Foromtale
05. okt. 2016 | 17:52

Ekko viser årets mest kontroversielle film

Foto | Anna Marchuk
Dokumentarist Andrei Nekrasov (tv.) opdager flere hemmeligheder end ventet i The Magnitsky Act – Behind the Scenes. Evgenij Lunchenko (th.) spiller sagens hovedperson Sergei Magnitsky i filmens rekonstruktioner.

Mød Mads Brügger i samtale med Andrei Nekrasov om hans The Magnitsky Act. Dokumentaren stempler ”Putins fjende nr. 1” som svindler.

Af Frida Marquard

Han er kendt som en af Putins skarpeste modstandere. Og historien om systemkritikeren Sergei Magnitsky, der blev tortureret til døde i fængslet, lå lige til højrebenet.

Men da den russiske instruktør Andrei Nekrasov graver dybere i sagen, begynder historien langsomt at smuldre.

Systemkritikeren blev ikke tortureret, og sagen handler ikke om russisk korruption, men om en amerikansk mangemillionær, William Browder, der angiveligt har berøvet Rusland for 230 millioner dollars og dækker sig bag ”kampen” for menneskerettighederne i landet.

”Mange har sagt til mig, at jeg skal droppe historien, fordi den ikke passer ind i Vestens fortælling. Men skal jeg undertrykke sandheden, fordi jeg ikke er enig i den måde, Putin styrer Rusland på?” spørger Andrei Nekrasov i det nye Ekko-nummer.

Ekko viser The Magnitsky Act – Behind the Scenes i Empire Bio i København tirsdag 11. oktober klokken 19.30. Efter filmen vil journalist og instruktør Mads Brügger interviewe Andrei Nekrasov, og slutter aftenen af med en forfriskning i Empires foyer.

Billetter kan købes på Empire Bios hjemmeside.

Det er en Danmarks-premiere, men faktisk også en af de første visninger af filmen i hele verden.

William Browders trusler om sagsanlæg mod distributører og filmfestivaler har nemlig ført til en række aflysninger. Senest har det tyske tv-selskab Arte afblæst deres landsdækkende visning.

William Browder har skrevet bogen Red Notice: Hvordan jeg blev Putins fjende nr. 1 – for nylig anmeldt til fire hjerter i Politiken – og som en konsekvens af hans sag har USA indført loven The Magnitsky Act, der forhindrer indrejse for russiske menneskerettigheds-forbrydere.

En sag, som ifølge Andrei Nekrasov altså er ét stor svindelnummer.

Trailer: The Magnitsky Act – Behind the Scenes

Kommentarer

Premiere i Empire Bio

Se The Magnitsky Act tirsdag 11. oktober kl. 19.30 i Empire Bio.

Mads Brügger interviewer instruktør Andrei Nekrasov efter filmen. 

Køb billetter på Empire Bios hjemmeside og find os på Facebook.

Andrei Nekrasov

Født 1958 i Sankt Petersborg, Rusland.

Studerede ved Leningrad State Institute for Theater and Film i Sankt Petersborg.

Rebellion – The Litvinenko Case (2007) handler om vennen Alexander Litvinenko, der angiveligt blev forgivet af den russiske sikerhedstjeneste.

Russian Lessons (2010) handler om det betændte forhold mellem Rusland og Georgien.

© Filmmagasinet Ekko