Nyhed
31. dec. 2018 | 13:45

Top 10: Mest læste artikler i 2018

Foto | Andreas Fischer-Hansen
Ernst Johansen fik en fængselsstraf på otte måneder for overgreb på mindreårige skuespillere i vinteren 1978-1979. Men Ekko kunne i det forløbne år afsløre, at hans overgreb på piger i filmbranchen allerede startede under optagelsen af debutfilmen La’ os være i 1974.

Nyhed om en alt for tidlig død blev den mest læste artikel på Ekkos hjemmeside i et år, der var domineret af grumme historier om misbrugte filmbørn.

Af redaktionen

Da vi for et år siden gjorde status over de mest læste artikler på Ekkos hjemmeside i 2017, fyldte kønsdebatten en hel del.

Cirka halvdelen af de ti mest besøgte artikler handlede enten om den sær-Bodil, som forkvinde for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, modtog for sit ligestillingsarbejde, eller om Peter Aalbæk Jensens fald fra magtens tinder i Zentropa efter beskyldninger om sexchikane.

At overgreb blev det helt store emne i 2018, viser listen over årets mest læste artikler. Næsten halvdelen handler om overgreb og voldtægt af unge skuespillere i 70’erne – en historie, Ekko tog op som det første medie efter #MeToo.

Se listen over de ti mest læste historier nederst på siden.

Overgreb på unge
Årets næstmest læste er webudgaven af den første af de i alt fjorten artikler, som vi i starten af året bragte om overgreb på børn i 70’ernes ungdomsfilm.

I Overgreb i danske ungdomsfilm fortæller vi historien om, hvordan banebrydende film i 70’erne stillede sig solidarisk med de unge og bragte deres virkelighed op på lærredet. Men bag kulissen begik to instruktører, Ernst Johansen og Lasse Nielsen, overgreb mod de unge, der blev stillet en filmkarriere i udsigt. I førstnævntes tilfælde var børnene under femten år.

Endnu andre artikler – også skrevet af Ekkos chefredaktør Claus Christensen – om de alvorlige sager er blandt årets mest læste.

På fjerdepladsen finder vi et større interview med Lasse Nielsen. Ekko var det eneste medie, instruktøren valgte at tale med, og interviewet er baseret på over tyve timers Skype-samtaler. Her får læserne råt for usødet indblik i, hvordan Lasse Nielsen tænker. Han indrømmer, at han har haft seksuelle forhold til sine unge skuespillere, men mener ikke, at han gjort noget forkert.

På femtepladsen ligger en artikel om Lasse Nielsens medmanuskriptforfatter, den kontroversielle psykolog og sexolog Bent Petersen, der har udtalt sig i positive vendinger om pædofili og incest.

Endelig finder vi som den syvende mest læste artikel historien om Anne, der begik selvmord i 1979 efter optagelserne af ungdomsfilmen Krigernes børn. Hendes dagbog peger på, at Ernst Johansen havde begået overgreb på unge kvinder under optagelserne af filmen. Det var Annes dagbog, som i sin tid satte politiet på sporet af Johansen, da de ansvarlige på filmholdet havde valgt at holde hånden over instruktøren.

Tragisk dødsfald
Den mest læste artikel på Ekkos hjemmeside i 2018 er dog en meget anderledes, men ligeledes tragisk historie.

Det var allerede i januar, at den kun 39-årige animationsinstruktør og tegneserietegner Cav Bøgelund gik bort. Manden bag kortfilm som For stor (udgivet på Ekko-dvd #6) og Våbenbrødre samt tegneserierne Necropolis og Blodbryllup faldt i vandet og druknede på vej hjem fra en fest på Den Danske Filmskole, hvor han var blevet uddannet ti år tidligere.

Vi bragte artiklen tirsdag den 30. januar, efter at Bøgelund var omkommet natten mellem lørdag og søndag. Men de færreste havde åbenbart hørt om dødsfaldet, som til gengæld berørte mange mennesker, der gav udtryk for deres sorg på sociale medier.

1. februar offentliggjorde vi en egentlig nekrolog skrevet af Cav Bøgelunds lærer på Filmskolen, Gunnar Wille.

Billes biografbasker
I top 10 over årets mest læste finder vi som altid også en del anmeldelser.

Faktisk er halvdelen af de mest populære artikler i år kritik af film og serier. Vinderen er her Bo Tao Michaëlis’ femstjernede anmeldelse af Bille Augusts biografbasker Lykke-Per, der blev den tredje mest læste artikel i 2018.

Tre pladser længere nede finder vi Laura Dyhrcrones anmeldelse af den aktuelle DR3-serie Doggystyle, som måtte nøjes med tre stjerner hos vores 21-årige kritiker.

Anmeldere rammer plet
På henholdsvis ottende- og tiendepladsen finder vi endnu to anmeldelser af film, der har fået meget forskellig kritik: Gustav Möllers Oscar-shortlistede debutfilm Den skyldige og Ole Bornedals portrætfilm om John Mogensen, Så længe jeg lever.

I begge tilfælde var Ekkos anmeldere klare i spyttet. Niels Jakob Kyhl Jørgensen gav fem store stjerner til Den skyldige, mens Bornedal fik Ida Ruds kærlighed at føle med blot to stjerner.

En amerikansk film har klemt sig ind mellem de to danske på en niendeplads. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri fik dansk biografpremiere i starten af året og vandt siden to priser ved Oscar-uddelingen.

Flemming Kaspersens femstjernede anmeldelse forhindrer total dansk dominans på Ekkos top 10. Her var tydeligvis en længe ventet film for vores læsere og en anmeldelse, som ramte hovedet på sømmet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko