Nyhed
12. feb. 2020 | 17:44 - Opdateret 28. feb. 2020 | 12:46

Medvirkende undsiger Peter Madsen-dokumentar

Foto | Danish Documentary
Peter Madsen medvirkede i 2016 i Amateurs in Space, hvor opfinderen fortæller om sin drøm om at komme ud i rummet. Nu er der kritik af en anden dokumentar, Into the Deep, som handler om dagene omkring hans mord på journalisten Kim Wall.

”Filmen er farlig for mit helbred,” udtaler medvirkende fra Into the Deep og siger, at hun optræder mod sin vilje i dokumentaren om Peter Madsen. Også fotografen tager skarpt afstand fra produktionen.

Af Claus Nygaard Petersen og Nicki Bruun

”Så tæt har jeg aldrig været på noget så grufuldt.”

Det skriver Ekkos anmelder i sin femstjernede anmeldelse af den dansk producerede dokumentar Into the Deep, der fortæller historien om miljøet omkring ubådsmorderen Peter Madsen.

Filmen fik premiere på Sundance-festivalen i januar. Her fortalte den australske instruktør Emma Sullivan, at de mange mennesker, som før mordet på Kim Wall i august 2017 fulgte Peter Madsen i tykt og tyndt, i dag har svært ved at være i rum med hinanden.

Nu kommer en af de medvirkende, Anja Olsen, med skarp kritik mod filmen.

”Jeg medvirker mod min vilje i dokumentaren Into the Deep. Jeg sagde flere gange tydeligt til instruktøren Emma Sullivan, at jeg ikke ville være med, og at det ville være farligt for mit helbred efter et traume i forbindelse med mordsagen,” skriver hun på engelsk på diverse sociale medier.

”Jeg vidste først, at jeg var med i filmen, da den blev udtaget til Sundance og solgt til Netflix. Jeg har nægtet at skrive under på en udgivelseskontrakt.”

Efternavne holdt skjult
Ekko spurgte i forbindelse med anmeldelsen af dokumentaren efter en liste over de medvirkende. Det blev oplyst, at vi kun kunne få fornavnene, da medvirkende i filmen efter dårlige oplevelser med pressen ikke ønskede at blive kontaktet.

Into the Deep møder også kritik fra filmens australske fotograf Cam Matheson. Allerede på dagen for verdenspremieren i Sundance i januar tog han kraftig afstand fra dokumentaren.

”Jeg kan på ingen måde støtte op om filmen i den nuværende form, der får premiere i dag på Sundance-festivalen. Med undtagelse af Peter Madsen har alle medvirkende i dokumentaren min fulde opbakning og sympati,” skriver Cam Matheson på sin hjemmeside den 24. januar.

Til Filmmagasinet Ekko siger Matheson i dag:

”Jeg kender til mindst to personer, som var bekymrede for at være med i filmen, men hvis kritik ikke blev taget til efterretning. Og jeg er forfærdet over produktionens håndtering af de medvirkende.”

Medvirker frivilligt
Ekko har kontaktet selskabet bag filmen, Plus Pictures, for at høre, hvad de siger til anklagerne, og om de vil klippe Anja Olsen ud af filmen.

”Anja Olsen har ligesom alle andre medvirkende frivilligt stillet op til interviews og til at blive filmet. Hun medvirker derfor i filmen, hvor hun i øvrigt fremstår som en sympatisk person, der bidrager med en vigtig del af fortællingen,” skriver producent Mette Heide i en mail og fortsætter:

”Jeg har siden december 2019 forsøgt at få kontakt med Anja for at vise hende filmen. Det er endnu ikke lykkedes, men jeg håber Anja vil se filmen med mig, og vi derefter kan have en samtale om hendes bekymringer.”

”Jeg har sidst mødtes med Anja i oktober 2018, hvor jeg fortalte hende om intentionerne med filmen. Ved samme lejlighed informerede jeg hende om, at filmen ville komme ud på Netflix. Nogle måneder efter mødet gav Anja sit sidste interview, som er det interview med hende, der primært indgår i filmen. Anja deltager som en ud af flere medvirkende, der var omkring Madsens Rumlaboratorium.”

De fleste er tilfredse
Også filmens instruktør afviser kritikken.

”Alle de medvirkende deltog frivilligt i dokumentaren og gik med til at give interviews over en årrække. Undervejs spurgte jeg dem, hvad de håbede, at filmen kunne opnå, og jeg brugte deres svar til at forme fortællingen,” skriver Emma Sullivan i en mail og fortsætter:

”Jeg forstår, at nogle af dem i dag nok føler sig meget sårbare, og jeg er ked af, at de har det sådan. Helingsprocessen efter et traume som det, vi alle gik igennem, er meget længere end de to år, der er gået. Vi bearbejder det alle stadig på hver vores måde, og det var svært for mig at vide, hvordan alle ville have det, da filmen havde verdenspremiere.”

”De fleste af de medvirkende er stadig glade for muligheden for at fortælle deres historie på deres egen måde, og jeg er meget glad for, at de fleste er godt tilfredse med min film.”

Into the Deep har efter planen premiere senere på året på Netflix, som ikke ønsker at kommentere kritikken.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko