Nyhed
28. maj 2020 | 17:13

Oscar-nomineret manuskriptforfatter er død

Foto | David Shankbone
Forfatteren Larry Kramer blev kendt som et homo-ikon, der under aids-krisen kæmpede hårdt for homoseksuelle menneskers rettigheder.

Den homoseksuelle aids-aktivist Larry Kramer mindes af nogle af tidens største personligheder som manden bag det skelsættende værk The Normal Heart.

Af Nicki Bruun

Mens aids-krisen var på sit højeste, havde Larry Kramer i 1985 premiere på sit teaterstykke The Normal Heart.

På det tidspunkt havde han allerede udgivet den kontroversielle bog Faggots og gjort sig til en førende aktivist for homoseksuelles rettigheder.

Men hans beskrivelse af livet og særligt døden for 80’ernes aids-smittede bøsser i The Normal Heart gjorde ham til en af tidens skarpeste stemmer.

Onsdag døde forfatteren 84 år gammel i sit hjem i New York, skriver internationale medier. Hans død har fået flere store personligheder til at reagere.

”Larry Kramers død er den mest triste nyhed. Vi har mistet en kæmpe, der som en kriger beskyttede homoseksuelles rettigheder. Hans vrede var nødvendig på et tidspunkt, hvor homoseksuelle mænd døde af aids, men blev ignoreret af de amerikanske myndigheder,” skriver musikeren Elton John på Twitter.

Heller ikke tv-produceren Ryan Murphy, der senest stod bag den store Netflix-serie Hollywood om homoseksuelle skuespillere i filmbyen, holder igen med superlativer om Larry Kramer:

”Den største og vigtigste homo-aktivist nogensinde.”

Tidlig Oscar-nominering
Ryan Murphy filmatiserede for HBO i 2014 The Normal Heart, hvis manuskript Larry Kramer selv stod for.

Her spiller Mark Ruffalo hovedrollen som Ned Weeks, der forsøger at råbe politikerne op, mens hans venner dør omkring ham i starten af 80’erne.

Larry Kramer var bedst kendt for sit arbejde i teatrets verden, hvor han også skrev en fortsættelse til The Normal Heart. Stykket hedder The Destiny of Me og var blandt finalisterne til at vinde Pulitzer-prisen for drama i 1993. Historien blev ikke videre succesfuldt filmatiseret i 2015 af instruktøren Milton Justice.

Faktisk startede Larry Kramer sin karriere som ansat i manuskriptafdelingen hos Columbia Pictures. Og han blev i 1971 Oscar-nomineret for sin debut i filmens verden, da han stod bag ordene i Ken Russells filmatisering af D.H. Lawrence-romanen Når kvinder elsker.

Instruktøren blev også nomineret, mens Glenda Jackson vandt statuetten for sin hovedrolle som en af to søstre, et mandligt vennepar forelsker sig i.

Efterfølgende skrev Larry Kramer manuskriptet til Charles Jarrotts Tabte horisonter (1973), hvor en gruppe europæere på flugt ud af et krigshærget Kina styrter ned i Himalaya-bjergene.

Larry Kramer efterlader sig ægtemanden David Webster. De har været i et forhold siden 70’erne, men blev først gift i 2013.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko