Nyhed
10. jan. 2019 | 17:13

Odense-vinder møder kritik fra pårørende

Foto | Twelve Media
Kortfilmen Detainment bliver kritiseret for at menneskeliggøre de to tiårige drenge, der i 1993 dræbte en toårig. På billedet ses Ely Solan i rollen som den ene af drengene, Jon Venables.

Forældrene til myrdet barn vil have Oscar-akademiet til at se bort fra Vincent Lambes Detainment, der vandt hovedprisen på kortfilmfestivalen i Odense.

Af Nicki Bruun

Irske Vincent Lambe kom i spil til at vinde en Oscar, da hans kortfilm Detainment i efteråret vandt hovedprisen på Odense International Film Festival.

Filmen bygger på den virkelige tragedie, hvor toårige James Bulger blev myrdet af to tiårige drenge i England i 1993.

Men nu går moren til James Bulger ud i britiske medier med kritik af filmen. Hun mener, at Oscar-akademiet bør se bort fra filmen, når de nominerede i kategorien skal findes.

”Jeg synes ikke, at han (Lambe, red.) havde ret til at gøre det,” har moren Denise Fergus ifølge avisen The Guardian sagt i talkshowet Loose Women.

”I min optik prøver han bare at gøre sin karriere større. Og at gøre det på andres sorg er utroligt og ubærligt.”

Menneskelige mordere
Også James Bulgers far har i britiske medier kritiseret 38-årige Vincent Lambe for ikke at have taget kontakt til ham eller andre i familien, før han fortalte deres historie i Detainment.

”Det er 26 år siden, at min søn blev myrdet, og jeg har set mange dokumentarer og nye historier om ham. Men jeg har aldrig været så oprørt og stødt over noget, der viser så lidt medfølelse med James og hans familie,” siger Ralph Bulger til avisen The Daily Mirror.

Vincent Lambe har efter kritikken skrevet et opslag på Twitter, hvor han undskylder for at have gjort Bulger-familien kede af det og ikke fortalt dem om filmen på forhånd.

I et interview med Ekko kort efter Odense-sejren sagde instruktøren: ”Jeg tror ikke, ondskab eksisterer i den forstand. Det var en ond handling, men det var et par tiårige drenge, der udførte den.”

I sit Twitter-opslag slår Lambe dog fast, at filmen ikke har sympati med morderne og ikke forsøger at undskylde deres misgerning. Men han står stadig ved den holdning, han gav udtryk for i Ekko-interviewet.

”Filmen er blevet kritiseret for at ’menneskeliggøre’ morderne. Men hvis vi ikke kan acceptere, at de er mennesker, vil vi aldrig have chancen for at forstå, hvad der drev dem til den rædselsvækkende forbrydelse,” skriver instruktøren på det sociale medie.

Trailer: Detainment

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko