Nyhed
28. juli 2020 | 17:55

Omstridt plejehjemsdokumentar vises

Foto | TV 2
Det er ikke rart at se på, når 90-årige Else bliver hejst op i en lift og under store smerter tvunget til at lave afføring. Situationen er blevet fanget med skjult kamera i TV 2-dokumentaren Plejehjemmene bag facaden.

Efter et længerevarende fogedforbud giver TV 2 premiere til dokumentar, som med skjult kamera afslører grumme forhold for ældre på landets plejehjem.

Af Nicki Bruun

Mange danskere har allerede set de voldsomme optagelser fra TV 2-programmet Plejehjemmene bag facaden, hvor 90-årige Else klager sin nød, mens hun under store smerter bliver tvunget til at lave afføring.

Dokumentaren skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune fik nedlagt fogedforbud for TV 2 mod at vise filmen, der har skjulte optagelser fra plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

Ekstra Bladet fik dog fat i nogle klip og viste det til stor forargelse for mange læsere. Nu har Aarhus Kommune trukket ønsket om forbud tilbage, og dermed kan dokumentaren vises i sin helhed, skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Plejehjemmene bag facaden bliver vist torsdag den 30. juli på TV 2, men kan allerede nu ses på kanalens streamingtjeneste TV 2 Play.

”Det har fra start været vores mål at vise dokumentaren i sin fulde version, så det er meget tilfredsstillende, at det endelig er muligt,” udtaler nyhedsdirektør på TV 2, Mikkel Hertz.

”Dokumentaren belyser et emne, som er vigtigt for os alle, særligt for de mange, som er i det offentliges varetægt, og som ikke selv er i stand til at sige til og fra. Derfor fortjener den også at blive set samlet og ikke i brudstykker, som det har været tilfældet med de lækkede optagelser.”

Afsløringer frem i lyset
Plejehjemmene bag facaden
har allerede inden premieren skabt stor debat blandt politikerne.

Flere partier vil have forholdene på landets plejehjem kigget efter i sømmene og tilført ekstra ressourcer på området.

Efter visningen af dokumentaren på TV 2 vil kanalen følge op med et debatprogram, hvor blandt andre sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og den ansvarlige rådmand, Jette Skive, fra Aarhus Kommune deltager.

Det glæder barnebarnet til Else, Charlotte Ahm, at dokumentarens afsløringer nu langt om længe kommer frem i lyset.

”Jeg er oprigtigt glad og lettet. Det er afsindigt, at vi skulle igennem sådan en lang proces. Nu får folk lov til at se det hele, og det er virkelig en øjenåbner. Jeg håber, vi får skabt et fokus på, at der er problemer i ældreplejen,” siger hun til TV 2.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko