Nyhed
27. dec. 2017 | 13:14

Top 10: Mest læste artikler i 2017

Foto | Andreas Omvik
Gustav Dyekjær Giese og Sara Hjort Ditlevsen spiller det forelskede par Tobias og Rose i Mikael Wulffs serie Perfekte steder, som Ekkos læsere har fundet enormt interessant.

Kønsdebatten tiltrak flest læsere på Ekkos hjemmeside i det forløbne år, hvor anmeldelsen af Zulu-serien Perfekte steder dog overraskende blev den mest læste artikel.

Af Jeppe Mørch

Filmåret 2017 vil blive husket for hashtagget #MeToo.

Utallige fortællinger om skræmmende magtmisbrug, sexchikane, krænkelser og seksuelle overgreb er blevet offentliggjort siden oktober – og det hele startede i filmbranchen og hos den nu detroniserede Harvey Weinstein.

Efterfølgende stillede andre kvinder sig frem med lignende historier om andre magtfulde mænds magtmisbrug, og #MeToo blev en global bevægelse.

Herhjemme er Peter Aalbæk Jensen blevet kritiseret for sine ledelsesmetoder på Zentropa, og den sag har i høj grad interesseret Ekkos læsere.

Årets top ti over mest læste artikler (se nederst efter artiklen) viser dog også, at læserne har keret sig om kønsdebatten i dansk film før oktober og #MeToo.

”Lortetekst” næstmest læst
Tilbage i marts blev forkvinden for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, tildelt en sær-Bodil for sin evne til at antænde væsentlige filmpolitiske debatter. I begrundelsen blev der lagt særligt vægt på, at Rosendahl kæmper for ligestilling i den danske filmbranche.

Den udmelding faldt dog kronikørerne Niels Nørløv og Kåre Fog for brystet.

Kronikken Feministisk luskeri honoreres med Bodil-pris anklager Christina Rosendahl for at diskriminere de mandlige medlemmer i Danske Filminstruktører, og de to mænd mener derfor, det var en fejl at tildele Rosendahl en statuette.

Artiklen vakte stor debat, og den er årets næstmest læste artikel på vores hjemmeside. Og kigger vi lidt ned ad listen, så er årets niende mest læste et direkte modsvar til kronikken.

Instruktør og retorikstuderende Zinnini Elkington var nemlig lodret uenig, hvilket hun udtrykte i debatindlægget Retorisk analyse af en lortekronik.

Her beskylder hun kronikørerne for at dæmonisere deres modstandere.

”Uanset om man ser teksten ud fra Niels og Kåres egne kriterier for ordentlig debat eller almene, retoriske kriterier om redelighed, så har de skrevet en lortetekst,” lød Elkingtons kontante konklusion.

Peter Aalbæk på tredjepladsen
Efter de mange #MeToo-fortællinger fra Hollywood begyndte Politiken at skrive om Peter Aalbæk Jensens ledelsesstil på Zentropa. Ni tidligere ansatte fortalte om en ydmygende, seksualiseret og skadelig arbejdskultur i selskabet.

Årets tredjemest læste artikel hos Ekko er et interview med Aalbæk, som dog blev udgivet før Politikens artikelserie.

”Gudhjælpemig om Politiken, som er finansieret af alfonsvirksomhed, ikke efterlyser ofre. Altså, avisen lever af Ekstra Bladet, som sælger kvinder fra den tredje verden, og hvis overskud altid er gået til at dække underskuddet i Politiken,” siger Peter Aalbæk Jensen til chefredaktør Claus Christensen.

Efterfølgende spår producenten, at der i fremtiden vil komme et mandeoprør mod ”det her selvbestaltede tribunal, som den hvide, veluddannede kvinde har etableret”.

Interviewet blev lavet kort efter, at filmanmelder Nanna Frank Rasmussen i en artikel beskrev, hvordan hun under Berlinalen for år tilbage havde oplevet Aalbæk som seksuelt grænseoverskridende.

Den episode nægter han at angre i Ekko-interviewet, og det fandt Det Svenske Filminstitut og Zentropas svenske samarbejdspartner Film i Väst enormt provokerende. Film i Väst proklamerede kort efter, at de for fremtiden vil afbryde samarbejdet med Peter Aalbæk, og Zentropa er siden måttet love, at Aalbæks navn ikke vil figurere på rulleteksterne til film, som Film i Väst er involveret i.

Tak for tæsk!
På årets sjetteplads finder vi en anden artikel, der handler om Peter Aalbæk Jensen.

I et debatindlæg hos Ekko skrev den tidligere Zentropa-ansatte Mikkel Harder Palmbo om sine egne erfaringer med producenten, der både kalder sig selv for ”Ålen” og ”Svinet”.

Palmbo anerkender, at ”Peter Aalbæks metoder kan forekomme grænseoverskridende, unødvendige og til tider perverteret,” men han fremhæver samtidig, at Aalbæk har skabt unikke muligheder for unge mennesker, der gerne vil have en fod indenfor i den danske filmbranche.

Det får Mikkel Harder Palmbo til at kvittere: ”Tak for tæskene, Peter!”

Få dage senere udsendte 88 tidligere elever hos Zentropa i øvrigt en fælles udtalelse om deres oplevelser med selskabet og Aalbæk, og Mikkel Palmbo Harder er en af underskriverne.

”Pressens gentagne beskrivelser af Zentropas elever som misbrugsofre, der gennemlever en hverdag med ydmygelser og overgreb, ligger meget langt fra en virkelighed, vi kan genkende, og vi oplever fremstillingen som en uretmæssig degradering af den unikke uddannelse, vi har gennemgået,” lyder det i udtalelsen.

Zulu-serie nummer et
På Ekko anmelder alle Hollywood-blockbustere og et hav af udenlandske serier. Statistikken viser dog, at læserne især klikker ind, når vi bedømmer de danske produktioner.

Men normalt er det nemlig de mest kritiske eller mest rosende anmeldelser, der har flest læsere. Derfor må førstepladsen på årslisten betragtes som en vaskeægte overraskelse.

Den mest læste artikel i 2017 er simpelthen en trestjernet-anmeldelse af Mikaels Wulffs TV 2 Zulu-serie Perfekte steder.

Anmelder Nicki Bruun roser hovedrolleindehaver Sara Hjort Ditlevsen og portrætteringen af hendes venindegruppe, men han savner mere vitalitet og vildskab i forelskelses-skildringen.

På niendepladsen finder vi en firestjernet anmeldelse af Henrik Ruben Genz’ Gud taler ud, der er baseret på Jens Blendstrups roman og handler om en forstadstyran, som Søren Malling indgyder en formildende humor.

Herefter følger en anmeldelse af dokumentaren Venus – Let’s Talk About Sex, der skildrer den kvindelige seksualitet. Ekkos assisterende redaktør, Ida Rud, tildelte filmen fem store stjerner og hyldede den især for at gøre op med forestillingen om, at kvinder ikke skulle have lige så meget lyst til sex som mænd.

Syvendepladsen går til en anmeldelse af Fenar Ahmads Underverden, der fik fire stjerner hos Ekko og blev kaldt ”Pusher for en ny generation”. Instruktøren var imidlertid ikke tilfreds med fire stjerner, hvorfor han ringede og truede Ekkos chefredaktør:

”Claus, jeg har nogle venner, der kommer og ordner dig. De smadrer dig!”

Alt endte dog i fred og fordragelighed.

Bertelsen og en tyk kliché
Der er kun én nyhedsartikel blandt de ti mest læste artikler, og den tager fjerdepladsen.

Ekko kunne som første medie fortælle, at Mikael Bertelsen ville vende tilbage til tv-skærmen i et program på DR 2, hvor han vandrer ad verdens ældste pilgrimsrute på den japanske stillehavsø Shikoku.

Nyheden var en forløber for en eksklusiv billedserie fra Bertelsens vandringsrute, som vi bragte i magasin #76.

Ekkos Ida Rud oplevede et gennembrud i 2017, da hun med ét blev landskendt takket være DR3-dokumentaren Tykke Ida. I programmet kunne man se, hvordan Ida sidder og skriver en kommentar om den norske hitserie Skam, som ifølge kritikeren reproducerer et stereotypt billede af tykke mennesker.

”Chris er seriens klovn. Og det er næsten altid den tykkes lod. For en serie, der har gjort så meget ud af at bryde med tabu og fordomme – i flæng kan nævnes homoseksualitet, religion og ensomhed – er det trist, at den ikke har brudt tykke-tabuet også,” skriver Ida Rud i en kommentar, der blev den femte mest læste artikel på Ekkos hjemmeside i det forløbne år.

På listen over de mest læste artikel nogensinde finder vi ingen store overraskelser i forhold til de forgange år. Det er stadig særligt undervisningsmateriale, som dominerer listen.

Vi kan konstatere, at landets skole- og gymnasieelever endnu bliver sat til at se Anders Thomas Jensens Valgaften.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko