Politikere ønsker kulturminister fjernet
Krisetider skaber sammenhold og får politikere til at lægge stridsøksen på hylden. Det gælder også coronakrisen bortset fra en enkelt person: kulturministeren!
Kritikken hagler fra hele det politiske spekter ned over Joy Mogensen, der betegnes som uvidende og inkompetent. Ifølge Ekkos kilder var filmbrancheforeningerne rystede over ministeren efter et videomøde for nyligt.
Og det hele kulminerede mandag, hvor medieordførerne holdt møde med kulturministeren om en økonomisk hjælpepakke til medier, der er hårdt ramt af faldende annonceindtægter.
Joy Mogensen foreslog ifølge flere medier på mødet at give 12,5 millioner kroner til distrikts- og ugeaviser og 23 millioner til lokale og regionale medier. Men det var hverken SF, Enhedslisten, De Radikale, Venstre eller De Konservative tilfredse med.
”Det forslår som en skrædder i helvede,” siger SF’s Jacob Mark til Politiken og fortsætter:
”Hos SF har vi et særligt fokus på de sårbare regionale og lokale medier, der er særligt afhængige af annonceindtægter, og som derfor risikerer at lukke, men coronakrisen har jo ramt hele samfundet. Derfor bliver der nødt til at være en større pulje, som er målrettet alle medier og ikke bare øremærket til de lokale og regionale.”
Time out
Jens Rohde fra De Radikale er enig i, at det ikke kun er de lokale medier, som er ramt, men også landsdækkende medier og magasiner som for eksempel Filmmagasinet Ekko, der har haft en nedgang på 60 procent i annoncesalget.
”Foreløbig er der dømt time out, og det skyldes, at regeringen helt åbenlyst ikke har forstået, at de, vi sidder med i hænderne, er vores demokratiske infrastruktur,” siger Jens Rohde til Ritzau og tilføjer:
”Det, vil vi ikke acceptere, bryder sammen. Derfor er det nogle helt andre boller, der skal på suppen, før vi kan fortsætte.”
Lokummet brænder
Det var ifølge kulturministeren planen, at medieforhandlingerne skulle genoptages senere på dagen.
Men så gik de ovennævnte partier sammen med Dansk Folkeparti og løsgænger Uffe Elbæk ud i medierne med en usædvanlig alliance og undsagde Joy Mogensen.
”Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen. Kulturministeren har nu haft tre uger til at danne sig et overblik over, hvor lokummet brænder, så vi som folketing kan handle. Men hun har stadig hverken overblik, løsninger eller penge,” siger Zenia Stampe, kulturordfører for De Radikale til Berlingske.
Britt Bager, kulturordfører fra Venstre, er på linje med sin kollega.
”Det er meget, meget frustrerende, at vi gang på gang møder en minister, der ikke forstår, hvad det er for et område, hun er minister for,” siger Britt Bager.
Stejl læringskurve
Kulturministeren er kommet igennem med hjælp til dyreparker og zoologiske haver, og hun har sat fokus på at yde støtte til undervisningsinstitutioner som aften- og højskoler. Et flertal af de politiske partier mener, at teatre, festivaler, museer, revyer og idrætsforeninger bliver ladt i stikken.
Et bredt flertal mener derfor, at kulturministeren skal fjernes fra forhandlinger og erstattes af en anden. Eller også skal Finansministeriet på banen og sikre en hjælpepakke til kulturen.
Joy Mogensen har ikke kommenteret på kritikken, men et stykke inde i coronakrisen sagde hun: ”Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu.”
I en kronik i Politiken i lørdags slår hun til lyd for, at kulturlivet ikke skal have særbehandling, men må vise samfundssind.
Det fik Politikens kulturredaktør til mandag at rykke ud med en kommentar på avisens forside. Mette Davidsen-Nielsen skriver, at kulturministeren har været ”udfordret af en rimelig stejl læringskurve”. Men hun mener, at problemet stikker dybere.
”Heller ikke før krisen stod kulturområdet højt på prioriteringslisten,” lyder det fra kulturredaktøren. ”Meget tyder på, at den nuværende regering ikke har særlig stor respekt for den intuitive måde, kunsten og kulturen bidrager med at begribe verden på.
Kommentarer