Nyhed
22. okt. 2019 | 16:25

Dokumentar om dansk terrorist på vej?

Foto | DSB
Omar El-Hussein overfaldt i 2013 en tilfældig passager på et s-tog. To år senere dræbte han to mennesker under sine angreb på Krudttønden og Københavns Synagoge, hvorefter han blev skudt af specialstyrkler.

Journalisten Nils Giversen har fået støtte til en dokumentar, som formodentlig omhandler Omar El-Husseins angreb på Krudttønden, der kostede to menneskeliv.

Af Frederik Hoff

Fire år efter angrebet på Krudttønden og Københavns Synagoge ser det ud til, at ikke mindre end to film om hændelserne er på vej.

Ole Christian Madsen har lavet en fiktionsfilm med blandt andre Lars Brygmann og Nikolaj Coster-Waldau. Den har haft arbejdstitlen Notat, men står til biografpremiere den 5. marts 2020 med titlen Krudttønden.

Nu har journalisten Nils Giversen fået tildelt 3,9 millioner af Det Danske Filminstitut til dokumentarfilmen Hvem er Omar?, som med stor sandsynlighed handler om den danske terrorist.

Svær at tale om
14. februar 2015 angreb Omar El-Hussein Krudttønden i København med en automatriffel. Målet var et arrangement om ytringsfrihed, hvor den kontroversielle, svenske kunstner Lars Vilks deltog.

Under beskydningen blev filminstruktøren Finn Nørgaard dræbt og fire andre såret. Omar El-Hussein undslap vagterne og angreb senere samme dag Københavns Synagoge, hvor han myrdede den frivillige vagt Dan Uzan og sårede to betjente.

Han blev skudt ned og dræbt af specialstyrker tidligt næste morgen.

Filmmagasinet Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nils Giversen. Signe Byrge Sørensen fra Final Cut For Real, som producerer filmen og er kendt for Josua Oppenheimers Oscar-nominerede dokumentarværker, ønsker ikke at bekræfte, at El-Hussein er omdrejningspunktet.

”Vi vil helst ikke sige så meget om filmen endnu, fordi vi stadig er midt i researcharbejdet. Så den er lidt svær at snakke om.”

Alligevel tyder titlen kombineret med et Facebook-opslag af Nils Giversen på, at det er terroristen Omar, der er tale om.

”Jeg har de sidste to et halvt år kæmpet for en historie, som jeg synes er en af de vigtigste. Jeg har fået økonomisk støtte fra Det Danske Filminstitut, DR og EU og er derfor på orlov fra DR i disse måneder,” skriver journalisten.

Forlist film om Omar
Nils Giversen er ikke den første, der forsøger at lave en dokumentar om tragedien.

I 2016 fik dokumentarinstruktøren Manyar Parwani og Zentropa støtte fra Det Danske Filminstitut til udvikling af projektet Lukkede øjne om terroristen. Men hurtigt efter kom det frem, at Parwani havde givet forkerte oplysninger til Filminstituttet og overdrevet sin adgang til nære kilder.

Eksempelvis hævdede han i ansøgningen at have mulighed for kommunikation med Omar El-Husseins søster, som imidlertid ikke eksisterer.

Central i lækagesagen
Selv er Nils Giversen heller ikke fri for kontroverser.

Han var i 2010 involveret i den såkaldte lækagesag, der startede i Ekko #48 med Christoffer Guldbrandsens påstand om, at der var blevet lækket fortrolige oplysninger fra Forsvarsministeriet til pressen, og at oplysningerne kunne have bragt danske soldaters liv i fare i Irak.

Nils Giversen, der arbejdede sammen med Guldbrandsen på Afghanistan-dokumentaren Den hemmelige krig, optog i timerne efter Ekkos offentliggørelse af Guldbrandsen-interviewet en samtale med Rasmus Tantholdt fra TV 2. Her bekræftede Tantholdt, at personen bag lækket var forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther.

Kort efter blev Giversen afskediget fra DR af generaldirektør Kenneth Plummer. En handling, der blev kritiseret i en leder af Ekko samme år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko