Nyhed
22. aug. 2013 | 14:09

Ny manuskriptuddannelse i Danmark

Foto | FilmFyn

Filmbranchen mangler manuskriptforfattere. Derfor får dansk film en ny manuskriptuddannelse på Fyn. Bo Damgaard, direktør for FilmFyn, fortæller om initiativet.

Af Freya Bjørnlund

Der er mangel på manuskriptforfattere i dansk film. Det mener man i brancheorganisationen Producentforeningen, den offentlige fond FilmFyn og på Syddansk Universitet. Derfor går de tre institutioner sammen om at uddanne nogle flere.

Samarbejdspartnerne har inviteret hele filmbranchen til en fælles brainstorm i Svendborg den 29. august.

Her skal behovet for flere manuskripttalenter debatteres og kortlægges. Resultatet bliver en helt ny manuskriptuddannelse på Fyn, som forventes at starte til næste år.

Tv suger manuskripttalenterne
Direktøren for FilmFyn Bo Damgaard forklarer, hvorfor Danmark har brug for endnu en manuskriptuddannelse.

”Filmproducenterne har længe klaget over, at der er for få kvalificerede filmmanuskriptforfattere i Danmark. Ofte hører jeg sangen, at de nye hurtigt kommer til at skrive tv-drama, som er noget af det mest sexede, der findes for øjeblikket. Og som betaler en pæn hyre. Sådan var det ikke for femten år siden,” siger Bo Damgaard og fortsætter:

”Der er også strålende tv-manuskriptforfattere, som aldrig har lavet en film! Hvorfor ikke? Søren Sveistrup for eksempel. Ham kunne jeg da godt finde på at ringe til og sige: ’Skal du ikke snart skrive en film?’”

Andre store manuskripttalenter forsvinder til udlandet. Bo Damgaard nævner Anders Thomas Jensen og den dynamiske duo Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg som eksempler.

Filmskolen slår ikke til
Han mener ikke, at Den Danske Filmskole kan udfylde det hul, som de efterlader.

”Den Danske Filmskole uddanner seks manuskriptforfattere hvert andet år. Ordningen blev vedtaget for tyve år siden på et tidspunkt, hvor der blev produceret tolv danske spillefilm om året. I dag bliver der produceret 25. Og desuden er der kommet x-antal tv-dramaserier til siden da,” siger Bo Damgaard.

Efter opstartsmødet vil samarbejdspartnerne bruge efteråret på at designe uddannelsen. I den proces vil de lade sig inspirere af internationale filmuddannelser, særligt i Los Angeles. Men ingen detaljer er fastlagt endnu.

Tæt på praksis
Det er endnu ikke besluttet, hvor uddannelsen skal placeres geografisk. ”Men Fyn ligger i kortene,” siger Bo Damgaard.

Bliver uddannelsen indlemmet under Syddansk Universitet?

”Det vil vise sig. Vi har ikke så stor universitær tålmodighed her på FilmFyn. Så vi vil sandsynligvis lave det i efteruddannelses-regi. På Syddansk Universitet har de en del erfaring med at lave en supplerende journalistuddannelse, som er meget succesfuld.”

Skal eleverne så ikke uddannes til at skrive til tv?

”Udgangspunktet er, at det er til dansk drama på film. Men hvis der kommer nogle med en million og siger: ’Kan I ikke lige tage et par tv-manuskriptforfattere med?’, så vil vi da overveje det. Men det er filmmanuskriptforfattere, der mangler.”

Den alternative filmuddannelse Super16 har indført en ny ordning, hvor de uddanner fire manuskriptforfattere hvert andet år. Tror du ikke, det udfylder behovet?

”Nej, det tror jeg ikke. Udbuddet er simpelthen for lille.”

Hvad kan I bidrage med, som Filmskolen og Super16 ikke kan?

”En mere praksis-nær uddannelse, hvor eleverne måske får lov til at være føl hos nogle af producenterne. Det ville være fantastisk.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko