for bedste originale sang med The Shadow of Your Smile fra Vincente Minnellis The Sandpiper fra 1966.

Året efter blev makkerparret nomineret igen, denne gang med A Time for Love fra An Amerian Dream af Robet Gist.

Selv om han skabte musik til omkring 30 film, huskes Johnny Mandel måske bedst for sit tv-arbejde. Han skrev sangen Suicide Is Painless til soundtracket for Robert Altmans MASH fra 1970.

Det er helt i filmens ånd en sorthumoristisk selvmordssang med velklingende, harmoniske Beach Boys-agtige harmonier. En instrumentaludgave af sangen blev brugt som intromelodi i tv-serien af samme navn. Serien gik på tv fra 1972 til 1983 med 251 afsnit og blev en af tidens største serier.

De senere år er Mandels musik blevet brugt i adskillige populære og kritikerroste film og serier.

A Time for Love optræder i Noah Baumbach’ Marriage Story, mens The Shadow of Your Smile høres i et afsnit af Better Call Saul. Suicide Is Painless har været med i alt fra The Simpsons til det danske dokumentarprogram Gintberg på kanten.

Ville kysse instrumenter
Johnny Mandel blev født i 1925 i New York. Hans mor var operasanger, og forældrene opdagede tidligt, at sønnen havde sans for musikalitet.

Han startede som mange andre først med at modtage undervisning i klaver, men skiftede senere til trompet og trombone.

”Jeg ville spille et instrument, som man kunne kysse,” har han siden udtalt om sit valg af instrument.

I det hele taget var Johnny Mandels kærlighed til musikken ud over det sædvanlige.

Foruden filmmusik begik han sig inden for genrer som pop og jazz, ligesom han arbejdede sammen med verdensberømte sangere som Frank Sinatra, Barbra Streisand og Tony Bennett.

Ingen som ham
Kærlighedserklæringerne til Johnny Mandel er strømmet ind på sociale medier siden hans død i går amerikansk tid.

”Jeg er så trist over at høre, at en af mine helte – Johnny Mandel – er gået bort. Han var et geni og en af mine yndlingsskribenter, -komponister og -personer,” skriver den canadiske sanger Michael Bublé.

Han bakkes op af den amerikanske musiker Michael Feinstein.

”Verden vil aldrig blive helt den samme uden hans humor, intelligens og skarpe blik på livet og den menneskelige tilstand. Der var ingen, der kunne skrive eller arrangere musik som ham,” lyder det fra Michael Feinstein.

Johnny Mandel: Suicide Is Painless

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko