Nyhed
04. sep. 2012 | 16:31

Oscar-buzz om Arcels kongeaffære

Foto | Jeppe Gudmundsen
Nikolaj Arcel

Førende Oscar-ekspert nævner En kongelig affæresom en af årets favoritter, selvom filmen endnu ikke er udnævnt til Danmarks officielle bud.

Af Jacob Ludvigsen

Der er stadig hele fem måneder til, at de eftertragtede Oscar-statuetter skal uddeles.

Alligevel er buzzen allerede i fuld gang, og nu markerer en dansk film sig i spekulationerne: Nikolaj Arcels En kongelig affære.

Det sker, selvom det ikke engang er afgjort, om filmen bliver Danmarks officielle indstilling til kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film.

Den danske Oscar-komité skal den 18. september vælge mellem historien om Struensee, Christian XII og Caroline Mathilde, Susanne Biers Den skaldede frisør og Bille Augusts Marie Krøyer. Det endelige opgør ventes dog at stå mellem En kongelig affære og Den skaldede frisør, som lige nu er i vælten på Venedig-festivalen.

Med i favoritfeltet
Skal man tro en af USA’s førende Oscar-eksperter, IndieWires Anne Thompson, er der dog ingen tvivl om, hvilken dansk film der har bedst chancer i år.

Blandt alle verdens ikke-amerikanske film fra 2012 har hun nemlig sat En kongelig affærelisten over de favoritter, som lige nu ligger lunt i svinget til at få de fem nomineringer.

Her får den selskab af Michael Hanekes Amour, Christian Mungius Beyond the Hills, Pablo Larraíns No og det franske bidrag, der bliver enten Jacques Audiards Rust and Bone eller Olivier Nakache og Eric Toledanos Intouchables.

Man kunne ellers tro, at Susanne Bier havde en fordel, da hun forrige år vandt prisen med Hævnen. Men ifølge Anne Thompson kan den nylige sejr paradoksalt nok tælle mod hendes chancer for at blive nomineret endnu engang.

Fortjener nominering
En kongelig affære har netop haft amerikansk premiere på festivalen Telluride i Colorado, som af mange anses som et vigtigt sted for at markere sig på et tidligt stadie af Oscar-ræset. Festivalens gæster består nemlig primært af indflydelsesrige branchefolk, hvoraf mange selv sidder med i Oscar-akademiet.

Og i Colorados bjerge har Oscar-buzzen om En kongelig affære fået yderligere vind i sejlene.

”Hvis filmen bliver Danmarks officielle indstilling, har den utvivlsomt en god chance for at få kronen for film med undertekster, og selvom det er usandsynligt, ville det ikke være ufortjent, hvis den tog springet til topkategorien (for bedste film, red.),” skriver Chris Willman fra det ansete branchesite The Wrap.

96 procent gode anmeldelser
En kongelig affære får først amerikansk premiere uden for festivalerne til november, men dens flotte modtagelse på de øvrige engelsksprogede markeder spiller også positivt ind i de tidlige Oscar-rygter.

I både Storbritannien og Australien er filmen således blevet den mest sete danske film nogensinde.

Mads Mikkelsens navn på plakaten giver også En kongelig affære en vigtig fordel i den amerikanske hype. Skuespilleren er valgt som hædersgæst ved Telluride-festivalen, og hans pris på årets Cannes-festival for sin rolle i Thomas Vinterbergs Jagten har kun gjort hans status endnu større.

I de engelsksprogede medier har anmeldelserne også foreløbigt været ovenud positive. Rottentomatoes.com samler et stort udvalg af anmeldelser og bliver flittigt brugt af amerikanske filmfolk. Her har En kongelig affære fået 24 anmeldelser, hvoraf 23 er positive.

Kalder filmen kontroversiel
Nikolaj Arcel kommer selv med følgende bud på, hvorfor En kongelig affære griber det udenlandske publikum, da vi fanger ham på en telefon fra Telluride.

”Jeg tror, den fanger mange i udlandet, fordi den kommer op som en arthousefilm, men ikke er filmet eller lavet mærkeligt. Det er historiefortælling på den klassiske måde. Jeg tror faktisk, at mange filmfolk synes, det er dejligt at se en dansk film, som ikke er lavet med dogme og rystet kamera,” siger Nikolaj Arcel, der også har oplevet, at amerikanerne har et særligt forhold til filmens tematik.

”De ser den som langt mere politisk, end vi gør herhjemme. De kalder den kontroversiel og provokerende. Oplysningstiden er så integreret i amerikansk identitet, fordi det startede i Europa og så blev indoptaget i deres egen forfatning. Så de synes, det er en vigtig historie.”

Syv medlemmer bestemmer
En kongelig affæres succesfulde færd gennem verden startede, da den vandt to priser på Berlin-festivalen i februar (bedste manuskript og bedste skuespiller til Mikkel Boe Følsgaard).

Nu rejser filmen videre til en af Nordamerikas vigtigste festivaler, Toronto Film Festival, og modtagelsen her er langt fra uvæsentlig for filmens Oscar-muligheder.

Hvor gode chancerne er, bliver endnu mere klart, når førende, amerikanske Oscar-eksperter som Awards Dailys Sasha Stone og InContentions Kris Tapley følger i hælene på IndieWires Anne Thompson og kommer med deres favoritbud.

18. september beslutter den danske Oscar-komité, hvilken film der skal spille de rød-hvide chancer ved verdens mest prestigefyldte prisuddeling.

Komitéens formand er direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen.

Derudover består den af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Kim Pedersen fra Danske Biografer, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Filminstituttets Steffen Andersen-Møller og Louise Kidde Sauntved fra Filmmedarbejderforeningen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko