Nyhed
03. nov. 2017 | 10:59

Nordisk Råds Filmpris går til Finland

Foto | Catarin Portin
Den tolvårige Virpu drager på eventyr i en stjålet bil i Selma Vilhunens vinderfilm Little Wing.

Instruktøren bag dokumentarperlen Hobbyhorse Revolution vinder Nordisk Råds Filmpris for sin første spillefilm.

Af Kjartan Hansen

Biltyveri, pubertet og forældrekomplekser er nogle af ingredienserne i vinderfilmen fra Finland, Little Wing, til årets Nordiske Råds Filmpris.

Instruktøren Selma Vilhunen var oppe imod blandt andet Christian Tafdrups Forældre fra Danmark om prisen, der hædrer filmkunst i de nordiske lande.

Selma Vilhunen, der har stået for både manuskript og instruktion, deler både prisens hæder og pengepræmien på 350.000 kroner med producerne, Kaarle Aho og Kai Nordberg. 

Little Wing er Vilhunens første spillefilm. Men hun har tiltrukket opmærksomhed for sine dokumentarfilm – senest Bobbyhorse Revolution, der handler om unges kæphest-ridning. Ekkos Ida Rud gav filmen fem stjerner og kaldte den en smuk opfordring til at følge ens lyster.

Intelligent og legende
Little Wing følger den tolvårige Varpu. Hun bor sammen med sin mor, der nægter at blive voksen. Det bliver for meget for datteren. Hun stjæler en bil og drager ud for at finde sin far.

”På intelligent vis leger hun med den typiske fremstilling af piger og unge kvinder i film,” udtaler juryen – heriblandt DR’s Per Juul Carlsen – om vinderfilmen Little Wing.

”Hver gang publikum fornemmer og forventer en trussel mod hovedkarakteren Varpu, lader Vilhunen hende styre uden om klichéerne, både bogstaveligt og i overført betydning.” 

De andre nominerede film var Guðmundur Arnar Guðmundssons Heartstone fra Island, Amanda Kernells Sameblod fra Sverige, Izer Alius Fluefangeren fra Norge og Christian Tafdrups Forældre fra Danmark.

Ligesom Selma Vilhunen har Christian Tafdrup både instrueret og skrevet manuskriptet til sin film. Forældre følger ægteparret Kjeld og Vibeke, som vågner op i en yngre udgave af dem selv, efter at deres søn er flyttet hjemmefra.

Christian Tafdrup er biografaktuel igen den 25. december med En frygtelig kvinde.

Trailer: Little Wing

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko