Nekrolog
20. apr. 2020 | 11:27

Prisvindende skuespiller er død

Foto | Joe Lederer
Den ubehagelig sherif Teasle (Brian Dennehy) har ikke meget til overs for krigsveteranen John Rambo (Sylvester Stallone), der driver forbi en søvnig lilleby.

Brian Dennehy slog igennem over for Sylvester Stallone i First Blood og huskes som en forrygende karakterskuespiller med vekslen mellem sårbarhed og vrede.

Af Nicki Bruun

Mens verdens fokus i høj grad er på coronavirus og døde som følge af den smitsomme sygdom, mister vi hver dag også mennesker, der dør af andre grunde.

En af dem er skuespilleren Brian Dennehy, som sidste uge gik bort 81 år gammel af naturlige årsager.

Han slog igennem som bister lilleby-sherif, der gør livet surt for Sylvester Stallones krigsveteran John Rambo i First Blood fra 1982. Siden blev han kendt som en bundsolid karakterskuespiller, der gav sine roller intensitet ligegyldigt, hvilke film han medvirkede i.

Han bredte vingerne ud over en række forskellige genrer. Eksempelvis viste han prøver på sit talent i western-dramaet Silverado, sci-fi-filmen Cocoon og komedien Tommy Boy.

Brian Dennehy medvirkede i løbet af karrieren også i en lang række tv-serier. De seneste år kunne han blandt andet opleves i den populære The Blacklist og Hap and Leonard.

Venner og kolleger begræder på sociale medier skuespillerens død og kalder ham et stort menneske og en stor skuespiller. Det samme gør et af hans fem børn, datteren Elizabeth Dennehy på Twitter.

”Han var larger than life og ufatteligt generøs. En stolt og hengiven far og bedstefar, der vil blive savnet af sin hustru Jennifer, familien og mange venner,” skriver Elizabeth Dennehy.

Bedst på teatret
Brian Dennehy blev født i 1938 i delstaten Connecticut, hvor han også bosatte sig senere i livet og forlod denne verden.

Som ung var han både i militæret en kort overgang og arbejdede senere med forskellige småjobs, før han fandt sit kald som skuespiller.

Han er nok mest kendt for sine roller i film, men det var på teatret, at Dennehy for alvor brændte igennem. Branchemediet Variety har engang kaldt ham den måske bedste nulevende fortolker af dramatikeren Eugene O’Neills værker, og Brian Dennehy medvirkede i en lang række stykker skrevet af William Shakespeare og Samuel Beckett.

Dennehy blev optaget i American Theater Hall of Fame i 2010 og vandt to af teaterverdenens Tony-priser i løbet af karrieren. Den ene var for hovedrollen som Willy Loman i Arthur Miller-stykket En sælgers død. Samme rolle vandt han i 2001 også en Golden Globe for med en tv-produktion over det klassiske stykke.

Af og til eksperimenterede han ved at optræde i arthouse-film. Det kastede store præstationer af sig som i Peter Greenaways Arkitektens mave fra 1987. Som titlens mavefokuserede arkitekt giver han fuldstændigt los i en vild vekslen mellem stille sårbarhed og skræmmende vrede.

Løgn og druk
Mens han huskes positivt af bekendte og efterladte, lagde Brian Dennehy ikke skjul på, at han bar rundt på nogle store dæmoner.

Han blev engang taget i at lyve om sin indsats i Vietnam-krigen, hvor han hævdede at være blevet såret. I virkeligheden var han slet ikke udsendt.

Og så var han ifølge den britiske avis The Guardian umådeholden, når han slog sig på flasken. Selv skal han i spøg engang have sagt: ”Når jeg holder fest, dukker politiet op tre-fire gange i løbet af aftenen.”

Til gengæld var Brian Dennehy ganske beskeden i forhold til, hvad han bedrev i sin imponerende karriere.

”Jeg er bare skuespiller som enhver anden, og det har jeg det fint med. Jeg har haft en vanvittig rejse,” sagde han i 2018 til Daily Actor.

”Jeg har et dejligt hus. Det er ikke et palads, men et behageligt hjem. Jeg har opdraget en flok børn og sendt dem i skole, og de har det alle godt. Alle mennesker tæt på mig er temmelig sunde og glade. Det er vel, hvad man kan ønske sig af livet.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko