Nyhed
12. apr. 2011 | 21:45

Nimbus vil lave Blixen-film

”Det er vores ambition, at lave en international opfølger til Sidney Pollacks Mit Afrika,” siger producer Lars Bredo Rahbek fra Nimbus Film.
Af Mikkel Kofod

Sidney Pollack har lavet én. Regner Grasten er på vej med én. Og nu har Nimbus Film også meldt sig i flokken af producenter, der vil lave en film om Karen Blixen.

Nimbus Film har netop sikret sig rettighederne til forfatteren og digteren Thorkild Bjørnvigs erindringer Pagten.

”Det er vores ambition at lave en international opfølger til Sidney Pollacks Mit Afrika, som er en af de film, der har brandet Danmark og dansk film mest overhovedet,” siger producer Lars Bredo Rahbek fra Nimbus Film.

Mit Afrika,
der i 1986 vandt syv Ocars, foregår under Blixens ophold i Kenya fra 1914 til 1931. Regner Grastens planlagte Tanne — Lykkefuglen beskæftiger sig med Blixens liv, inden hun tager til Afrika som 28-årig.

Men Nimbus’ Blixen-film begynder 25 år efter, Karen Blixen har forladt Afrika og er flyttet hjem til Danmark. Her møder hun i 1950 i en alder af 65 den 33 år yngre Thorkild Bjørnvig, der er forfatter og digter, og de to bliver nære venner.

Stærk dansk manusforfatter

Nimbus Film har købt rettighederne til Pagten af Thorkild Bjørnvigs enke, politikeren Birgit Bjørnvig, og filmselskabet planlægger en international produktion med engelsktalende skuespillere.

”Om det også bliver med en amerikansk eller engelsk instruktør, er for tidligt at sige. Vi går efter en internationalt orienteret instruktør, som meget gerne må være dansker. Men jo større ambitionerne bliver, jo mere influerer det på valget af instruktør,” siger Lars Bredo Rahbek.

”Men jeg er sikker på, at der vil være en dansk manuskriptforfatter på. Jeg er i dialog med en meget stærk dansk manuskriptforfatter, som jeg ikke vil røbe navnet på. Men vedkommende kommer sandsynligvis til at arbejde sammen med et engelsk eller amerikansk navn.”

Braad Thomsen: ”Helligbrøde”

Filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen fortalte i Ekko #45 om sin mangeårige kamp for at filmatisere Pagten. Han måtte opgive projektet, fordi der ikke kunne skaffes den nødvendige kapital til en dansksproget film.

”Det er efter min mening meget problematisk, at et så dansk emne skal indspilles med engelske skuespillere. Det interessante ved en filmatisering af Pagten er, at det bliver en kærlighedserklæring til det danske sprog, som Karen Blixen og Thorkild Bjørnvig mestrede bedre end nogen andre,” siger han.

”I Mit Afrika kunne det bedre forsvares, at Blixen talte engelsk, fordi det var hverdagssproget i Kenya. Men det er nærmest helligbrøde, hvis hun og Bjørnvig skal tale udenlandsk.”

Vores lod som danskere

Lars Bredo Rahbek mener ikke, at Nimbus Film har noget valg.

”Ude i den store verden mangler der forståelse for, at film kan være på andre sprog end engelsk og så det pågældende nationale sprog. Vi kender det også her i Danmark, hvor selv brede genrefilm kun bliver vist i Dagmar, Grand og andre små biografer, hvis de taler et andet sprog end engelsk.”

”Vi er lille et sprogområde, det er vores lod som danskere,” siger Rahbek og tilføjer, at selvom skuespillerne ikke taler dansk, skal Pagten formentlig optages i Danmark.

Bogens centrale scener foregår i Rungstedlund i Nordsjælland, hvor Karen Blixen Museum i dag ligger, og i København. Men der er også afstikkere til Paris og Bonn.

Nimbus har trådt sine barnesko

Lars Bredo Rahbek frygter ikke konkurrencen fra Regner Grastens Blixen-film, som Bille August skal instruere og er planlagt til premiere i julen 2011 eller efteråret 2012.

”Vores projekt er på engelsk, og Regner Grastens er på dansk, så der er intet kapløb mellem vores film. Vores arbejde starter først nu, og vi vil ikke forcere filmen til en bestemt premieredato,” siger Rahbek.

At Nimbus Films tidligere forsøg på at lave internationale film på engelsk ikke har været nogen entydig succes, skræmmer heller ikke Rahbek.

It´s All About Love blev solgt til næsten 100 lande, så på den måde var den en succes. Desværre klarede den sig ikke godt i Danmark, og det gjorde Skagerrak heller ikke. Men nu har vi trådt vores barnesko, og vi håber at kunne gøre det bedre denne gang.”

Kendte Bjørnvig

En kuriøs detalje ved Lars Bredo Rahbeks produktion af Pagten er, at han kendte Thorkild Bjørnvig.

”Thorkilds kone, Birgit Bjørnvig, og jeg har kendt hinanden tilbage fra dengang, hun var EU-parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU og siden Junibevægelsen, som jeg var med til at starte. Så jeg kendte også Thorkild, der jo desværre er død nu.”

Thorkild Bjørnvig døde i 2004, 86 år gammel. Ud over Pagten omfatter hans forfatterskab essays, romaner og digtsamlinger.

Der endnu ikke sat en premieredato for Pagten.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko