Nyhed
04. juni 2009 | 17:50

Mobilen op af skoletasken

Kursus skal inspirere lærere til at udnytte elevers færdigheder med mobiltelefonen.
Af Jesper Bo Petersen

Er de voksne, der underviser de unge i folkeskolen, for dårlige til at udnytte elevernes digitale kompetencer?

Det spørgsmål tager Dansk Film- og Medielærerforening nu op.

”Når eleverne møder i skolen, så skal telefonen blive i tasken, og de må slet ikke bruge den. Det er et problem,” mener Liselotte Schlægelberger fra Dansk Film- og Medielærerforening.

Foreningen har i samarbejde med Danmarks Mediehøjskole taget initiativ til et kursus, der skal inspirere lærere og pædagoger til at udnytte de unges omgang med især mobilteknologien i den daglige undervisning.

Digitale færdigheder
”Mobiletelefoner i undervisningen kan være en måde at engagere skriftligt svage elever på. I det øjeblik, de får lov til at bruge deres færdigheder med telefon og billeder, øges motivationen.”

Liselotte Schlægelberger vil gerne slå et slag for, at de unge elever skal have lov til at udtrykke sig med andre medier end papir og blyant.

Det står faktisk indskrevet i fagbeskrivelsen af Dansk, at eleverne også skal lære at visualisere ting, og her er elevernes digitale færdigheder, ifølge Schlægelberger, ikke til at komme udenom.

”Når der kommer en eksamensopgave til niende eller tiende klasse, der lyder, ’Brug din mobiltelefon til at fortælle en historie,’ så er vi nået langt,” siger Liselotte Schlægelberger.

Mobilen ringer ikke
Hun understreger, at lærerne ikke skal være bange for at gå ind på et område, hvor de måske er mindre kompetente end eleverne.

”Det er jo en fantastisk oplevelse at være sammen med børn, der kan noget. Det er en måde at anerkende børn for noget, som de kan, og som man også selv kan lære af.”

Men hvad nu, når mobiltelefonerne begynder at kime og forstyrre undervisningen?

”Mobilen ringer naturligvis ikke. Eleverne har en almindelig mobiltelefon-etik, som gør, at de har sat mobilen på lydløs, inden timen starter,” siger Liselotte Schlægelberger.

Kursus i Århus og København
Kurset — ”Mobilfilm anvendt til hverdagsskildring eller fiktion” — løber af stablen over to dage i september.

Den niende september foregår det på Journalisthøjskolen i Århus og den syttende på Mediehøjskolen i København. Kurset er åbent for lærere og pædagoger, der arbejder med temaet samt børnebibliotekarer.

Nærmere informationer om kurset kan indhentes på filmmedier@gmail.com eller telefon: 28725298.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko