Nyhed
25. jan. 2010 | 23:43

Lykketoft: Læk er fyringsgrund

Mogens Lykketoft kritiserer Forsvarsministeriet i skarpe vendinger. Rasmus Tantholdt vil hverken be- eller afkræfte Guldbrandsens anklager.

Af René Fredensborg

Forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, lækkede i april 2007 fortrolige oplysninger om en forestående jægersoldatsmission til pressen.

Det siger instruktøren Christoffer Guldbrandsen i et interview i det nye nummer af Ekko.

Da lækket fandt sted, kom Det Udenrigspolitiske Nævn i søgelyset, fordi nævnets medlemmer netop var blevet orienteret om missionen.

Allerede dengang kunne Socialdemokraternes Mogens Lykketoft, der er medlem af Udenrigspolitisk Nævn, dog afkræfte, at lækket stammede fra nævnet. Han var nemlig blevet oplyst om den hemmelige jægermission af en journalist fra TV 2 umiddelbart før mødet.

Rystende fortrolighedsbrud
Om Christoffer Guldbrandsens anklager siger Mogens Lykketoft til Ekko:

”Hvis anklagen er rigtig, er det fyringsgrund uden videre. Folketingets Udenrigspolitiske Nævn har jo været under anklage, fordi man mente, lækagen kom derfra. Så vi må da til bunds i, hvor meget den pågældende har lækket, også i andre sammenhænge.”

”Det er et rystende nyt eksempel på, at Forsvarsministeriets embedsmænd har offentliggjort fortrolige oplysninger,” siger Mogens Lykketoft.

– Ministeriet var også under beskydning i forbindelse med sagen om Jægerbogen. Er der behov for en ny undersøgelse?

”Der må jo svares fra Forsvarsministeriet og Jacob Winther på den her meddelelse. Jeg kan ikke forestille mig, at Guldbrandsen ikke ved, hvad han taler om. Nu har vi to eksempler på, at denne form for fortrolighedsbrud er kommet fra ministeriet, og så må man også bede om en undersøgelse af, om der er flere.”

Tantholdt: Ingen kommentarer
Det var TV 2’s journalist Rasmus Tantholdt, der sammen med en journalist fra Jyllands-Posten modtog de fortrolige oplysninger om jægermissionen.

Rasmus Tantholdt vil dog ikke røbe, hvem der serverede ham informationerne.

”Ligesom alle andre journalister beskytter jeg mine kilder, så derfor har jeg ingen kommentar til, hvordan TV 2 er kommet i besiddelse af de oplysninger, som medførte, at vi bragte historien.”

– Hvor langt skal man gå for at beskytte sine kilder?

”Det kan man godt sige noget om, men når jeg siger det i den her sammenhæng, vil det blive vendt og drejet, således at jeg kommer til at udtale mig om den sag. Derfor har jeg ikke nogen kommentarer til, hvor langt man skal gå. Jeg har formentlig samme holdning til det som alle andre journalister. Man skal beskytte sine kilder. That’s it!”

– Hvordan har du det med, at Guldbrandsen står frem?

”Det har jeg ikke nogen holdning til, for det vedrører jo ikke mig. Jeg har ikke noget i klemme her. Han siger nogle ting, og det må stå for hans egen regning.”

Politiken på banen
Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jacob Winther, der på Berlingske.dk afviser beskyldningerne.

Afledt af Guldbrandsens interview i Ekko bringer Politiken i morgen onsdag en forsidehistorie om lækket fra Forsvarsministeriet. Modsat Guldbrandsen specificerer Politiken dog ikke, hvem der konkret røbede oplysningerne over for TV 2.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko