Nyhed
10. mar. 2022 | 18:12

Mere diversitet på arbejdsmarkedet

Foto | Filmmagasinet Ekko
Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti, overrakte i november sidste år Diversitet Prisen, som FILM&TVgruppen i Dansk Journalistforbund har taget initiativ til.

Sidste år blev Diversitet Prisen lanceret ved Ekko Shortlist Awards, og nu følger Dansk Erhverv op med en diversitetspagt.

Af Aske Nielsen

I 2021 tog Pari Khadem fra FILM&TVGruppen i Dansk Journalistforbund initiativ til at oprette Diversitet Prisen i samarbejde med Ekko.

Prisen blev uddelt for første gang ved Ekko Shortlist Awards 2021 af Søren Pape Poulsen, der er formand for Det Konservative Folkeparti.

”Diversitet er vigtig. Ikke kun i filmbranchen, men overalt i vores samfund,” sagde politikeren på scenen i Bremen og overrakte prisen til festivalen Mix Copenhagen.

Nu griber den tidligere kultur- og erhvervsminister fra De Konservative, Brian Mikkelsen, bolden.

Brian Mikkelsen er administrerende direktør i Dansk Erhverv, som er en organisation og arbejdsgiverforening for 18.000 medlemsvirksomheder og mere end 100 brancheforeninger.

Dansk Erhverv har netop lavet en såkaldt diversitetspagt, som virksomheder kan tilslutte sig i arbejdet på at skabe mere diversitet.

40/60-kønsfordeling
Pagten består af femten anbefalinger til bedre rammevilkår for diversitet og fem transformationsprincipper, som virksomheder i pagten forpligter sig til at efterleve.

De fem principper har til formål at fordre diversitet i ledelsen og direktionen i virksomheder.

Det samlede erhvervsliv skal nå en målsætning på 40/60-kønsfordeling på ledelsesniveau, og det skal ske via målbare milepæle, rollemodeller og inklusion.

De femten anbefalinger fordeler sig i tre forskellige kategorier.

Dansk Erhverv ønsker at indrette et system, så unge vælger uddannelser, der fører til lederstillinger i brancher, hvor deres køn er underrepræsenteret.

Organisationen vil også forbedre balancen mellem familie- og arbejdsliv gennem fleksibilitet i børnepasning og au-pair-løsninger. Endelig ønsker Dansk Erhverv at gøre det nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft for virksomheder.

Filminstituttets indsats
Debatten om repræsentation af kvindelige instruktører har længe stået på i filmbranchen.

Det Danske Filminstitut nedsatte i 2016 tre aktionsgrupper, som kom med anbefalinger til, hvordan kønsbalancen kan sikres i dansk film.

Hvert andet år bliver der udarbejdet en rapport, som undersøger kønsfordelingen i dansk film. Filmselskaber skal også aflevere en opgørelse til Filminstituttet på, hvordan køsnfordelingen er på deres produktioner.

Og store filmfestivaler underskrev i 2018-2019 lighedscharteret 5050×2020, der har et mål om lighed mellem kønnene på de udvalgte films instruktører og ledelsen af festivalen i 2020.

I sidste års program på Cph:Dox var 58 procent af filmene instrueret af kvinder, ligesom ledelsen af festivalen også har lidt flere kvinder end mænd.

Cannes halter efter
Filmfestivalen i Cannes halter derimod bagefter.

Siden lighedsaftalen blev underskrevet, har festivalen øget antallet af kvindelige instruktører, men procentvis er de endnu ikke nået over 30 procent kvindelige instruktører. Julia Ducournau vandt dog sidste år som den blot anden kvinde i historien Guldpalmen med Titane.

Ved Ekko Shortlist Awards i 2021 var der en næsten fuldkommen lige kønsfordeling blandt de nominerede med 53/47 i mændenes favør.

Højdepunkter fra Ekko Shortlist Awards 2021

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko