Top 5
31. maj 2019 | 09:25

Bliver gangsterseries store skurk god?

Foto | Matt Squire
Thomas Shelby (Cillian Murphy) har bekæmpet stakkevis af fjender for at gøre sin familie til det store forbrydersyndikat i 1920’ernes England.

Snart vender den berygtede Shelby-klan tilbage til Birmingham i femte sæson af Peaky Blinders. Her er de fem mest brændende spørgsmål, som vi håber at få svar på.

Af Astrid Maan Thomsen

Cillian Murphy vil gå over i tv-historien for sit intense og skræmmende portræt af Thomas Shelby, som er lederen af banden Peaky Blinders.

Gangsterfamilien har gennem fire sæsoner underholdt os med sin dramatiske udfoldelse af magtspillet i Englands ultra-voldelige underverden.

Seriens femte sæson er med spænding ventet af fans over hele verden, og da seriens skaber både har lovet en sjette og syvende sæson for at kunne afslutte sagaen ordentligt, vil den kommende sæson være fyldt til bristepunktet med nye intriger, magtspil, forræderi, hævn, vold og nok også lidt kærlighed.

Men hvad er de vigtigste spørgsmål, som vi ønsker svar på i sæson 5, der forventes at få premiere til efteråret?

Det kommer vi her med et bud på, og det er ensbetydende med flere spoilers om de første fire sæsoner. Hvis du endnu ikke har set dem, så skynd dig ind på C More eller Netflix.

1. Hvor starter vi?
I sæson 5 befinder Shelby-familien sig i den økonomiske krise og begyndende depression i 1929. Der er både mulighed for fremgang og ulykke, og noget tyder på, at en karismatisk fremmed vil komme til Tommy Shelby med en vision for fremtiden.

Det vil have betydning, ikke bare for Shelby-familien, men også for hele landet. Thomas Shelby kan komme op imod stærkere kræfter end nogensinde før.

2. Hvad sker der med Thomas Shelby?
Sæson 4 sluttede med, at Thomas blev medlem af parlamentet. Et enormt skridt opad for bandens absolutte overhoved, og samtidig fik han en datter med sin elskerinde Lizzie Stark.

Betyder det, at han fremover vil holde sig på dydens smalle sti? Eller vil han bruge sin position til at beskytte sin familie mod lovens lange arm og dermed gøre Peaky Blinders endnu mere magtfuld?

3. Hvad betyder parlamentspladsen for familien?
Der har aldrig været tvivl om, at Thomas Shelby har vist utrolig sans for magtspillet, og han har for det meste stået som sejrherre. Han er en suveræn taktiker og forstår at bruge såvel charme som vold for at nå sit mål.

Det samme kan ikke siges om flere af hans familiemedlemmer, og en af de mest fremtrædende, broren Arthur Shelby, vil næppe gå stille med dørene nu, hvor han nærmest er urørlig. Vil han blive den gamle Arthur eller den nye Tommy?

4. Hvem er den næste fjende?
Efter at Peaky Blinders næsten smertefrit fik ram på alle deres fjender i slutningen af fjerde sæson, kunne det se ud til, at familieforretningen nu står uden reel konkurrence. Som Arthur Shelby siger det: ”No one wants to kill us.”

Men meget kunne tyde på, at Thomas Shelbys mentale tilstand, som han har kæmpet med gennem hele serien, er blevet yderligere forværret og kunne skabe uheldige situationer for ham i hans nye position.

Og så kommer der i 1930’ernes Europa betydelige politiske kræfter til. Selv om Peaky Blinders er kommet ind på de bonede gulve, vil deres hænder forblive beskidte. Den fascistiske partileder Oswald Mosley er en perfekt kandidat til en magtkamp med Thomas Shelby.

5. Bliver Thomas Shelby god?
Et naivt spørgsmål, kan man mene. Men Cillian Murphy har skabt en dyb karakter, der kan gå flere veje. For er Thomas Shelby bare en charmerende sociopat, som til enhver tid vil forføre eller dræbe enhver, der krydser hans vej? Eller vil der ske et skift i hans strategier for familien og hans eget liv?

Noget kunne tyde på, at hans kriminelle løbebane er ved at blive skiftet ud med rollen som politiker. Og der er bestemt håb om, at der findes en sand godhed i Thomas Shelby. Men det bliver næppe noget, vi vil opleve allerede i sæson 5.

I det mørke Europa er der simpelthen for meget ukrudt, som skal rykkes op ved rode, og dét kan Tommy Shelby finde ud af. Hvordan han gør det, bliver spændende at se.

Én ting står dog fast: ”Don’t fuck with the Peaky Blinders!”

Video: Peaky Blinders – sæson 5

Kommentarer

Peaky Blinders

Britisk dramaserie, der fik premiere i 2013.

Handler om Shelby-familiens færden i England efter Første Verdenskrig.

Femte sæson har forventet premiere til efteråret.

De første fire sæsoner kan ses på C More og Netflix.

© Filmmagasinet Ekko